Στη μάχη οι εθελοντές πυροσβέστες: Είναι πολύ δύσκολα, προσπαθούμε για το καλύτερο

Στη μάχη οι εθελοντές πυροσβέστες: Είναι πολύ δύσκολα, προσπαθούμε για το καλύτερο

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να καταφέρουν να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα που συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτα σε πολλές περιοχές της χώρας, καταβάλουν και οι εθελοντές πυροσβέστες οι οποίοι από την αρχή βρίσκονται στην “πρώτη γραμμή” της μάχης και παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις για να σώσουν τους πολίτες και τις περιουσίες τους.

Με την Ελλάδα να ζει δραματικές στιγμές καθώς η πύρινη λαίλαπα καταστρέφει ότι βρει στο διάβα της, πολύτιμη είναι η συνεισφορά των εθελοντών πυροσβεστών οι οποίοι βρίσκονται σε κάθε περιοχή που έχει ανάγκη. “”Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, προσπαθούμε για το καλύτερο αλλά οι καταστάσεις μας έχουν ξεπεράσει”, αναφέρει στο GRTimes.gr, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτριος Ζέρβας, ο οποίος περιγράφει μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Όπως εξηγεί, από τους περίπου 2.000 εθελοντές πυροσβέστες που υπάρχουν πανελλαδικά, επιχειρούν χωρισμένοι σε βάρδιες, σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται ενεργά μέτωπα και με όλες τους τις δυνάμεις, περίπου 400 άτομα ανά οκτάωρο, δεκάωρο ή ακόμα και 24ωρο, ενώ μόλις λήξει η βάρδιά τους σειρά έχουν οι επόμενοι.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ευτυχές το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, έχει γίνει γρήγορα η ενημέρωση και η εκκένωση των περιοχών ενώ οι κάτοικοι που πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να μη κινδυνέψουν, φαίνεται πως ακούν τις αρχές και συνεργάζονται, πράγμα που διευκολύνει το έργο των πυροσβεστών.

Όσον αφορά τα μέσα ατομικής προστασίας τα οποία διαθέτουν οι εθελοντές πυροσβέστες, ο κ. Ζέρβας αναφέρει ότι πάντα υπάρχουν ανάγκες και η υποστήριξη τους από την πολιτεία θα πρέπει να είναι διαρκής καθώς χαρακτηρίζεται πολύτιμη για να μπορέσουν να βελτιωθούν αλλά και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος.

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι από πέρυσι αναμένουν για να εκπαιδευτούν ακόμη 2.000 εθελοντές πυροσβέστες, όμως και να είχαν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους δε θα είχαν μέσα ατομικής προστασίας για να καταφέρουν είναι “μάχιμοι”. “Ο εθελοντισμός θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας. Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν γίνει όσα θα έπρεπε και δεν έχουν υπολογίσει τόσο πολύ στο κομμάτι του εθελοντισμού”, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, επισημαίνοντας ότι “δεν είναι η λύση, είναι όμως ένας σημαντικός παράγοντας, ένα σημαντικό εργαλείο, όπου σε περιπτώσεις που υπάρχουν τόσο μεγάλες φυσικές καταστροφές, τα επιπρόσθετα χέρια είναι πολύτιμα για να καλύψουνε την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει, όπως γίνεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τρεις οι αναζωπυρώσεις στη Βαρυμπόμπη – Μήνυμα από 112 και για μέτρα στο Κρυονέρι

Φωτιά – Αρχαία Ολυμπία: Εκκενώνονται ακόμη οκτώ κοινότητες – Μήνυμα του 112

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Αναζωπύρωση σε δύο μέτωπα – Μήνυμα του 112 για εκκενώσεις

Φωτιές: Ενισχύεται η συνδρομή του στρατού στις πυρκαγιές – Επίγειες, εναέριες δυνάμεις και drones

Φωτιά στην Εύβοια: Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων

Δύσκολη η κατάσταση σε Εύβοια και Ολυμπία – Εκκενώθηκαν οικισμοί – 112 για Κεχριές

Αρχαία Ολυμπία: Νέα αναζωπύρωση της μεγάλης φωτιάς

Πυρκαγιά στην Εύβοια: Εκκενώνεται το χωριό Κεχριές – Χτυπούν οι καμπάνες (VIDEO)

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Μάχη με τις φλόγες σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία

Ολονύκτιος πύρινος εφιάλτης σε Αρχαία Ολυμπία, Εύβοια και Μεσσηνία

Ηλεία: Μία “ανάσα” από την Αρχαία Ολυμπία οι φλόγες-Νέες εκκενώσεις

Οι φωτιές ευαισθητοποίησαν τους πολίτες: Βλέπουν καπνό και καλούν την πυροσβεστική

Στη μάχη των πύρινων μετώπων οι πυροσβέστες της Κ. Μακεδονίας: Εμπόλεμη η κατάσταση

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top