Επικουρικές συντάξεις: Αναδρομικά έως 7.000 ευρώ – Πότε θα καταβληθούν και σε ποιους (VIDEO)

Επικουρικές συντάξεις: Αναδρομικά έως 7.000 ευρώ – Πότε θα καταβληθούν και σε ποιους (VIDEO)

Αναδρομικά από 100 έως και πάνω από 7.000 ευρώ σε περίπου 40.000 συνταξιούχους που περιμένουν αρκετούς μήνες ή και χρόνια την επικουρική τους ετοιμάζει να πληρώσει ο ΕΦΚΑ.

Η συγκεκριμένη καταβολή αφορά όσους έχουν υποβάλλει αίτηση έως και τον Ιούνιο του 2022 (πριν την 1η Ιουλίου 2022) και η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Παράλληλα, άλλοι 40.000 συνταξιούχοι που περιμένουν επίσης την επικουρική τους θα δουν την σύνταξη τους να εκδίδεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτός είναι ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ για τις περίπου 83.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Πρόκειται, δηλαδή, για συνταξιούχους που έχουν πάρει την κύρια σύνταξη τους και περιμένουν την επικουρική. Για τις αναπηρικές επικουρικές συντάξεις, οι οποίες είναι μικρότερες, τα έναντι αναδρομικά θα είναι 50 ευρώ για κάθε μήνα.

Το σχέδιο του ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΕΦΚΑ, περίπου 40.000 εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικών συντάξεων θα εκδοθούν μαζικά εντός του Φεβρουαρίου και έως το τέλος του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιποι 40.000 – 43.000 δικαιούχοι, για τους οποίους δεν είναι δυνατό να εκδοθεί άμεσα η σύνταξη, θα λάβουν έναντι αναδρομικά – σαν προκαταβολή της επικουρικής τους σύνταξης – 100 ευρώ ανά μήνα αναμονής εφάπαξ. Μοναδική προϋπόθεση είναι η αίτηση να έχει υποβληθεί έως και τον Ιούνιο του 2022 (πριν την 1η Ιουλίου 2022).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χατζηδάκης: Οι συνταξιούχοι είναι ευχαριστημένοι με τις αυξήσεις των συντάξεων – Αναγνωρίζουν τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης

Για παράδειγμα:

-Συνταξιούχος υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιούνιο του 2016, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 είναι 6 χρόνια αναμονής. Θα λάβει τώρα τον Μάρτιο αναδρομικά 7.200 ευρώ. Όταν βγει η σύνταξη του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.

-Συνταξιούχος υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2022, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 είναι 5 μήνες αναμονής. Θα λάβει τώρα τον Μάρτιο αναδρομικά 500 ευρώ. Όταν βγει η σύνταξη του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.

-Συνταξιούχος υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Αύγουστο του 2022, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Δεν θα λάβει τώρα αναδρομικά, αλλά θα λάβει την σύνταξή του έως το καλοκαίρι.

Προσοχή, οι συνταξιούχοι που θα λάβουν τώρα τα έναντι αναδρομικά δεν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μετά τον Μάρτιο 100 ευρώ το μήνα. Η καταβολή θα είναι εφάπαξ και όταν εκδοθεί η σύνταξη τους θα λάβουν αυτό που δικαιούνται με συμψηφισμούς.

Έρχεται τροπολογία

Η προκαταβολή στην επικουρική έρχεται με τροπολογία άμεσα στη Βουλή. Όπως ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εργασίας, η τροπολογία θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τις επικουρικές συντάξεις:

-χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου. Το μέτρο αφορά σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης ίδιας κατηγορίας με την αιτούμενη επικουρική. Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, ο αιτών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κατ΄ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης).

-Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 –χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου- και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δυο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.

Οι δυνητικά ωφελούμενοι

Ερωτώμενος για το πόσοι είναι οι δυνητικά ωφελούμενοι από το μέτρο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχει εκδοθεί ήδη απόφαση κύριας σύνταξης είναι περίπου 80.000. Από αυτές περί τις 40.000 αναμένεται να έχουν εκδοθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου. Και τούτο διότι –όπως εξήγησε- λόγω των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ (εισαγωγή αυτοματοποιημένων διαδικασιών και ψηφιακών εργαλείων, μαζική ανάληψη φακέλων ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων από τους εισηγητές που μέχρι πρότινος εξέδιδαν κύριες συντάξεις, θέση σε λειτουργία ειδικού Πύργου Ελέγχου και για τις επικουρικές συντάξεις) αναμένεται μεγάλη επιτάχυνση του ρυθμού απονομής επικουρικών συντάξεων από 9-10.000 το μήνα πέρυσι, σε 20.000 το μήνα για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023. Επομένως η προκαταβολή εκτιμάται ότι θα αφορά 40.000 περίπου ασφαλισμένους. Το ποσό θα είναι εφάπαξ διότι και σε αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση για την απονομή της επικουρικής σύνταξης αναμένεται να εκδοθεί έως το καλοκαίρι.

Fast track επικουρικές

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του μηχανισμού έκδοσης επικουρικών συντάξεων με διαδικασία fast track που έχει ήδη θεσπιστεί με το άρθρο 48 του Ν. 4921/2022. Προβλέπει δε ότι οι επικουρικές συντάξεις θα εκδίδονται από τον τελευταίο πρώην φορέα στον οποίο υπαγόταν ο συνταξιούχος, όταν πρόκειται για συνταξιούχους που έχουν 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (4.500 ημέρες) εφόσον έχουν ηλικία 67 ετών ή το σύνολο ή μέρος της επικουρικής τους ασφάλισης έχει διανυθεί στο πρώην ΕΤΕΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών) ή σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που είχαν ενταχθεί σε αυτό. Το μέτρο αυτό απλουστεύει και επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης σύνταξης.

Τι είπε ο Κ. Χατζηδάκης

«Ανακοίνωσα σήμερα ότι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για επικουρική σύνταξη μέχρι τον Ιούνιο 2022 και έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξή τους, θα λάβουν 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης, μέχρι τις 15 Μαρτίου. Περιμένει δηλαδή ένας συνταξιούχος ένα χρόνο; Θα λάβει 1200 ευρώ. Δύο χρόνια; 2.400 ευρώ κτλ. Για τις αναπηρικές συντάξεις, οι οποίες είναι μικρότερες, θα είναι 50 ευρώ για κάθε μήνα. Η εφάπαξ αυτή καταβολή θα γίνει αυτόματα. Δεν χρειάζεται οι συνταξιούχοι να κάνουν καμία αίτηση», εξηγεί σε ανάρτηση του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η έκδοση 80.000 επικουρικών συντάξεων για τις οποίες έχει εκδοθεί η κυρία. Πέρσι εκδίδονταν περίπου 8 – 10.000 επικουρικές συντάξεις κάθε μήνα. Υπολογίζουμε ότι φέτος μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα εκδοθούν 40.000 συντάξεις, διότι πια χρησιμοποιούμε καινούργια ηλεκτρονικά εργαλεία και γενικότερα τις ίδιες μεθόδους που εφαρμόσαμε για την επιτάχυνση της έκδοσης των κύριων συντάξεων. Επειδή όμως θα μείνουν εκκρεμείς άλλες 40.000 συντάξεις, για ορισμένες από τις οποίες οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί εδώ και αρκετό καιρό, αποφασίσαμε να δοθεί αυτό το εφάπαξ ποσό έναντι, μέχρι να εκδοθούν στους αμέσως επόμενους μήνες και αυτές οι συντάξεις. Επομένως, το εφάπαξ αυτό ποσό μπορεί να αφορά περίπου 40.000 συνταξιούχους.

Υπάρχουν συμπολίτες μας που περιμένουν κάποιους μήνες ή και χρόνια να πάρουν την επικουρική τους σύνταξη. Το να δώσουμε λύση και σε αυτό το ζήτημα είναι για εμάς θέμα τιμής”, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Πηγή: imerisia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πτώση Phantom: Αγωνία για τον 31χρονο σμηναγό-Τι λένε συγγενείς του στο GRTimes (ΦΩΤΟ)

Οικονόμου για Τσίπρα: Γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού – Θέλει να κάνει την Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα

Λουκία Σαράντη: Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και προς την κοινωνία και προς τα μέλη μας (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Δίκη-Μάτι: «Θάψαμε λάθος άνθρωπο–Υπήρχε συγκάλυψη για να γίνει αλλαγή πτωμάτων»

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top