Δήμος Έδεσσας: Μαθήματα τουρκικών με επιθυμία πολιτών

Δήμος Έδεσσας: Μαθήματα τουρκικών με επιθυμία πολιτών

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Πρωτότυπα μαθήματα που καλύπτουν τις ανάγκες κατάρτισης ενηλίκων περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Έδεσσας.

Τουρκική γλώσσα, παραδοσιακή ζαχαροπλαστική, αλλά και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες είναι οι επιλογές που προσφέρονται για όποιον επιθυμεί να αποκτήσει γνώσεις, αλλά και –γιατί όχι- να έχει με περαιτέρω κατάρτιση για μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση.

Τουρκικά για αρχάριους

«Η επιλογή των τουρκικών έγινε επειδή το θέλει ο κόσμος. Έχουμε πολιτιστικούς συλλόγους που πηγαίνουν τακτικά στην Τουρκία για εκδηλώσεις και θα επιθυμούσαν να έχουν βασικές γνώσεις. Παράλληλα, έχουμε δύο συνοικισμούς προσφύγων πολύ δυναμικούς, με ανθρώπους που έχουν καταγωγή από τις αλησμόνητες πατρίδες», είπε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου.

Τα μαθήματα τουρκικών μπαίνουν στο πρόγραμμα του κέντρου μετά την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου, που είχε επιλεγεί την προηγούμενη χρονιά, με το τμήμα που δημιουργήθηκε να είναι γεμάτο.

«Αυτά που κάνουμε θέλουμε να ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Εξάλλου, τα αγγλικά και τα γαλλικά μπορούν να τα βρουν σε ένα φροντιστήριο», τόνισε ο δήμαρχος.

Παραδοσιακή ζαχαροπλαστική

Η παραδοσιακή ζαχαροπλαστική είναι επίσης ένα μάθημα που ο νέοι της περιοχής το ζητούσαν και ο δήμος ανταποκρίθηκε, προκειμένου παράλληλα να το αξιοποιήσει προς όφελος του τουρισμού.

«Η γαστρονομία συνδέεται πλέον με την κουλτούρα του τουρίστα. Κι όταν έρχεται κάποιος στην Έδεσσα και την ευρύτερη περιοχή, πρέπει να βρίσκει κάτι διαφορετικό από το προφιτερόλ και το μιλφέιγ. Εμείς θέλουμε να δώσουμε βάση στο κεράσι, το καλύτερο και πιο διαδεδομένο προϊόν της περιοχής μας. Ταυτόχρονα, δίνουμε και μια προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης στους νέους», είπε ο κ. Γιάννου.

Μάθημα συμπλήρωσης φορολογικής δήλωσης

Εκτός από τα τουρκικά, το κέντρο θα προσφέρει και μαθήματα ιταλικών. Παράλληλα, θα δημιουργήσει δύο τμήματα που έχουν σχέση με τις νέες τεχνολογίες. Το πρώτο αφορά την εξοικείωση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας με τα νέα μέσα, ενώ το δεύτερο τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το πλέον πρωτότυπο, όμως, είναι το τμήμα, το οποίο θα βοηθήσει τον κόσμο να κατανοήσει το φορολογικό σύστημα και να μπορέσει να συμπληρώσει και να υποβάλει μόνος του τη φορολογική του δήλωση.

Οι προϋποθέσεις

Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, ηλικίας και μόρφωσης, καθώς και μέλη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης με επίδειξη του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του υποψήφιου.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορεί κανείς να απευθυνθεί στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης:

Τηλ. : 2381350758, 2381350019

Ταχ. Διεύθυνση: Πλ.Αιγών 1 Εδεσσα

Email: [email protected]

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ