Η Θεσσαλονίκη τίμησε τα θύματα της εβραϊκής της κοινότητας

Η Θεσσαλονίκη τίμησε τα θύματα της εβραϊκής της κοινότητας

Αφήνοντας ένα κόκκινο τριαντάφυλλο και στεφάνια στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος τίμησαν φορείς και πολίτες της Θεσσαλονίκης την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Πρώτα τα παιδιά του εβραϊκού σχολείου άφησαν από ένα λουλούδι, ενώ με δάκρια στα μάτια κατέθεσε στεφάνι η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Ρόζυ Σαλτιέλ. Η κ. Σαλτιέλ που γλίτωσε από τον εφιάλτη του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπέργκεν – Μπέλζεν απηύθυνε μήνυμα σε όλους «να μην έχουμε ξανά τέτοια απελπισία».

Προηγήθηκε η εκδήλωση στην αποθήκη Δ’ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, στην οποία παρέστη ο πρέσβης του Ισραήλ, Yossi Amrani. Ο πρέσβης τόνισε στην ομιλία του ότι κανένα άλλο έθνος δεν έχει στοχοποιηθεί, προκειμένου να εξουδετερωθεί επειδή θεωρήθηκε διαφορετικό, ενώ υπογράμμισε την ευθύνη όλης της Ευρώπης για το έγκλημα που συντελέστηκε.

Ύψιστη υποχρέωση χαρακτήρισε το να τιμάται η μνήμη των «αδελφών μας Εβραίων» ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ τόνισε ότι εγκλήματα δεν έγιναν μόνο από καθεστώς των Ναζί, αλλά και από απλούς ανθρώπους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνέβαλαν και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην ευαισθητοποίηση, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες τραγωδίες.

Ο πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, ο Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε πως το μουσείο θα κρατήσει ζωντανή για τις επόμενες γενιές τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Χρέος της γενιάς μου χαρακτήρισε την υλοποίηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, που ήταν κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. «Σήμερα η πόλη θυμάται και η πόλη ενεργεί», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το μουσείο θα αποτελέσει φάρο μνήμης.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top