Εφορία: Ο νέος «χάρτης» των φορολογικών υποχρεώσεων

Εφορία: Ο νέος «χάρτης» των φορολογικών υποχρεώσεων

Ανατροπές στο χρονολόγιο πληρωμής φόρων και τακτοποίησης των τελευταίων φορολογικών εκκρεμοτήτων της χρονιάς έφεραν οι παρατάσεις που ανακοίνωσαν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Οι παρατάσεις είναι τόσες πολλές που χρειάζεται προσοχή από τους φορολογούμενους ώστε να μην γίνει κάποιο λάθος το οποίο μπορεί να προκαλέσει έξτρα χρεώσεις.

Τέσσερις είναι οι κρίσιμες προθεσμίες. Η σημερινή 31η Δεκεμβρίου που συνοδεύεται με σειρά φορολογικών υποχρεώσεων που θα πρέπει να εκπληρωθούν, η 26η Ιανουαρίου, η 31η Ιανουαρίου και η 28η Φεβρουαρίου.

Μετά τις ανακατατάξεις που επήλθαν αυτό το διάστημα λόγω των αλλεπάλληλων παρατάσεων το χρονολόγιο πληρωμής φόρων και τακτοποίησης φορολογικών εκκρεμοτήτων έχει ως εξής:

–31 Δεκεμβρίου 2021. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για την πληρωμή της έκτης δόσης του φόρου εισοδήματος και της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Η πληρωμή οφειλών με τη χρήση καρτών μέσω myAADE, θα είναι διαθέσιμη σήμερα μέχρι τις 11 το βράδυ. Η εφαρμογή θα ανοίξει ξανά στις 2 Ιανουαρίου 2022. Επίσης μέχρι τις 11 το βράδυ θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα myPrοperty για την ηλεκτρονική δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων από όσους θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να υπογράψουν συμβόλαια είτε γονικών παροχών, είτε αγοραπωλησίας ακινήτου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου χωρίς να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022. Επίσης, μέχρι τις 11 το βράδυ υποβάλλονται οι δηλώσεις γονικών παροχών σε χρήμα για την κάλυψη τεκμηρίων του 2021. Η πλατφόρμα myProperty θα ανοίξει ξανά στις 2 Ιανουαρίου 2022.

–26 Ιανουαρίου 2022. Με τα σημερινά δεδομένα η 26η Ιανουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση αυτή, εντάσσονται οι οφειλές που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία και συγκεκριμένα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζόμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση. Βέβαια με τη μετάλλαξη Ομικρον να επελαύνει είναι πιθανό να ανακοινωθεί νέα επιμήκυνση του χρονικού περιθωρίου ένταξης στη ρύθμιση των κορονοχρεών.

–31 Ιανουαρίου 2022. Είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες του 2021. Από την 1η Φεβρουαρίου και μετά θα επιβάλλονται οι νέες τιμές ζώνης. Επίσης στις 31 Ιανουαρίου εκπνέει και η προθεσμία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με απλή δήλωση του μηχανικού. Από την 1η Φεβρουαρίου και μετά θα πρέπει να εκδίδεται ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου. Στο τέλος Ιανουαρίου πρέπει να πληρωθεί επίσης η προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.

–28 Φεβρουαρίου 2022. Είναι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας καθώς και των τελευταίων δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Επίσης η 28η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων των οχημάτων ενώ μέχρι τη συγκεκριμένη ημέρα θα πρέπει να υποβληθούν: Προσοχή στις προθεσμίες για μια σειρά φορολογικών δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 28/02 μετά την σχετική παράταση που έδωσε η ΑΑΔΕ:

  • Τροποποιητικές δηλώσεις με αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2021.
  • Δηλώσεις φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου, για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.
  • Δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2021 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή (σχετ. ΠΟΛ.1201/2017 άρθρο 5).
  • Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αναδρομικά αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και με λοιπά εισοδήματα που ομοίως ανάγονται σε παλαιότερο έτος, εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2021.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την καταληκτική προθεσμία, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, ή εξαιτίας εκπρόθεσμης χορήγησης, για οποιοδήποτε λόγο, έντυπης βεβαίωσης από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, εφόσον οι βεβαιώσεις από τον φορέα εκδόθηκαν ή τροποποιήθηκαν εντός του 2021.
  • Δηλώσεις που περιλαμβάνουν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών και α) είτε φορολογούνται στο έτος που ανάγονται, εφόσον αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγήθηκε στον δικαιούχο εντός του 2021 ή προκύπτει με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο το έτος στο οποίο ανάγονται, β) είτε φορολογούνται στο έτος καταβολής τους (φορολογικό έτος 2020), λόγω του ότι δεν χορηγήθηκε βεβαίωση αποδοχών και δεν μπορεί να αποδειχθεί με άλλο πρόσφορο μέσο το έτος ή τα έτη στα οποία αυτές ανάγονται.

Πηγή: newsbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top