ΑΠΘ: Υποβοήθηση για άτομα με χαμηλή όραση

ΑΠΘ: Υποβοήθηση για άτομα με χαμηλή όραση

Ρεπορτάζ: Στέλλα Βενέρη

Εικόνες, λέξεις, αριθμοί, χρώματα, σκιές, πινακίδες. Εκατομμύρια σημεία που αναγνωρίζονται μέσω της -σημαντικότερης- αίσθησης του ανθρώπινου οργανισμού, την όραση. Αίσθηση-παράθυρο για να αναγνωρίζει κανείς τον έξω κόσμο, να επικοινωνεί, να λειτουργεί.

Οι παθήσεις αρκετές και τα προβλήματα που επιφέρουν εντονότερα. Μια αίσθηση που δεν είναι δεδομένη -τουλάχιστον όχι ίσα διαβαθμισμένη- για όλους. Τα άτομα με χαμηλή όραση αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή, καθιστώντας τους όχι τόσο λειτουργικά για την αυτοεξυπηρέτησή τους.

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Πειραματικής Οφθαλμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στέκεται, εδώ και 1,5 χρόνο, αρωγός στα άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με τέτοιου είδους προβλήματα και χρήζουν άμεσης βοήθειας. Το πρόγραμμα υποβοήθησης ατόμων με χαμηλή όραση προσφέρει δωρεάν ειδικά βοηθήματα, καθώς και ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις αναφορικά με τη πάθησή τους.

Με στόχο την βελτίωση των επιδόσεων αλλά και της ποιότητας ζωής, η δράση του εργαστηρίου, με επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος Life4lowvision, Καθηγητή Βασίλη Καραμπατάκη, εργάζεται καθημερινά για την προσφορά βοήθειας στα άτομα με χαμηλή όραση.
«Ένας από τους λόγους που δημιουργήθηκε το πρόγραμμα είναι η ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στα άτομα αυτά καθώς έχουν μεγάλη κοινωνική σημασία» αναφέρει ο κ. Καραμπατάκης συμπληρώνοντας δε «μέσα απ’ το πρόγραμμα έχουμε τώρα μια δράση που προσφέρει μια επιπλέον βοήθεια στη καθημερινότητα τους, καθώς και περισσότερες ευκαιρίες για μία καλύτερη και ανετότερη διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση».

Η διαδικασία που ακολουθείται

«Καταρχήν όλοι οι ασθενείς έρχονται ήδη αξιολογημένοι από τον γιατρό τους, μας φέρνουν τις εξετάσεις τους , την διάγνωση τους, τη λειτουργική τους κατάσταση και εμείς εκτιμώντας τον ασθενή, την πάθηση του, την κατάσταση του και τις ανάγκες που έχει ανάλογα με την ιδιότητα του, αν είναι φοιτητής, εργαζόμενος, συνταξιούχος, εκτιμούμε τις ιδιαίτερες ανάγκες. Δεν χρειάζονται όλοι την ίδια βοήθεια, χρειάζονται διαφορική προσέγγιση. Μέσα απ’ αυτή την αξιολόγηση που κάνουμε, επιλέγουμε ποια είναι τα στοιχεία εκείνα τα οποία χρειάζεται να υποβοηθηθούν στους ανθρώπους αυτούς ώστε να μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα στη ζωή τους, να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής» αναφέρει ο καθηγητής.

Ανίατες παθήσεις

Οι παθήσεις οι οποίες δημιουργούν το πρόβλημα της χαμηλής όρασης συνήθως είναι παθήσεις που δεν έχουν θεραπεία. «Δηλαδή δεν θεραπεύονται με άλλους τρόπους, πχ με φάρμακα, με χειρουργικές επεμβάσεις, όπως επίσης δεν μπορούν να βοηθηθούν και με τα συμβατικά γυαλιά» εξηγεί ο κ. Καραμπατάκης. Και εδώ έρχεται η ερευνητική ομάδα και απαντάει δίνοντας λύσεις στις παθήσεις αυτές μέσω του προγράμματος.

Το Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας παρέχει νέας γενιάς βοηθήματα και με καλύτερες δυνατότητες για τα άτομα που το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. «Άλλοι χρειάζονται οπτικά, άλλοι ηλεκτρονικά βοηθήματα. Μάλιστα εμείς παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας στο τομέα αυτό ώστε τελικά να παρέχουμε στα άτομα αυτά τη μέγιστη δυνατή βοήθεια. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι εφ’ όσον παρέχουμε στον ασθενή τα βοηθήματα, ακολούθως τον εκπαιδεύουμε στη χρήση αυτών των βοηθημάτων ώστε να είναι χρηστικά, μην πάρει κάτι το οποίο δεν ξέρει να το χρησιμοποιεί και κατά συνέπεια να είναι άχρηστο» υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί για τα επόμενα -τουλάχιστον- δυο χρόνια και η βοήθεια που παρέχεται είναι δωρεάν. «Επίσης, τους κάνουμε μια εκτίμηση και μια πρόβλεψη για το πρόβλημα τους δίνοντας τους μια κατεύθυνση και κάποιες οδηγίες για το πως θα μπορούν να προλαμβάνουν κάποια πράγματα. Εκτός απ’ αυτό, και κάτι ακόμα που τους ενδιαφέρει είναι που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η έρευνα για τη πάθηση τους» τονίζει ο κ. Καραμπατάκης.

Μέχρι στιγμής μέσω του προγράμματος έχουν εξυπηρετηθεί περισσότερα από 200 άτομα και όπως καταλήγει ο κ. Καραμπατάκης «ο αριθμός αυξάνεται και είναι σημαντικό ότι δεν έχουμε βάλει οροφή, εξυπηρετούμε όλους εκείνους που χρειάζονται βοήθεια».

Η δράση υλοποιείται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ (Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ) και δίνει μία νέα και σημαντική προσφορά δωρεάν υποστήριξης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού με την ερευνητική ομάδα επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 2310-999924, τις εργάσιμες ημέρες από τις 10:00 έως τις 14:00.

 

καραμπατακης

Ο Καθηγητής Βασίλης Καραμπατάκης, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Life4lowvision

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top