Χωρίς τέλος το μαρτύριο των εγκλωβισμένων Ελλήνων στο Λονδίνο

Χωρίς τέλος το μαρτύριο των εγκλωβισμένων Ελλήνων στο Λονδίνο

Ρεπορτάζ: Ευτέρπη Μουζακίτη

 Η τελευταία έκτακτη πτήση από την Βρετανία προς Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στις 26 του μήνα- Δέκα Έλληνες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Λονδίνο- Άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής

Η Αναίντα Αγαλλιού είναι ανάμεσα στους δέκα Έλληνες που έχουν παραμείνει «εγκλωβισμένοι» στο Λονδίνο. Ύστερα από πέντε ολόκληρες μέρες που έμειναν στο αεροδρόμιο του Στάστεντ (διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του GRTimes) πραγματοποιήθηκαν δυο πτήσεις από το αεροδρόμιο του Χίθροου προς Ελλάδα, για εκείνους που πληρούσαν τα κριτήρια τα οποία είχε γνωστοποιήσει ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς. Ειδικότερα, τα κριτήρια αφορούσαν άτομα με σοβαρό πρόβλημα υγείας που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης, άτομα που δεν έχουν που να μείνουν καθώς και άτομα που είχαν μείνει από πτήση transit.

Ωστόσο, η Αναίντα ξεκαθαρίζει μιλώντας στο GRTimes πως κάτι τέτοιο δεν υφίστανται καθώς δεν τους γνωστοποιήθηκε για ποια κριτήρια έμειναν πίσω και δεν επιβιβάστηκαν σε κάποια πτήση προς Ελλάδα. «Κανένας δεν μπορεί να μας δώσει σαφή απάντηση γιατί μείναμε πίσω. Το υπουργείο Εσωτερικών και η πρεσβεία λένε πως δεν είχε θέσεις στην πτήση. Οπότε κάποιοι έπρεπε να μείνουν εκτός. Διάλεξαν εμάς τους δέκα.»

Η Αναίντα προσθέτει μάλιστα πως ο ισχυρισμός ότι κάποιοι από τους επιβάτες αρνούνταν να δώσουν τα στοιχεία τους δεν είναι αληθής. «Στην αρχή είχαν πει ότι 24 άτομα αρνούνταν να δώσουν τα στοιχεία τους. Τελικά μείναμε 10 πίσω. Εγώ προσωπικά έστειλα τα απαραίτητα έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι δεν έχω που να μείνω γιατί έκλεισε το πανεπιστήμιο. Υπάρχουν άτομα που έστειλαν λίστα δικαιολογητικών, με την απόλυση τους, με το ξενοίκιασμα, και πάλι έμειναν πίσω.» Η Αναίντα δίνει ως παράδειγμα για τις ασάφειες που έχουν τα κριτήρια ότι ανάμεσα στα δέκα άτομα βρίσκεται ένα αγόρι που είχε τα ίδια κριτήρια με την σύντροφο του, καθώς ζούσαν μαζί και ξενοίκιασαν το ίδιο σπίτι, ωστόσο η σύντροφος ήταν στην λίστα και αναχώρησε για Ελλάδα, ενώ εκείνος έμεινε στο Λονδίνο.

«Εδώ και τρεις μέρες μένουμε όλοι μαζί σε ένα διαμέρισμα που βρήκαμε εδώ στο Λονδίνο, το οποίο νοικιάζουμε με τη μέρα. Η πρεσβεία μας κάλυψε μόνο το πρώτο βράδυ διαμονής μας και μας είπαν ότι δεν μπορούν να καλύψουν κάτι άλλο εκτός από αυτό»

Το υπουργείο Εξωτερικών και η Πρεσβεία επιβεβαιώνουν στους δέκα εναπομείναντες στο Λονδίνο πως βρίσκονται σε προτεραιότητα μαζί με άλλα 300 άτομα ακόμα που έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό στην Ελλάδα. «Με όποιον επικοινωνούμε έχουμε μια διαφορετική απάντηση για το τι θα γίνει με εμάς. Απλά περιμένουμε και προσευχόμαστε εδώ που έχουμε μείνει. Αρχίζουν και μας τελειώνουν και τα λεφτά και δεν έχουμε όλοι την δυνατότητα να νοικιάζουμε απεριόριστα μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτή η πτήση.»

Οι δέκα εναπομείναντες συναντήθηκαν με εκπροσώπους της πρεσβείας χθες, Δευτέρα. «Δεν μπορούσε κανείς να μας δώσει κάποια διαβεβαίωση. Μας είπαν πως δεν είναι απολύτως αρμόδιοι για ότι συμβαίνει, άλλα περιμένουν τις αποφάσεις από το υπουργείο.» Η Αναίντα αναφέρει πάντως πως οι εκπρόσωποι της πρεσβείας παραδέχτηκαν ότι έγιναν λάθος χειρισμοί  και από την πλευρά τους, αλλά τόνισαν πως σε τέτοιες καταστάσεις, τα λάθη είναι ανθρώπινα.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ