Δυτ. Θεσσαλονίκη: Επί ποδός πάλι οι κάτοικοι για τη δυσοσμία

Δυτ. Θεσσαλονίκη: Επί ποδός πάλι οι κάτοικοι για τη δυσοσμία

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Νέες κινητοποιήσεις για την δυσοσμία που εξακολουθεί να καλύπτει τη δυτική Θεσσαλονίκη οργανώνουν κάτοικοι του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τα προκαταρκτικά ευρήματα και έξι μήνες μετά το οριστικό πόρισμα των ελέγχων που «ενοχοποιούσε» τη λειτουργία των ΕΛΠΕ για τη δυσοσμία, το φαινόμενο δεν έχει ακόμα υποχωρήσει.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής κάνουν λόγο για αφόρητες συνθήκες, με τη δυσοσμία να τους πνίγει με αμείωτη ένταση και σε καθημερινή βάση. Ειδικά τις τελευταίες ημέρες έχουν πληθύνει οι διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα στην ομάδα που έχουν δημιουργήσει πολίτες του δήμου με τίτλο «Η αναπνοή είναι δικαίωμα».

Μαζί με τις διαμαρτυρίες πληθαίνουν και οι εκκλήσεις προς τον δήμο και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αναλάβουν πρωτοβουλία για την επίλυσης του θέματος. Ήδη, πάντως, σύλλογοι γονέων ετοιμάζονται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, οργανώνοντας κινητοποιήσεις διαμαρτυρίες.

Οργανώνονται οι πολίτες

«Το πρόβλημα δε σταμάτησε ποτέ», είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, δημοτικός σύμβουλος, Θανάσης Κοκονάς. ο οποίος υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο, ενώ από πλευράς δήμου καλλιεργείται ένας εφησυχασμός ότι όλα θα γίνουν.

«Εδώ χρειάζεται κινητοποίηση για να καταλάβουν όλοι ότι έχουν απέναντί τους τον κόσμο. Ήδη γονείς και ομάδες πολιτών οργανώνονται, ενώ το επόμενο βήμα είναι να βάλουμε και πάλι το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να δραστηριοποιήσουμε τον κόσμο. Ως ομοσπονδία θα κάνουμε κινητοποιήσεις και θα πάμε στα ΕΛΠΕ για να ζητήσουμε να ληφθούν τα μέτρα», τόνισε.

Ενημέρωση ζητούν δήμος και περιφέρεια

Έγγραφη διαμαρτυρία για το ζήτημα έχει ήδη καταθέσει ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός.

«Θα κάνουμε μία διαπαραταξιακή ομάδα για να δούμε τι μέτρα λαμβάνονται, γιατί υπάρχει έξαρση του φαινομένου, οπότε μετά θα δούμε τις κινήσεις μας. Έχουμε μια εικόνα σχετικά με το τι είπαν ότι θα κάνουν, όμως τι έχει εφαρμοστεί και τι όχι θα το δούμε διαπαραταξιακά μαζί με την περιφέρεια», είπε στο GRTimes.gr.

Επίσημη ενημέρωση για την πορεία των προβλεπόμενων μέτρων έχει ζητήσει εγγράφως και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Στείλαμε έγγραφο την προηγούμενη εβδομάδα και στα ΕΛΠΕ και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, έτσι ώστε να έρθουν στο περιφερειακό συμβούλιο και δημόσια να πουν τι θα κάνουν και με τι χρονοδιάγραμμα. Σε κάθε περίπτωση δεν εφησυχάζουμε. Άλλωστε, με δική μας πρωτοβουλία για πρώτη φορά έχουμε επίσημα στοιχεία σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τη δυσοσμία», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Ολοκληρώνονται τα έργα

Την εκτίμηση ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθούν τα έργα για την αντιμετώπιση του προβλήματος εξέφρασε μιλώντας στο GRTimes.gr ο Α’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, Θόδωρος Κεμανετζής.

Πρόκειται για τις τρεις παρεμβάσεις που πρότεινε το υπουργείο και αφορούν στην επεξεργασία της λάσπης, την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων και την τοποθέτηση ενός συμπιεστή που θα αδρανοποιεί τις ουσίες που προκαλούν τη δυσοσμία.

«Τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και τελειώνουν μπορεί και μέσα σε ένα μήνα και μετά θα πρέπει ο ανάδοχος να ελέγξει και τη λειτουργία τους. Η μόνη καθυστέρηση που υπήρξε ήταν στην έκδοση της άδειας, σημασία όμως έχει το ότι έγινε μία μεγάλη παρέμβαση στην επεξεργασία των υγρών αποβλήτων», δήλωσε.

Σχολιάζοντας το θέμα της έξαρσης της δυσοσμίας τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Κεμανετζής ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες μέρες το χρόνο κάποιοι ανεβασμένοι δείκτες, αλλά αυτό δε συμβαίνει κατ’ επανάληψη. «Αυτό εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο, γιατί εμείς εκεί μέσα ζούμε. Δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός. Ας μην τα φορτώνουμε όμως όλα στα ΕΛΠΕ», τόνισε.

Μετά τα έργα ο επανέλεγχος

Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και την παράδοση του πορίσματος, πλέον έχουν σταματήσει οι μετρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σκόπιμη κρίνει μία εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης η καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντινή Σαμαρά, η οποία είχε αναλάβει την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του πανεπιστημίου με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,

«Θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης, γιατί μπορεί και να υπήρχε και κάποια άλλη πηγή μικρότερης έντασης που δεν εντοπίστηκε στο 12μηνο των μετρήσεων», είπε στο GRTimes.gr, επισημαίνοντας πάντως ότι πρώτα πρέπει να ληφθούν αυτά τα μέτρα στη βασική πηγή της δυσοσμίας που εντοπίστηκε.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κ. Γιουτίκας, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα έργα στα ΕΛΠΕ, έτσι ώστε να φανεί εάν υπήρξε αποτέλεσμα και εάν απαιτούνται επιπλέον μέτρα.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top