Χατζηβασιλείου: Η Τουρκία ενοχλείται από την αποφασιστικότητα της Ελλάδας (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Χατζηβασιλείου: Η Τουρκία ενοχλείται από την αποφασιστικότητα της Ελλάδας (ΗΧΗΤΙΚΟ)

«Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να απεμπλακεί από το παρόν πλαίσιο των διερευνητικών επαφών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διεθνολόγος, βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

«Ο Ερντογάν “πνίγεται”. Τον ”στενεύει το κοστούμι”  των διερευνητικών επαφών όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, διότι προτιμά μια πιο χαλαρή διαδικασία. Μια διαδικασία στην οποία δεν θα υπάρχει σφιχτή σειρά ούτε η ατζέντα θα είναι τόσο περιορισμένη. Επιθυμεί μια άλλου είδους χαλαρή συζήτηση που θα έχει τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης -και όχι τα στοιχεία του προδιαλογικού φόρουμ που έχουν οι διερευνητικές επαφές- όπου η Τουρκία θα μπορεί να ρίχνει διάφορα άλλα ζητήματα στο τραπέζι τα οποία για την Ελλάδα ορθώς δεν υφίστανται».

Αναφερόμενος στην παρουσία του ωκεανογραφικού Τσεσμέ στο Αιγαίο, ο κ. Χατζηβασιλείου επισήμανε ότι η παράβαση εκ μέρους της Τουρκίας έγκειται στο γεγονός ότι «τη Navtex την εξέδωσε η Σμύρνη που είναι αναρμόδια γι’ αυτή την περιοχή του Αιγαίου», ενώ θα έπρεπε αυτό να γίνει από ελληνικό σταθμό για τη θαλάσσια περιοχή που δεσμεύεται από το συγκεκριμένο πλοίο για ωκεανογραφικές έρευνες.

Ερωτηθείς δε για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που οργανώνεται από τη γείτονα σε Αιγαίο και Μεσόγειο, ο κ. Χατζηβασιλείου την απέδωσε στην ενόχληση της Τουρκίας από την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να οικοδομήσει μία ενεργητική εξωτερική πολιτική αναπτύσσοντας τις σχέσεις της με τον Αραβικό κόσμο όπως με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. «Η Τουρκία το “διαβάζει” αυτό ως μια προσπάθεια της Αθήνας να οικοδομήσει ένα αντιτουρκικό μπλοκ κρατών και αντιδρά σε αυτό διότι δεν θέλει να βλέπει την Ελλάδα προμετωπίδα σχημάτων συνεργασίας τα οποία η ίδια η Τουρκία αντιλαμβάνεται ως αντιτουρκικά. Και εδώ είναι το μεγάλος της λάθος. Η Ελλάδα εμβαθύνει τις συμμαχίες της με τους σημαντικούς εταίρους στην Ανατολή μέχρι το τέλος του Περσικού Κόλπου με στόχο να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Δεν στρεφόμαστε εμείς εναντίον κανενός. Δεν στρεφόμαστε εναντίον κάποια άλλης δύναμης».

Επίσης ο διεθνολόγος, βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ υπογραμμίζει πως η Τουρκία «προσπαθεί να τρομοκρατήσει της Αθήνα με όσα γίνονται στο Αιγαίο είτε για να είμαστε εμείς αυτοί που θα κάνουν πίσω στις διερευνητικές επαφές,  άρα να μην χρεωθεί εκείνη τον «μουντζούρη» είτε μήπως φοβηθεί η Αθήνα και δεχτεί την πρόταση του κ. Ερντογάν για χαλαρό διάλογο. Ξέρει, όμως, πως η Αθήνα εμμένει στη θέση της και δεν πρόκειται να δεχτεί τίποτα από όλα αυτά που κατά καιρούς προβάλλει η Τουρκία».

Πάντως, εκτός από την αποφασιστικότητα της χώρας μας σε διπλωματικό επίπεδο, κάτι που επίσης εκνευρίζει την Άγκυρα είναι η αποφασιστικότητα της Ελλάδας στον αμυντικό τομέα. «Όσο βλέπουν οι γείτονες μας ότι προχωρούμε σε σοβαρούς εξοπλισμούς τόσο πιο πολύ ανησυχούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηβασιλείου ο οποίος εκτιμά πως «όσο πλησιάζει η ώρα που θα παραλάβουμε το πρώτο Ραφάλ, η τουρκική προκλητικότητα θα αυξηθεί».

Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. «Όσο η Τουρκία αδυνατεί να αποκαταστήσει το κανάλι επικοινωνίας με τη νέα διοίκηση στον Λευκό Οίκο, τόσο θα ανησυχεί και τόσο πιο πολύ θα προσπαθεί να ρίξει γέφυρες προς τη Δύση με στόχο την Ουάσιγκτον». Άλλωστε, όπως τονίζει με νόημα ο διεθνολόγος και βουλευτής ΝΔ, «πάνε οι εποχές του Τραμπ όπου σήκωνε το τηλέφωνο ο Ερντογάν και έλυνε τα θέματα σε δυο λεπτά. Πάνε οι εποχές που είχαμε τη… διπλωματία των γαμπρών».

Δεν θέλουμε τα Πανεπιστήμια κέντρα μολότοφ και διακίνησης ναρκωτικών

Ο κ. Χατζηβασιλείου σχολίασε και τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες στο ΑΠΘ και τις αντιδράσεις των φοιτητών για τις αλλαγές που προωθούνται στα Πανεπιστήμια.

Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο βουλευτής ΝΔ, είναι «τα Πανεπιστήμια να είναι κέντρα ιδεών, κέντρα αριστείας, κέντρα έρευνας. Δεν θέλουμε τα Πανεπιστήμια να είναι κέντρα επεισοδίων, κέντρα μολότοφ, κέντρα διακίνησης ναρκωτικών. Θέλουμε ανταγωνιστικά, σοβαρά, αξιόπιστα δημόσια πανεπιστήμια. Και είναι η ευκαιρία τώρα να το πετύχουμε».

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Τάσος Χατζηβασιλείου στη Μαρία Σαμολαδά:

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ