Η Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό έργο EMBRACIN

Η Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό έργο EMBRACIN

Στο ευρωπαϊκό έργο EMBRACIN για την ενσωμάτωση των μεταναστών, συμμετέχει ως εταίρος από την Ελλάδα, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ).

Η Ευρωπαϊκή ομάδα του έργου EMBRACIN  αποτελείται από 10 εταίρους που αντιπροσωπεύουν 6 Ευρωπαϊκές χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Σουηδία, Σλοβενία, Ελλάδα και Κύπρο. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ) συμμετέχει σε αυτό το έργο και είναι υπεύθυνη για πιλοτικό σκέλος για την Θεσσαλονίκη

Το έργο EMBRACIN: Ενίσχυση ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής ενσωμάτωσης των μεταναστών από τους πολίτες, είναι επιχορηγημένο από το Ταμείο Ασύλου Μεταναστών και Ένταξης (AMIF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ιδέα του έργου EMBRACIN προέρχεται από την σημαντική εμπειρία του καθηγητή Calò και της οικογένειας του από την Ιταλία. Βασισμένο στις προσωπικές τους πρακτικές, ως οικοδεσπότες μεταναστών, ανάπτυξαν ένα σύστημα που ονομάζεται “6+6×6”, το οποίο το 2018 βραβεύτηκε από τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το έργο EMBRACIN σε μια προσπάθεια κατανόησης, προσαρμογής και επαναχρησιμοποίησης της εμπειρίας του Calò, δημιούργησε ένα δίκτυο από πόλεις που ενδιαφέρονται για ανταλλαγή, προσαρμογή και επαναχρησιμοποίηση (μεταφορά) του βραβευμένου συστήματος “6+6×6” που εφαρμόστηκε σε τοπικό επίπεδο, να αναβαθμίσουν την επιτυχημένη πρακτική και να ελέγξουν την δυνατότητα μεταφοράς του σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Ο στόχος είναι να υιοθετηθεί ως ένα «δομημένο μοντέλο» για την ενσωμάτωση και συμμετοχή των μεταναστών, επαληθεύοντας το κόστος-όφελος και την αποτελεσματικότητα του σε σχέση με τα οφέλη των ίδιων των μεταναστών και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν.

Τα αποτελέσματα του έργου αποτελούνται από την Ανταλλαγή γνώσεων και ΠλάναΜεταφοράς, που ορίζουν τη βάση του απόλυτου στόχου του έργου. Οστόχοςείναιναδημιουργηθεί ένα γόνιμο περιβάλλον όπου τοπικοί φορείς και αρχές μαθαίνουν πως να καταλαβαίνουν, να προσαρμόζουν, να επαναχρησιμοποιούν και να μοιράζονται επιτυχημένες και αποτελεσματικές πρακτικές σχετικά με την ενσωμάτωση μεταναστών. Τοεπόμενοαποτέλεσμαείναιηδημιουργίαδικτύωνκαιη αύξηση ευαισθητοποίησης με στόχο να δημιουργηθούν αμοιβαίες ευκαιρίες μάθησης για τοπικούς και περιφερειακούς φορείς και ενδιαφερόμενους και η συμμετοχή τους στον συνεταιρισμό. Οιδραστηριότητεςπεριλαμβάνουνέρευναδράσης, «ήπια» αύξηση ευαισθητοποίησης και δέσμευση στις μαθησιακές συνεδρίες. Το τελευταία αποτέλεσμα περιλαμβάνει τον Πειραματισμό και την Αξιολόγηση του Μοντέλου. Το πλάνο μεταφοράς θα εφαρμοστεί και θα αξιολογηθεί σε έξι χώρες-εταίρους για να επαναχρησιμοποιήσουν το βελτιωμένο σύστημα «6+6*6».

Οι εταίροι ολοκλήρωσαν τις μαθησιακές συνεδρίες στην Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελλάδα και Κύπρο και τους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν και στη Σλοβενία. Τοεπόμενοβήμαγιατουςεταίρουςείναιηανάπτυξηπλάνων μεταφοράς και η συνέχεια στην πιλοτική φάση για να αξιολογηθεί η μεταφορά του συστήματος σε κάθε χώρα.

Η πιλοτική φάση θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2021 με εταίρους, υπηκόους τρίτων χωρών, συμμετέχοντες και επαγγελματίες που συμμετέχουν στην ενσωμάτων μεταναστών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top