Η ομάδα που χτίζει γηίνα σπίτια με τα χέρια της!

Η ομάδα που χτίζει γηίνα σπίτια με τα χέρια της!

Ρεπορτάζ: Ευτέρπη Μουζακίτη

Στο όχι πολύ μακρινό 2001, ο Κώστας Κοντομάνος μαζί με έναν φίλο του δημιούργησαν το πρώτο τους σπίτι με τη μέθοδο του στιβαχτού πηλού (cob) στον Νέσσωνα Λάρισας. 19 χρόνια μετά, η ομάδα μεγάλωσε και αποτελείται από 30 μηχανικούς και αρχιτέκτονες, άλλους τόσους φυσικούς χτίστες και χιλιάδες εθελοντές, που χτίζουν πιο γηίνα σπίτια με τα χέρια τους!

Στον πυρήνα αυτής της ομάδας βρίσκεται ένας κοινωνικός συνεταιρισμός που ασχολείται με τη φυσική δόμηση και τη βιωσιμότητα.

Η φυσική δόμηση και η βιοκλιματική αρχιτεκτονική είναι δύο πρακτικές που έχουν σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, η πρώτη στην φάση της κατασκευής μιας κατοικίας ενώ η δεύτερη στην διατήρηση σταθερών συνθηκών διαβίωσης σε αυτήν. Και οι δύο καταλήγουν σε τεράστιο περιβαλλοντολογικό αλλά και οικονομικό όφελος.

Μιλώντας στο GRTimes, ο Κώστας Κοντομάνος, εξηγεί πως αυτό που τον συναρπάζει στη φυσική δόμηση είναι το «πόσο απλά και αγνά μπορεί να λυθεί το ζήτημα της κατοικίας. Το σπίτι είναι το όνειρο κάθε ανθρώπου αλλά παράλληλα είναι τόσο δύσκολο. Θα πρέπει να αφιερώσεις μια ζωή δουλειάς για να λύσεις το θέμα σπίτι. Με την φυσική δόμηση υπάρχει μια εναλλακτική πολύ πιο απλή λύση».

Το σπίτι στον Νέσσωνα.

Το καλοκαίρι του 2006, η ομάδα πραγματοποίησε το πρώτο εργαστήριο φυσικής δόμησης. Έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 120 εκπαιδευτικές διοργανώσεις. Η ομάδα προσφέρει βιωματικά εργαστήρια, στα οποία οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν με τις περισσότερες τεχνικές φυσικής δόμησης, από τα θεμέλια μέχρι τα επιχρίσματα ολοκληρώνοντας κάποιες απλές κατασκευές (ξυλόφουρνους, πάγκους, μικρά σπιτάκια κλπ).

Παράλληλα, διοργανώνονται εργαστήρια που επικεντρώνουν σε συγκεκριμένες τεχνικές, ενώ προσφέρονται και εργαστήρια για την αυτάρκεια και την αειφορία.

Αξιοσημείωτο είναι πως υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε σχολεία, όπου τα παιδιά χτίζουν τους δικούς τους ενεργειακά αυτόνομους χώρους και κατασκευές.

Άνθρωποι με οικολογικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες ή κάποιοι που ψάχνουν καλύτερη ποιότητα ζωής στο σπίτι τους απευθύνονται στην ομάδα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Κοντομάνος, στα εργαστήρια μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας, χωρίς απαραίτητα να έχει τεχνικές γνώσεις.

Σπίτι από αχυροπηλό στη Μεσορράχη

Το πρώτο σπίτι που δημιούργησε ο κ. Κοντομάνος ήταν με την τεχνική cob. To cob είναι μία από τις πιο αρχαίες τεχνικές χτισίματος με γήινα υλικά, με το πιο κοινό υλικό, το χώμα. Για την πραγματοποίησή του χρησιμοποιούνται τα χέρια και τα πόδια των ατόμων που θα χτίσουν ώστε να σχηματιστούν μάζες πηλού (χώμα που αναμειγνύεται με άμμο και άχυρο) και στη συνέχεια τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη διαμορφώνοντας έτσι μονολιθικές κατασκευές με μεγάλη σταθερότητα. Η λέξη cob προέρχεται από μια παλιά αγγλική λέξη που σημαίνει σβώλος.

Πλέον η ομάδα έχει δημιουργήσει συνολικά 20 σπίτια, με διάφορες τεχνικές, μεταξύ άλλων τον αχυροπυλό, τα σπίτια από αχυρόμπαλες, τον τσαμτσά και άλλες. Την ίδια ώρα, οι διάφορες κατασκευές έχουν φτάσει τις 100.

«Είναι πολύ όμορφο  να ολοκληρώνεις ένα σπίτι που έφτιαξες με τα ίδια σου τα χέρια. Πάει και καιρός από όταν ολοκληρώσαμε το πρώτο μας σπίτι οπότε… έχουμε ξεχάσει λίγο αυτή την αίσθηση. Αλλά είναι μια μαγική εμπειρία το να φτιάχνεις και να «είσαι μέρος» του σπιτιού σου» καταλήγει ο κ. Κοντομάνος.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα cob.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ