Οδηγοί ταξί: Να αυξηθεί το όριο επιβατών – Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις

Οδηγοί ταξί: Να αυξηθεί το όριο επιβατών – Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις

Να αυξηθεί το όριο επιβατών που επιτρέπεται στα ταξί ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου μετά και το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, την ώρα που, όπως τονίζουν οι ίδιοι έχουν  φτάσει στα όριά τους. Προειδοποιούν μάλιστα με κινητοποιήσεις, εφόσον δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης, Μαρία Σαμολαδά

Επιτακτική ανάγκη τόσο για την επιβίωσή τους όσο και για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες μετακίνησης των πολιτών, χαρακτηρίζουν οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί, την αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου στα οχήματά τους, ύστερα και από το άνοιγμα των καταστημάτων τη Δευτέρα.

Όπως τονίζει μιλώντας στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί “Ερμής”, Κλήμης Λεοντιάδης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα τον καταστημάτων σε όλη τη χώρα, ο κλάδος θεώρησε αυτονόητο ότι θα ξεκινήσει να επιτρέπεται και δεύτερο άτομο στο ταξί, κάτι το οποίο τελικά δεν συνέβη. «Εδώ και καιρό ζητάμε από την κυβέρνηση να μπορούμε να μεταφέρουμε άτομα με πρώτου βαθμού συγγένεια, όπως είναι ο σύζυγος, τα αδέλφια κλπ. Θεωρήσαμε ότι αυτό θα γίνει τουλάχιστον με το άνοιγμα της αγοράς», επισημαίνει, επισημαίνοντας ότι μέχρι χθες δεν υπήρξε καμία τέτοια απόφαση.

Παράλληλα, ο κ. Λεοντιάδης σημειώνει ότι βρίσκονται σε επικοινωνία τόσο με το υπουργείο Μεταφορών και την Πολιτική Προστασία, όσο και με τον ΕΟΔΥ, «μήπως τις επόμενες ημέρες καταφέρουμε και βάλουμε το δεύτερο άτομο στα ταξί, σε μία πόλη που αν μη τι άλλο είναι «στα πράσινα» όπως μας λένε οι ειδικοί, σε μία πόλη που αν μη τι άλλο τα ταξί είναι το μοναδικό μέσο μεταφοράς μετά το λεωφορείο, στο οποίο επιβαίνουν 50 – 60 άτομα». Ο ίδιος εξηγεί ότι, «θέλουμε να μεταφέρουμε με ασφάλεια τον κόσμο» και ότι «χωρίς οικονομική ενίσχυση, αν δεν δοθεί και αυτό το μέτρο στα ταξί, τις επόμενες ημέρες θα προβούμε σε κινητοποιήσεις, κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε».

Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν όλο αυτό το διάστημα του «lockdown», με τον περιορισμό και την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί «Ερμής», την χαρακτήρισε «τραγική» για τον κλάδο, τονίζοντας ότι εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων – όπως είναι οι επιστρεπτέες προκαταβολές – δεν έχουν λάβει καμία οικονομική ενίσχυση. “Έτσι λοιπόν καταλαβαίνετε ότι έχουμε φτάσει στα όριά μας και ως κλάδος δεν αντέχουμε άλλο αυτή την άνιση μεταχείριση, έναντι άλλων κλάδων που έχουν επιδοτηθεί τις προηγούμενες ημέρες”, υπογραμμίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αγορά μπορεί να άνοιξε χθες, ωστόσο, αν δύο μέλη της ίδιας οικογένειας, ακόμη και αν μένουν στο ίδιο σπίτι ή είναι ζευγάρι, θέλουν να μετακινηθούν για να κάνουν τα ψώνια τους θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αναγκαστικά τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς ή δικό τους όχημα, αφού στη Θεσσαλονίκη το μοναδικό ΜΜΜ είναι το αστικό λεωφορείο…

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Λεοντιάδης, μιλώντας στο GRTimes.gr:

Το παραπάνω αίτημα και τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, τονίζει σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων.

Όπως αναφέρεται σε αυτήν:

Κύριε Πρωθυπουργέ ,

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί ,

Γνωρίζετε καλά, ότι σεβαστήκαμε στο ακέραιο τις εισηγήσεις των αρμοδίων υγειονομικών αρχών, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Διανύουμε όμως πλέον σχεδόν ένα χρόνο που το επάγγελμα μας τείνει να εξαθλιωθεί και οδηγείτε εσείς οι ίδιοι με μαθηματική ακρίβεια στην ανέχεια χιλιάδες οικογένειες που βιοπορίζονται αποκλειστικά από τις εισπράξεις των ΤΑΞΙ.

Μετά λύπη μας διαπιστώνουμε από την Κυβέρνηση να διαπράττονται καθημερινά κατάφωρες αδικίες σε επαγγελματικού κλάδους, ένας από τους οποίους είναι αδιαμφισβήτητα και ο δικός μας.

Από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα λάβαμε, μόνο την επιδότηση των 800,00 Ευρώ, την επιστρεπτέα προκαταβολή την έλαβαν μόνο ελάχιστοι και συγκεκριμένα το 40% στις 35.000 χιλιάδες ,ιδιοκτήτες, ενώ όλα τα μέσα μεταφοράς ( ΚΤΕΛ, Τουριστικά Λεωφορεία, ΟΑΣΑ, Ακτοπλοϊκές Γραμμές και Αεροπορικές Εταιρείες), έλαβαν σημαντικότατες ενισχύσεις χιλιάδων Ευρώ.

Εμάς όχι μόνο δεν μας ενισχύσατε ούτε στο ελάχιστο, αντίθετα περιορίσατε δραστικά και την επαγγελματική μας δραστηριότητα, σε σημείο εξαθλίωσης του κλάδου.

Σας ερωτούμε λοιπόν σε ποια εισήγηση στηριχτήκατε και επιβάλλετε την μεταφορά αποκλειστικά και μόνο ενός επιβάτη μέσα στο Ταξί και δεν επιτρέπετε καν την μεταφορά δυο επιβατών της ίδιας οικογένειας; Αποφασίζει η όχι η κυβέρνηση, είναι σε θέση η κυβέρνηση να κρίνει εάν υπάρχει αδικία ; Πού έγκειται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μεταξύ δυο μελών της ίδιας οικογένειας, όταν συμβιώνουν καθημερινά στην ίδια οικία; Με αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα δυο μέλη μιας μέσης ελληνικής οικογένειας, να μισθώσουν δύο ταξί για την μεταφορά τους, με αποτέλεσμα, να μας αφαιρείτε πλήρως επιπλέον εργασία, από την ήδη ελαχιστοποιημένη δραστηριότητα μας.

Με βάση ποια αξιολογικά κριτήρια επιτρέπετε τη μεταφορά επιβατών με το 65% της πληρότητας των λεωφορείων και με το 100% της πληρότητας των αεροπλάνων, ανοίγετε τα εμπορικά καταστήματα και επιτρέπεται σε όλους να επισκεφτούν την αγορά ,και σύμφωνα με τα τετραγωνικά να βρίσκονται και μέσα στα καταστήματα, όταν στη μεταφορά τους με τα ΤΑΞΙ απαγορεύετε εσείς οι ίδιοι ακόμα και μεταξύ δυο επιβατών ακόμα και συγγενών; Απροκάλυπτα και αναιτιολόγητα οδηγείτε λοιπόν ένα κλάδο στην εξαθλίωση, αδιαφορώντας μάλιστα προκλητικά για τις κατάφωρες αδικίες που διαπράττετε .

Επειδή δεν θα ανεχτούμε πλέον καμία άλλη αδικία, σας ζητούμε άμεσα για τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής μας:

– την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης

– την ένταξη στον 5ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, με υπολογισμό της μείωσης μόνο των εσόδων των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

– την τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ, ώστε να επιτραπεί η μεταφορά δύο ατόμων και οικογενειών .

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top