ΙΣΘ: Ζητά «πάγωμα» της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο ΕΣΥ

ΙΣΘ: Ζητά «πάγωμα» της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο ΕΣΥ

Συνεδρίασε χτες εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προκειμένου να συζητήσει εκτενώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΔΣ του ΙΣΘ αποφάσισε να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των γιατρών εναντίον του νομοσχεδίου. Κατά την άποψη του διοικητικού συμβουλίου, «το νομοσχέδιο με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζει σε βάθος τα σοβαρά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο ΙΣΘ έχει εκφράσει προς πάσα κατεύθυνση την άποψη ότι προκειμένου να υπάρξει η επιθυμητή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν άμεσα με διαρθρωτικές αλλαγές τα προβλήματα όπως:

-Η υποστελέχωση του ΕΣΥ με προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων σε πρωτοβάθμια κέντρα υγείας και νοσοκομεία δίνοντας κίνητρα σε νέους γιατρούς καθώς και στελέχωση των ακριτικών νοσοκομείων και των νοσοκομείων των νησιών.

-Η μισθολογική απαξίωση των γιατρών του ΕΣΥ

-Οι οργανωτικές και διαρθρωτικές αδυναμίες στη διοίκηση του ΕΣΥ».

Γενναία χρηματοδότηση

Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, πέραν των νομοθετικών ρυθμίσεων, απαιτείται -σύμφωνα με τον ΙΣΘ- και γενναία χρηματοδότηση του συστήματος υγείας συνολικά και συγκεριμένα:

-Να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις για επαναφορά των μισθών του Εθνικού Συστήματος Υγείας τουλάχιστον στα προ κρίσης επίπεδα (να σημειώσουμε εδώ ότι οι μισθοί είναι υποπολλαπλάσιοι συγκριτικά με τις απολαβές γιατρών ευρωπαϊκών χωρών με ανάλογο ΑΕΠ της Ελλάδας)

-Κατάργηση του ληστρικού μέτρου του clawback

-Επαναφορά της αμοιβής επίσκεψης των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ στα προ κρίσης επίπεδα (τουλάχιστον 20 ευρώ) με ταυτόχρονη θέσπιση αμοιβής για τον εργαστηριακό γιατρό».

Εκτενής διαβούλευση

Όπως, επίσης, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, «το ΔΣ το ΙΣΘ αποφάσισε να ζητήσει το πάγωμα της ψήφισης του νομοσχεδίου ώστε οι όποιες αλλαγές στο ΕΣΥ (αρ. 7, αρ. 10 κλπ) να προκύψουν με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των γιατρών και μετά από την εκτενή διαβούλευση με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον τοκετό, το διοικητικό συμβούλιο του ΙΣΘ αποφάσισε την τροποποίηση των ρυθμίσεων στη βάση των προτάσεων της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας (πατήστε εδώ), ενώ για τις ρυθμίσεις που αφορούν την ιατρική εκπαίδευση ζητούμε την ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο των προτάσεων των ειδικευομένων και νέων γιατρών του ΙΣΘ (πατήστε εδώ)».

Επίσης αποφασίστηκε η διοργάνωση συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες εκτενώς για τις θέσεις του ΙΣΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κιβωτός του Κόσμου: 350.000 ευρώ βρήκαν στο χρηματοκιβώτιο του Κολωνού – «Τα είχα για να τα μετρήσω»

Ασφαλιστικές οφειλές: Ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση για τις 24 δόσεις (VIDEO)

Συμφωνία «μαμούθ» μεταξύ Γερμανίας και Κατάρ για την προμήθεια LNG

Ερντογάν: Γιατί «ποντάρει» στην τουρκο-αιγυπτιακή προσέγγιση

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε μεταφορική εταιρεία στο Καλοχώρι (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Κορωνοϊός: 43.914 νέα κρούσματα – 93 διασωληνωμένοι – 118 θάνατοι σε μία εβδομάδα

Ανδρουλάκης: Δέσμη μέτρων για μόνιμες λύσεις στην Οικονομία και όχι εφήμερες παρεμβάσεις

ΟΗΕ: Το νερό, κρίσιμος δείκτης της κλιματικής αλλαγής

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top