Εκδήλωση στο ΕΒΕΠ: Το ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλάζει την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά

Εκδήλωση στο ΕΒΕΠ: Το ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλάζει την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά

Χαρτογράφηση των βασικών αξόνων, επί των οποίων θα «τρέξουν» προγράμματα και δράσεις που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-27,αλλά και αποτύπωση των προοπτικών και των προκλήσεων για την έγκαιρη υλοποίηση σχεδιασμών ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων, έγινε, χθες, στον Πειραιά, κατά τη διάρκεια του workshop για το νέο ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησης των έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, όπου και έγινε μία πρώτη προτεραιοποίηση των στόχων για την ευρύτερη περιοχή του Πειραϊκού χώρου, υπήρξε συναντίληψη ότι ο Πειραιάς και γενικότερα η Αττική, αποτελεί την ατμομηχανή της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της χώρας, κάτι που τόνισε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης.

Ειδικότερα, ο κ. Κορκίδης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι, χρονικά, ο Σεπτέμβριος, που σηματοδοτεί και την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, είναι πολύ κοντά χρονικά, γεγονός για το οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πρέπει να είμαστε ήδη προετοιμασμένοι και όχι να προετοιμαστούμε τώρα για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Οι τρεις στόχοι

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Αττικής έδωσε, επίσης, έμφαση, στους τρεις στόχους: στη Δημιουργική, Γαλάζια και Αειφορική Οικονομία, στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στην καινοτομία, ως στοιχείου που δημιουργεί πεδίο ανάπτυξης και επενδύσεων. Παράλληλα, σημείωσε και την σημασία χαρτογράφησης της επιχειρηματικότητας στον ευρύτερο Πειραιά, ώστε αυτή να ενισχύσει αναπτυξιακές δράσεις που μπορεί να υποστηριχθούν χρηματοδοτικά μέσω του ΕΣΠΑ. Μάλιστα, τόνισε ότι δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας, εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι μόνο μερικά από τα πεδία όπου το επιχειρείν μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα, αξιοποιώντας κατάλληλα τα κατά περίπτωση δεσμευμένα κονδύλια.

Το στοίχημα, ή το διακύβευμα, για την Ελλάδα δεν είναι μόνο να μπορέσει να απορροφήσει το ευρωπαϊκό πακέτο, του ΕΣΠΑ, αλλά να το αξιοποιήσει κατάλληλα, σύμφωνα με τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατέληξε ο κ. Κορκίδης, ο οποίος δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει την σημασία του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα, αλλά και του λιμανιού του Πειραιά, ως αφετηριών για την ανάπτυξη του οικονομικού γίγνεσθαι.

Εκτελούνται 2.000 έργα ύψους 2 δισ. ευρώ

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του νέου ΕΣΠΑ, εστιάζοντας στον Πειραιά, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν πρέπει να μείνει πίσω, αλλά να πρωταγωνιστήσει στις οικονομικές εξελίξεις και δράσεις τις οποίες και απαρίθμησε. Εστίασε και στο έργο του στελεχιακού δυναμικού της Περιφέρειας σημειώνοντας τον θετικό του ρόλο στην προώθηση των σχεδιασμών τονίζοντας χαρακτηριστικά την σημασία υλοποίησης για τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και τους πολίτες της Περιφέρειας Αττικής. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι εκτελούνται περίπου 2.000 έργα, ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται κυρίως από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ 2014-2020), καθώς κι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Αττικής έχει εργαστεί συστηματικά προκειμένου, και τα επόμενα χρόνια, να υλοποιηθούν έργα που έχουν ανάγκη οι τοπικές μας κοινωνίες, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην αύξηση των διατιθέμενων πόρων προς την Αττική, από το νέο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ 2021-2027), κάτι που επετεύχθη τελικά, εξασφαλίζοντας περίπου 1,6 δις ευρώ για την επόμενη προγραμματική περίοδο (αύξηση 60%). Για να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα αυτά, εκτελώντας έργα και παρεμβάσεις με υπερ-τοπική, αλλά και τοπική διάσταση, είναι απαραίτητος ο σωστός σχεδιασμός και προτεραιοποίηση, που ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν είναι η μεταξύ μας στενή συνεργασία, κατέληξε ο κ. Πατούλης. Να σημειωθεί ότι η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, κ. Σταυρούλα Αντωνάκου, σε παρέμβασή της, αναφέρθηκε στο σύνολο των έργων και παρεμβάσεων που εκτελούνται στον Πειραϊκό χώρο, αλλά και σε αυτά που βρίσκονται στην τελική τους φάση.

πατουλης

Την ημερίδα χαιρέτησε και ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, ο οποίος τόνισε ότι ο Πειραιάς αποτελεί την ατμομηχανή της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της χώρας. Την έναρξη των εργασιών του workshop με τις αναφορές στις επί μέρους παρεμβάσεις – σχεδιασμούς έκανε ο κ. Δημήτρης Δρόσης, Προϊστάμενος ΕΥΔΕΠ, με εισήγησή του που είχε θέμα «Πορεία υλοποίησης ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Προοπτικές & προκλήσεις ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027». Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές της ΝΔ κ. Γιάννης Μελάς και κα Νόνη Δούνια, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, κα Βασιλική Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, οι Δήμαρχοι Κερατσινίου – Δραπετσώνας, κ. Χρήστος Βρεττάκος και Κορυδαλλού κ. Νίκος Χουρσαλάς, ο Πρόεδρος του Β.Ε.Π. κ. Γιώργος Παπαμανώλης- Ντόζας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, κ. Θεόδωρος Καπράλος, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου του Πειραιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πανελλαδικές – Κεραμέως: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι ανακοινώσεις των βάσεων

Φωτιά στη Δαδιά: Καίγεται για έβδομη μέρα το παρθένο δάσος – Έξι ελικόπτερα στη «μάχη» (VIDEO)

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στην Κέρκυρα- Με ποιους συναντήθηκε ο Π. Μαρινάκης (ΦΩΤΟ)

Εγγυήσεις από Σ. Αραβία για φθηνή ενέργεια -Ποιες συμφωνίες «έκλεισαν», ποια deals θα υπογραφούν σήμερα

Θεσσαλονίκη: 59χρονος σκότωσε τη μητέρα του στο Ξηροχώρι

Στα ΚΤΕΛ περνάνε και άλλες γραμμές του ΟΑΣΘ

Αεροπορικός τουρισμός: Το Καστελόριζο ένα από τα τρία ελληνικά νησιά για island hopping

Gov.gr Wallet: Από σήμερα στα κινητά η εφαρμογή για ψηφιακό δίπλωμα και τις ταυτότητες

Kαλύτερη εικόνα για την πυρκαγιά στη Μάνδρα – Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Χαϊδάρι

Ο καιρός σήμερα, Τετάρτη

Φυσικό αέριο: Υψηλό 14 ετών στις τιμές μετά τις νέες περικοπές της Ρωσίας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top