Εκτεθειμένο στον μόλυβδο το ΚΥΤ Μαυροβουνίου – «Αδιευκρίνιστες οι ανακοινώσεις του υπουργείου»

Εκτεθειμένο στον μόλυβδο το ΚΥΤ Μαυροβουνίου – «Αδιευκρίνιστες οι ανακοινώσεις του υπουργείου»

Ρεπορτάζ: Στέλλα Βενέρη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν 20 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, καθώς και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, με τους πρώτους να ζητούν την άμεση εκκένωση του προσωρινού Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μαυροβουνίου Λέσβου. Ο λόγος; Η συγκέντρωση μόλυβδου που έχει εντοπιστεί στη δομή και έχει γνωστοποιηθεί ήδη από τις 8 Δεκεμβρίου του 2020, χωρίς όμως να έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής τα αναλυτικά αποτελέσματα από τις μελέτες που διενήργησε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).

Ήταν τέλη Νοεμβρίου όταν άρχισε να συζητείται η ύπαρξη μόλυβδου στη δομή, φόβοι που επιβεβαιώθηκαν το περασμένο Σάββατο από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που παραδέχτηκε ότι εντοπίζονται υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης μόλυβδου στο έδαφος. «Στις ανακοινώσεις αυτές υπήρχαν πολλά αδιευκρίνιστα και ανεπαρκή στοιχεία» αναφέρει στο GRTimes.gr η υπεύθυνη Έρευνας και Θεσμικής Πίεσης στην ActionAid, Μαρία Μουρτζάκη, προσθέτοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα δεν έχουν έρθει στη δημοσιότητα, «επομένως, δεν γνωρίζουμε την επάρκειά τους ώστε να αξιολογηθούν τόσο αν τα μέτρα που προτείνει το υπουργείο είναι κατάλληλα όσο και ποια θα χρειαστεί να είναι τα επόμενα βήματα».

Η δομή καταλαμβάνει μια έκταση 341 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 21 στρέμματα αποτελούν πρώην πεδίο βολής του Ελληνικού Στρατού. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου η συγκέντρωση μόλυβδου στην οικιστική περίμετρο είναι κάτω από τα διεθνή όρια, ωστόσο εντοπίζονται υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης εντός του ΚΥΤ. «Δεν μιλάμε για μια μικρή έκταση. Αυτό το στοιχείο καταδεικνύει ότι είναι ακατάλληλη η δομή για την διαβίωση ανθρώπων» σημειώνει η κ. Μουρτζάκη.

Μέχρι στιγμής, έχει εκκενωθεί και μεταφερθεί το παράρτημα της διοίκησης, στο οποίο «μπορεί να μην υπήρχαν καταλύματα, αλλά η μετακίνηση ατόμων εκεί ήταν καθημερινή, καθώς βρίσκονταν τα γραφεία των υπηρεσιών. Η ενέργεια αυτή έγινε κατά βάση λόγω των ευρημάτων για τη συγκέντρωση μόλυβδου» αναφέρει.

Υποχρέωση διαφάνειας

«Οι αρχές οφείλουν να γνωστοποιήσουν την τεκμηρίωση της ολοκληρωθείσας εργασίας, καθώς και ένα ενδελεχές σχέδιο εργασίας για τη διερεύνηση του χώρου με βάση το ιστορικό της θέσης, τους παράγοντες μόλυνσης που εγείρουν ανησυχίες, ένα θεωρητικό μοντέλο του χώρου σχετικά με το πώς οι εν λόγω μολυσματικοί παράγοντες απελευθερώνονται και μεταφέρονται στο περιβάλλον και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ελέγχων προκειμένου να αξιολογηθεί ο βαθμός και η έκταση της μόλυνσης του περιβάλλοντος καθώς και οι πιθανές οδοί έκθεσης» αναφέρει ο Dr. Gordon Binkhorst, αντιπρόεδρος των παγκόσμιων προγραμμάτων της Pure Earth σε δημοσίευση της Human Rights Report, με τίτλο «Ανησυχίες για δηλητηρίαση από μόλυβδο σε νέα δομή μεταναστών».

Παράλληλα, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι σύμφωνα με ιατρικές μελέτες «ακόμα και χαμηλά επίπεδα μόλυβδου σχετίζονται με θάνατο από καρδιαγγειακές βλάβες, ενώ η έκθεση σε μόλυβδο σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα αρνητικών συνεπειών στην υγεία».

Δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας

Στη δημιουργία μιας νέας κλειστής, ελεγχόμενης δομής στη θέση «Πλατή» στη Λέσβο ανακοίνωσε, στις 19 Δεκεμβρίου του 2020, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ότι θα προχωρήσει εντός του 2021. «Υπάρχουν εδώ και πάρα πολύ καιρό οι σκέψεις να δημιουργηθεί ένα νέο κέντρο φιλοξενίας. Ήδη οι συνθήκες στην υπάρχουσα δομή δεν είναι κατάλληλες. Ωστόσο, και δομή καινούργια να γίνει στη Λέσβο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την ανάγκη για μια αποτελεσματική και ολιστική λύση στο κομμάτι της στέγασης και, σε επόμενο στάδιο, της ένταξης των ατόμων που παραμένουν για τόσο μεγάλα διαστήματα σε αυτή τη κατάσταση» επισημαίνει η κα. Μουρτζάκη. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση ώστε να διασφαλιστεί το κατάλληλο επίπεδο διαβίωσης, δηλώνει κατηγορηματικά.

Τέλος, η ανακοίνωση αυτή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έρχεται ως απάντηση σε δημοσίευμα του Al Jazeera στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου για τις συνθήκες διαβίωσης στο Καρά Τεπέ, με τίτλο «Φόβοι για δηλητηρίαση από μόλυβδο σε ελληνικό προσφυγικό καμπ χτισμένο σε πεδίο βολής». Το δημοσίευμα περιλαμβάνει φωτογραφίες από σφαίρες και βλήματα που βρέθηκαν στον χώρο του καταυλισμού από πρόσφυγες. «Δεν είναι απλώς οι σφαίρες, είναι τα θραύσματα σε σκόνη που κάθονται στην ατμόσφαιρα» ανέφερε ένας καθηγητής περιβαλλοντικής τοξικολογίας του Ινστιτούτου Γενετικής του Λιντς της Αγγλίας, του οποίου οι δηλώσεις φιλοξενούνται στο δημοσίευμα. «Ο μόλυβδος αποδυναμώνεται πολύ αργά, έτσι οι περιοχές αυτές (σ.σ. στρατόπεδα βολής) μπορεί να είναι επικίνδυνες για δεκαετίες, κι ακόμα περισσότερο, και η επιβλαβής επίδραση του μόλυβδου είναι αναμφισβήτητη» αναφέρει ακόμα ο Άλαστερ Χέη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ