Καιρίδης: Ο Ερντογάν θέλει να τορπιλίσει το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Καιρίδης: Ο Ερντογάν θέλει να τορπιλίσει το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών (ΗΧΗΤΙΚΟ)

«Η Ελλάδα παρακολουθεί με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία τους τουρκικούς τακτικισμούς». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα» στον Real Fm 107,1.

Όπως εξηγεί ο κ. Δ. Καιρίδης, ο Ερντογάν θα επιθυμούσε μια ελληνική υπεραντίδραση στις προκλήσεις του και «μια δική μας υποχώρηση από τις διερευνητικές τις οποίες δεν θέλει καθόλου». Ωστόσο «θα προτιμούσε, η ευθύνη για την ακύρωσή τους, να πέσει στην Ελλάδα» και αυτή να έχει το πρόβλημα.

Η πρόσκληση πάντως για τη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών εντός του Μαρτίου στην Αθήνα έχει σταλεί στην τουρκική πλευρά με εναλλακτικές ημερομηνίες, πλην όμως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής απάντηση. Ο κ. Καιρίδης εκτιμά ότι εντέλει η Τουρκία θα απαντήσει θετικά, καθώς «δεν αντέχει να μην προσέλθει σε αυτό τον νέο γύρο, με δεδομένο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτήν τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσιγκτον.  Ωστόσο δεν είμαι αισιόδοξος για την ουσιαστική πορεία αυτών των διερευνητικών».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, ο Ερντογάν δεν επιθυμεί τις διερευνητικές επαφές  διότι δεν θέλει έναν μονοθεματικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου που θα έχει ως μοναδικό θέμα τη διαφορά της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. «Θέλει να διευρύνει τα θέματα και προσπαθεί να τορπιλίσει αυτό το πλαίσιο».

Μην τρέφουμε αυταπάτες

Από την άλλη η Ελλάδα θέλει τις διερευνητικές και πρέπει «να διαλαλεί σε όλους τους τόνους -και ιδίως προς το εξωτερικό- ότι είναι χώρα που θέλει τη συνεννόηση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου για να κερδίσει συμμάχους και να διευρύνει τα ερείσματά της. Όμως δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, διότι η απόσταση που μας χωρίζει από τους Τούρκους είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθώς τη θέση την οποία έχει η γειτονική χώρα ως προς τα ζητήματα των δικαιωμάτων των νησιών δεν την ασπάζεται κανένας στον κόσμο». Όπως εξηγεί ο κ. Καιρίδης, δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο, παράκτια ή ηπειρωτική, ούτε καν οι Τουρκοκύπριοι που να ασπάζονται τη θέση της Άγκυρας ότι, δηλαδή, τα νησιά δεν έχουν δικαιώματα πέραν των χωρικών υδάτων. «Είναι μια πρωτοφανής θέση της Τουρκίας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα», συμπληρώνει.

Σε εκνευρισμό ο Ερντογάν

Σχολιάζοντας τη μεγάλη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» με την οποία η Άγκυρα σχεδιάζει να κατεβάσει σχεδόν τον μισό στόλο της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Καιρίδης κάνει λόγο για πρόκληση που «δε βοηθά στην εμπέδωση ενός στοιχειώδους κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών» και η οποία δείχνει ότι «ο Ερντογάν βρίσκεται σε εκνευρισμό, διότι δεν του βγήκε η «παρτίδα» με την Αμερική. Επιχειρεί να διαπραγματευτεί από μια θέση ισχύος και να δείξει ότι η όποια μείωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά πρέπει να έχει κάποια ανταλλάγματα».

Οι σχέσεις με ΗΠΑ

Επίσης ο κ. Καιρίδης εξήγησε για ποιους λόγους είναι πολύ βαρύ το κλίμα για την Τουρκία στην Ουάσιγκτον, ενώ αντίθετα σε εξαιρετικό επίπεδο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Και σε αυτό, όπως αναφέρει, έχουν βοηθήσει η ευρύτερη πολιτική συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης  «ο οποίος ξέρει την Αμερική, γνωρίζει πώς παίζεται το παιχνίδι και ξέρει να «πουλάει» το σωστό αφήγημα για τα ελληνοτουρκικά που δεν μπορεί να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, μόνο το Τσεσμέ αλλά πρέπει να είναι ευρύτερο προκειμένου να συσπειρώνει ευρύτερες συμμαχίες. Έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζονται στην Τουρκία, με την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές, πως στον Καύκασο».

Υποδειγματική διαχείριση στον Έβρο

Τέλος ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης αναφέρθηκε και στα γεγονότα του Έβρου το 2020, καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την προσπάθεια του Ερντογάν να υπονομεύσει τη Δύση εκ των έσω. Έκανε λόγο για «ασύμμετρη υβριδική απειλή σε βάρος των ευρωπαϊκών δημοκρατιών» και τόνισε την «υποδειγματική διαχείριση» της κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση «που αναγνωρίζεται στην Ευρώπη αλλά και στο εσωτερικό της χώρας από τον ελληνικό λαό κάτι που αντανακλάται και στις δημοσκοπήσεις».

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Δημήτρης Καιρίδης στη Μαρία Σαμολαδά:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top