Έστησαν σκηνές έξω από το Αναγνωστοπούλου – Σε επιφυλακή οι Αρχές (ΦΩΤΟ)

Έστησαν σκηνές έξω από το Αναγνωστοπούλου – Σε επιφυλακή οι Αρχές (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Έλενα Καραβασίλη

Ομάδα προσφύγων έχει κατασκηνώσει από χθες το βράδυ έξω από το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, στα χωράφια που βρίσκονται στο πλάι μακριά από την κεντρική είσοδο. Με… μπαγάζια και σκηνές βρίσκονται απ΄ έξω ζητώντας να εισέλθουν μέσα στο κέντρο φιλοξενίας, το οποίο όμως είναι υπεράριθμο.

Δυνάμεις των ΜΑΤ και της Αστυνομίας είναι στο σημείο για προληπτικούς λόγους, έτσι ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να τους απομακρύνουν.

Μάλιστα, έχει ζητηθεί από το προσωπικό του κέντρου φιλοξενίας να απομακρυνθεί, για λόγους ασφαλείας, σε περίπτωση που προκληθούν εντάσεις μεταξύ των προσφύγων. Η αστυνομία βρίσκεται στο σημείο από το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ομάδες των ατόμων που έχουν φτάσει έξω από το κέντρο φιλοξενίας, κατάγονται από το Μαρόκο, τη Νιγηρία και το Πακιστάν που θεωρούνται επικίνδυνοι καθώς προκαλούν επεισόδια και φασαρίες. Διακινητές έχουν αρχίσει από την αρχή της εβδομάδες να πηγαίνουν, έναντι αμοιβής, αυτούς τους ανθρώπους έξω από το Αναγνωστοπούλου με σκοπό κατόπιν συμφωνίας και καταβολής κι άλλων χρημάτων, να διεκδικήσουν μία θέση στα ήδη υπεράριθμα κοντέινερ. Υπάρχουν φόβοι πως το βράδυ μπορεί να ξεσπάσουν φασαρίες μεταξύ προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εντός κι εκτός στρατοπέδου.

Όπως δήλωσε στο Grtimes.gr ο αντιδήμαρχος Διαβατών Δημήτρης Σκουλαριώτης, «επανειλημμένως έχουμε επισημάνει πως ο χώρος αυτός είναι ακατάλληλος για τη φιλοξενία προσφύγων. Δεν υπάρχει φωτισμός, δεν υπάρχει σήμανση κι έχουν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα καθώς είναι ελεύθεροι να μπαινοβγαίνουν από τον χώρο. Εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Παρότι η πρόβλεψη ήταν για φιλοξενία περίπου 2.000 ατόμων, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά».

Σε επιφυλακή οι Αρχές

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες Αρχές καθώς από την αρχή της εβδομάδας έχει ξεκινήσει μεγάλη κινητοποίηση, μέσω των social media, σύμφωνα με την οποία μεγάλος όγκος προσφύγων και μεταναστών αναμένεται να προσπαθήσει να περάσει τα σύνορα, είτε προς την Αλβανία είτε προς τα Σκόπια.

Μάλιστα, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βγάλει προειδοποιητική οδηγία προκειμένου να τους αποτρέψει από το να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια. Όπως αναφέρεται “τέτοιου είδους ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε φυλάκιση, απέλαση μέχρι και σε θάνατο καθώς είναι άκρως επικίνδυνο να προσπαθήσετε να διασχίσετε τα σύνορα είτε από τη στεριά είτε από την θάλασσα. Η κυβέρνηση της χώρας έχει κάθε δικαίωμα να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης στα σύνορα της και σε περίπτωση που αποχωρίσετε από τις δομές, έχουν το δικαίωμα να διακόψουν την παροχή βοήθειας ως προς την διαβίωση αλλά και την εκπαίδευση”. Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία προτρέπει τους πρόσφυγες να ενημερώνονται μόνο από τις επίσημες οργανώσεις και να μην βασίζονται στις ψευδείς ειδήσεις που διασπείρωνται μέσω ομάδων στα social media όπως είναι η “glitter of hope”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top