Η βουτιά που μπορεί να… αποβεί μοιραία

Η βουτιά που μπορεί να… αποβεί μοιραία

Ρεπορτάζ: Στέλλα Βενέρη

Ο ήχος από την κλήση τηλεφώνου τον διακόπτει. Ελπίζει να μην είναι μια ακόμα θλιβερή είδηση. Ήταν Κυριακή. «Ένας ακόμη νεαρός που έμεινε τετραπληγικός από κάκωση του νωτιαίου μυελού», του είπαν. «Έκανε μπάνιο το βράδυ με τους φίλους του στην παραλία της Καλλικράτειας. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Τι να κάνουμε;».

Μια συζήτηση/είδηση που δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη για τον Γιώργο Αυγουστίδη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών στο παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης. Εδώ και δέκα χρόνια για τον κ. Αυγουστίδη οι πόρτες και τα τηλέφωνα χτυπάνε καθημερινά. Ο λόγος παραμένει ίδιος. Άνθρωποι ανυποψίαστοι που τρέχουν προς τη θάλασσα με τη λαχτάρα να δροσιστούν από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και που μέσα σε λίγα δεύτερα…η ζωή τους αλλάζει.

Βουτιές που αποβαίνουν μοιραίες. Τα ατυχήματα από βουτιές στη θάλασσα, σε ποτάμια, πισίνες και λίμνες αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη -αριθμητικά- αιτία από την οποία άνθρωποι μένουν παραπληγικοί ή τετραπληγικοί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με «πρωταθλητή» στην κατηγορία αυτή τα τροχαία ατυχήματα. «Καθημερινά έχουμε πολλούς ανθρώπους που έρχονται και γίνονται μέλη στο σύλλογο μας ή έρχονται οι οικογένειες τους που ζητούν τη βοήθεια μας μετά από ένα τέτοιο φαινόμενο. Δυστυχώς έχουμε πάρα πολλούς νεαρούς. Το χειρότερο όλων, εκτός του θλιβερού ατυχήματος του παθόντα, είναι το γεγονός ότι η οικογένεια δεν ξέρει πως να το χειριστεί, μπαίνει μέσα σε έναν “ωκεανό” που δεν γνωρίζει. Και βρισκόμαστε εμείς να δώσουμε όποια πληροφορία μπορούμε. Πρωταρχικός μας ρόλος είναι να αποτρέψουμε όλο αυτό, μέσω της ενημέρωσης και αφύπνισης» αναφέρει ο κ. Αυγουστίδης.

Τα «αβλαβή» νερά

Χιλιάδες εκτάσεις ακτών «αγκαλιάζουν» την Ελλάδα. Και εμείς -από μικροί- κολυμβητές που θέλουμε να χαθούμε στο μπλε της θάλασσας, να βουτήξουμε με φόρα στους ωκεανούς της. Αγνοώντας τους πιθανούς κινδύνους. «Είμαστε μια χώρα τουριστική, βρεχόμαστε από θάλασσα γύρω γύρω, έχουμε μια μεγάλη καλοκαιρινή περίοδο και θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε με παιδεία τους νέους ανθρώπους. Να τους δείξουμε ότι δεν πρέπει να είμαστε τόσο απρόσεκτοι. Χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα, κυρίως προς τα παιδιά και τα σχολεία. Από μικρή ηλικία πρέπει να αναπτύσσονται οι μηχανισμοί της προσοχής και της πρόληψης. Να είναι σε θέση να κατανοήσουν το τι κρύβεται πίσω μετά από ένα τέτοιο περιστατικό. Ολόκληρες οικογένειες που τρέχουν από τη μια στιγμή στην άλλη πίσω από έναν άνθρωπο, χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν και τι να του προσφέρουν.
Πολλές φορές είσαι έξω στην ακτή και λες θα κάνω ένα μακροβούτι. Η δύναμη που αναπτύσσεται στο σώμα, σε συνδυασμό με την καμπύλη που δίνει αυτός που κάνει τη βουτιά, καθώς και το γεγονός ότι δεν γνωρίζει πολλές φορές εκείνο το σημείο, αν έχει κάτι από κάτω ή αν είναι μεγαλύτερο το ύψωμα αμμουδιάς, και αν ακόμα η φόρα που πήρε ήταν μεγαλύτερη προσδίδοντας μεγαλύτερη δύναμη, καταλήγει να μην μπορεί να ελέγξει τη κίνηση που κάνει. Και μετά έρχονται οι συνέπειες, εκείνες που τον αφήνουν παραπληγικό ή τετραπληγικό» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών.

Εκατοντάδες τα περιστατικά

Η βουτιά…δεν κάνει διακρίσεις. Τα περιστατικά κάθε καλοκαίρι είναι πολλά. «Προχθές ο 20χρονος στην Καλλικράτεια, άλλες μέρες τα θύματα είναι τουρίστες. Το ζούμε πολύ κοντά, στο διοικητικό γραφείο του συλλόγου μας, ο γραμματέας μας είναι από βουτιά στην Επανομή. Έκανε μια βουτιά χωρίς να προσέξει και βγήκε παραπληγικός. Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις από ανθρώπους που έκαναν βουτιά στην Αγία Τριάδα, στη θάλασσα όπου δένουν τα πλοιάρια και από κάτω τους κρύβονται σκαλιά. Ένας 22χρονος είχε βουτήξει με το κεφάλι χωρίς να γνωρίζει τι υπάρχει από κάτω και η κατάληξη ήταν τραγική. Άλλα περιστατικά έχουν σημειωθεί σε πισίνες, αρκετοί δεν μπορούν να υπολογίσουν το βάθος του πάτου και καταλήγουν να χτυπάνε με το κεφάλι δημιουργώντας στη συνέχεια προβλήματα στην σωματική τους ακεραιότητα» σημειώνει ο κ. Αυγουστίδης.

Αναπηρία στα χρόνια της τελευταίας 20ετίας

Ο κ. Αυγουστίδης εδώ και 24 χρόνια ανήκει στην κοινωνική ομάδα των ανάπηρων μετά από τροχαίο ατύχημα και διατελεί χρέη προέδρου του συλλόγου τα τελευταία δέκα χρόνια. Η τροχιά εξέλιξης των συνθηκών ζωής έχει βελτιωθεί χωρίς όμως να έχουν φτάσει στο ιδεατό αποτέλεσμα. «Έχουν γίνει αρκετά βήματα όσον αφορά την τότε εποχή με το τώρα. Τουλάχιστον τώρα γίνεται συζήτηση γύρω από το θέμα της αναπηρίας και τι γίνεται με τους ανθρώπους αυτούς. Τώρα, και εμείς από την πλευρά μας, προσπαθούμε να δραστηριοποιηθούμε και να μεταδώσουμε στην κοινωνία γενικότερα, αλλά και στους ιθύνοντες, ότι υπάρχουμε, ζούμε, δημιουργούμε, έχουμε δικαιώματα στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στην υγεία. Και πρέπει αυτά τα δικαιώματα να μας τα δώσουν για να μπορούμε να ζούμε μια αξιοπρεπή ζωή. Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, περιμένουμε να γίνονται πράξεις και εφαρμογές πολύ πιο γρήγορα οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε να γίνει καλύτερη η διαβίωσή μας.

Αφύπνιση και όχι τρομοκρατία

Προσέχουμε για να είμαστε ασφαλείς, λέει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο κ. Αυγουστίδης, όχι μόνο για τον κορωνοϊό αλλά για όλα εκείνα που μπορούν να μας προκαλέσουν κάποιο ατύχημα, όπως η μέθη, το κινητό που έχει γίνει προέκταση του χεριού μας και της οπτικής μας, τα κράνη και οι ζώνες. Τελικά για να γίνουν τα παθήματα… μαθήματα, θα πρέπει ο κόσμος να τρομοκρατηθεί και να πλημμυριστεί από αρνητικές ειδήσεις;
«Δεν θέλουμε ο κόσμος να τρομάξει με την αρνητική έννοια της λέξης. Αντίληψη χρειάζεται. Να αντιληφθούμε ότι πράγματι υπάρχουν γύρω μας κίνδυνοι και θα πρέπει ανά πάσα στιγμή το μυαλό να είναι σε εγρήγορση ώστε να μη συμβεί κάτι δυσάρεστο. Η ζωή είναι μια και έχουμε καθήκον να τη σεβαστούμε και να την προστατέψουμε. Να την ευχαριστηθούμε, να την απολαύσουμε και να είμαστε αισιόδοξοι» καταλήγει ο κ. Αυγουστίδης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top