Δ. Νέας Προποντίδας: Ζητούνται καλλιτέχνες να ζωγραφίσουν μέλισσες!

Δ. Νέας Προποντίδας: Ζητούνται καλλιτέχνες να ζωγραφίσουν μέλισσες!

Ο δήμος Νέας Προποντίδας, ως μέλος του BeePathNet αναζητεί καλλιτέχνες για να εφαρμόσουν μια εικαστική παρέμβαση που θα θυμίσει στον άνθρωπο την σημασία της μέλισσας προς αυτόν και προς το περιβάλλον.

Το BeePathNet είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με στόχο να κάνει τους αστικούς ιστούς πιο φιλικούς προς τις μέλισσες, φυτεύοντας μελισσοκομικά φυτά, ενημερώνοντας σχολεία και πολίτες για τη σημασία της μέλισσας προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενθαρρύνοντας σωστές οικολογικές πρακτικές σε πολίτες και επαγγελματίες του αγροτικού τομέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Νέας Προποντίδας:

Με πηγή έμπνευσης το δίστιχο: «Μέλισσα μελισσόφτερη κι αγουροξυπνημένη, φτερούγισε στ’ αγριολούλουδα και μελιστάλλαξέ τα» θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας εικαστικός περίπατος με βασική εικαστική θεματική την αντίθεση μεταξύ ενός περιβάλλοντος/κόσμου που έχουν εκλείψει οι μέλισσες (τοξικό, απουσία χρωμάτων κτλ) και ενός κόσμου που η μέλισσα συνεχίζει να επικονιάζει (χρώματα, λουλούδια, φρούτα, μελισσοκομικά φυτά κτλ). Έναν εικαστικό περίπατο, ο οποίος θα ξεκινά με πιο γκρίζα χρώματα και πιο βιομηχανική απεικόνιση και θα καταλήγει σε μια πανδαισία χρωμάτων και μορφών σχετικά με τη μέλισσα.

Η αισθητική της καλλιτεχνικής παρέμβασης θα μπορούσε να έχει έντονο παιδαγωγικό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα: 1) Χορός της μέλισσας με γεωμετρικά σχέδια. 2) Μελισσοκομικά φυτά και καλάθι του αγρότη. Να δείξουμε με κάποιο τρόπο πώς η επικονίαση των λουλουδιών παράγει φρούτα, λαχανικά και καρπούς. 3) Κοινωνία της μέλισσας και είδη ήρεμης και άγριας μέλισσας. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις μικρότερες επιφάνειες του τοίχου για «γέμισμα». Γνωρίζουμε πως σε κάθε κοινότητα υπάρχουν άτομα που μπορούν να γεμίσουν με χρώμα και πολύτιμες πληροφορίες για την μέλισσα, τοίχους δημοτικών κτιρίων.

Ο δήμος Νέας Προποντίδας θα διαθέσει τα υλικά που θα απαιτηθούν. Για την πρώτη δράση της Εικαστικής Παρέμβασης αναζητούμε καλλιτέχνες που θα ζωγραφίσουν εθελοντικά μέσα στον Ιούνιο μέλισσες και μελισσοκομικά φυτά.

Ενδιαφέρεστε να ανοίξετε με την τέχνη σας μια συνομιλία με τους δημότες της Νέας Προποντίδας σχετικά με τη μέλισσα και τον ρόλο της στο περιβάλλον; Θα χαρούμε πολύ να επικοινωνήσετε μαζί μας το συντομότερο δυνατόν.

Στοιχεία επικοινωνίας: Νίκος Τσαλδάρης (Μελισσοκόμος) 6984319986, [email protected]

Beepathnet NeasPropontidas – Μελισσοδιαδρομές

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ