Δ. Κούβελας για κορωνοϊό: Η χλωροκίνη μπορεί να σκοτώσει!

Δ. Κούβελας για κορωνοϊό: Η χλωροκίνη μπορεί να σκοτώσει!

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία που εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση χλωροκίνης τονίζει μιλώντας στο GRTimes.gr ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας.

Με αφορμή τον πανικό που έχει προκληθεί στον κόσμο, που προσπαθεί εναγωνίως να βρει χλωροκίνη θεωρώντας ότι αποτελεί την «πανάκεια» για τον κορωνοϊό, ο καθηγητής, το επιστημονικό αντικείμενο του οποίου περιλαμβάνει το φάρμακο επιδημιολογίας, τονίζει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είναι ανοσοκατασταλτικό και μπορεί να επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, ακόμα και να οδηγήσει σε θάνατο.

Δεν υπάρχουν φάρμακα για τις ιώσεις

Ο κ. Κούβελας τονίζει ότι δεν υπάρχουν φάρμακα για τις ιώσεις. «Αν είχαμε, θα θεραπεύαμε από το απλό κρυολόγημα μέχρι το AIDS. Δε θεραπεύεται καμία ίωση. Μπορούμε να την ελέγχουμε, αλλά όχι να τη θεραπεύουμε, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό επισημαίνει ότι είναι άγνωστη ίωση που συμπεριφέρεται στον μεγαλύτερο πληθυσμό όπως το κοινό κρυολόγημα, με λίγη καταρροή, λίγο βήχα και την αντιμετωπίζει μόνο του το ανοσοποιητικό.

«Σε κάποιους όμως ανθρώπους προσβάλλει πολύ βαριά τα πνευμόνια, με αποτέλεσμα να κάνει πνευμονικό οίδημα και να μην μπορούν να ανασάνουν και να πνίγονται στα υγρά που έχει το πνευμόνι από ίδια παραγωγή. Αυτό γίνεται γιατί ο ιός βάζει κάποιους ασθενείς –συνήθως αυτούς που έχουν που έχουν και κάποιο άλλο συνοδευτικό νόσημα- σε μία κατάσταση σοκ, γιατί ένα λεγόμενος καταρράκτης κυτοκινών, δηλαδή παράγονται κάποιες ουσίες φλεγμονής που ουσιαστικά σκοτώνουν τον ασθενή», αναφέρει.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα φάρμακα που μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά εικάζεται πως είναι είτε προϊόντα που θα εμπόδιζαν ίσως τον ιό να κολλήσει στα κύτταρα, είτε με κάποιον τρόπο που θα σταματήσει τις κυτοκίνες, δηλαδή φάρμακα που δίνονται κατά κανόνα σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η χλωροκίνη. Αυτό όμως έχει δημιουργήσει και την παρανόηση στον πληθυσμό, που θεωρεί ότι μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να σωθεί.

«Η υδροξυχλωροκίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε για την ελονοσία κι εκεί υποτίθεται ότι σκότωνε το παράσιτο. Βρέθηκε έπειτα από κάποια χρόνια ότι η υδροξυχλωροκίνη, μαζί με κάποια άλλα «άσχετα» φάρμακα, ελέγχουν τις ρευματοπάθειες, γιατί έχουν με κάποιον μηχανισμό κάποιον ανοσοκατασταλτικό χαρακτήρα.

Αυτό λοιπόν που υποτίθεται ότι κάνει η υδροξυχλωροκίνη είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση εμποδίζει τον οργανισμό να μπει σε αυτήν τη φάση του σοκ, καταστέλλει το ανοσοποιητικό, κάτι που θα έκανε και η κορτιζόνη. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε πότε ακριβώς πρέπει να καταστείλουμε το ανοσοποιητικό, γιατί αυτοί που γίνονται καλά γίνονται γιατί έχουν καλό ανοσοποιητικό.

Κάποιος λοιπόν που πάρει χλωροκίνη από μόνος του, θα καταστείλει το ανοσοποιητικό του και θα πεθάνει. Αυτό φαντάζομαι ότι το δίνουν κάποιοι γιατροί στα νοσοκομεία και μόνο όταν κάποιος ασθενής έχει ξεκινήσει να μπαίνει στη φάση του σοκ, όχι νωρίτερα», εξηγεί.

Παρανομούν οι φαρμακοποιοί

Ο καθηγητής τονίζει ότι δεν πρέπει να διατίθεται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή.

«Οι φαρμακοποιοί παρανομούν σωρηδόν. Γιατί κανένα φάρμακο δεν είναι νόμιμο να δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή. Τα φάρμακα που μπορεί να δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή είναι μόνο αυτά που έχουν χαρακτηριστεί μη συνταγογραφούμενα και είναι συγκεκριμένα. Μία καλή λύση θα ήταν υποχρεωτικά όλα τα φάρμακα να συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά. Τότε μπορεί και να σωζόμασταν», υπογραμμίζει.

Πρόβλημα στους ρευματοπαθείς

Ο κ. Κούβελας επισημαίνει επίσης ότι η στάση πολιτών και καταναλωτών δημιουργεί πρόβλημα στους ρευματοπαθείς, που έχουν πραγματική ανάγκη το συγκεκριμένο φάρμακο.

«Αυτή τη στιγμή έχει έλλειψη. Δεν έχουν χλωροκίνη να χορηγήσουν στους ρευματοπαθείς», λέει.

Για τα επιτόπια τεστ

«Ανοησίες» χαρακτηρίζει και τα όσα λέγονται ότι πρέπει να γίνονται διαγνωστικά τεστ screening στον πληθυσμό στον δρόμο.

«Πρώτον το τεστ δεν είναι τόσο εύκολο. Αυτή η PCR (Protein Chain Reaction) προβλέπει να πάρεις δείγμα, από τον κάθε άρρωστο να «τρέξεις» τρία δείγματα, ενώ για να φτάσει να αποδώσει χρειάζεται κάποιον χρόνο. Επιπλέον, στα εργαστήρια για τα δείγματα από ιώσεις πρέπει να έχεις ειδικό εξοπλισμό, πρέπει όλο το προσωπικό να είναι με ειδικές στολές. Αυτά δεν τα έχουμε.

Τους πόρους το σύστημα τους κρατάει για να κάνει διαφοροδιάγνωση. Εάν δηλαδή πας στο νοσοκομείο με συμπτώματα, να δουν εάν πρόκειται για κορωνοϊό. Ομοίως και τα φάρμακα τα κρατάνε, ενώ το καθένα έχει το στάδιό του. Δε δίνεις από την αρχή κάτι που δίνεται όταν πεθαίνεις», τονίζει.

Η φρενίτιδα της παρακεταμόλης

Ο καθηγητής σχολιάζει δηκτικά και τη φρενίτιδα που έχει πιάσει τους πολίτες για τη χρήση της παρακεταμόλης.

«Πόσα χάπια παρακεταμόλης θα πάρει κανείς; Αν πρόκειται μια κοινή ίωση για τρεις μέρες, με πέντε χάπια είσαι εντάξει. Τι να τα κάνεις τα 200 κουτιά;», σχολιάζει.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top