Καλλικράτεια: Βραδυφλεγείς βόμβες τα παρατημένα οικόπεδα (ΦΩΤΟ)

Καλλικράτεια: Βραδυφλεγείς βόμβες τα παρατημένα οικόπεδα (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Σε εστίες ρύπανσης έχουν μετατραπεί δεκάδες οικόπεδα στην περιοχή της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Πρόκειται για ιδιόκτητα οικόπεδα εντός του οικισμού και δίπλα σε εξοχικές κατοικίες, τα οποία όμως έχουν εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα να «θεριέψει» η βλάστηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και την εξάπλωση της φωτιάς σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, στον Δήμο Νέας Προποντίδας έχουν γίνει και επώνυμες καταγγελίες κατοίκων που κάνουν λόγω για επικίνδυνες συνθήκες τη στιγμή που ήδη έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι έχουν επισημάνει το πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό, χωρίς ωστόσο να πάρουν κάποια επίσημη απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, παρά μόνο συστάσεις από υπαλλήλους να υποδείξουν τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, έτσι ώστε ο δήμος να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

Χιλιάδες τα οικόπεδα

Το πρόβλημα παραδέχτηκε μιλώντας στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, ο οποίος τόνισε ότι είναι χιλιάδες τα οικόπεδα που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση όχι μόνο στη Νέα Καλλικράτεια, αλλά και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές. Ωστόσο, επισήμανε ότι τα «χέρια» του δήμου είναι δεμένα, καθώς πρόκειται για ιδιωτικά οικόπεδα, στα οποία δεν μπορούν να επέμβουν οι δημοτικές υπηρεσίες.

«Είναι ένα θέμα, το οποίο ταλαιπωρεί όλες τις παραθεριστικές περιοχές. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, γιατί θα πρέπει να ξέρουμε τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου. Δεν μπορούμε να μπούμε αυθαίρετα. Εμείς ως δήμος δεν τηρούμε τέτοιο αρχείο, άρα θα πρέπει να μας υποδείξουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης. Άλλωστε, ειδικά στη Χαλκιδική με τις αγοραπωλησίες τα οικόπεδα αλλάζουν συνεχώς χέρια», ανέφερε ο δήμαρχος.

Πρόβλημα και με τη δεύτερη κατοικία

Αναφερόμενος στις δυνατότητες που δίνει ο νόμος στον δήμο, ώστε να παρέμβει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, ο κ. Καρράς ανέφερε: «Αν μας πουν ποιος είναι ο οικοπεδούχος, επικοινωνούμε μαζί του και τους δίνουμε προθεσμία 15 ημερών να καθαρίσει τον χώρο. Αν δεν το κάνει, ο νόμος μας δίνει τη δυνατότητα να μπούμε και να το καθαρίσουμε εμείς και να του χρεώσουμε τον καθαρισμό».

Ο δήμαρχος πρόσθεσε επίσης ότι το πρόβλημα έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και τις απαγορεύσεις που έφερε στις μετακινήσεις. «Υπάρχει θέμα και με τη δεύτερη κατοικία, αφού οι κάτοικοι δεν μπόρεσαν να έρθουν αυτό το διάστημα και να περιποιηθούν τους κήπους τους», είπε χαρακτηριστικά.

Πλημμελής η καθαριότητα

Προβληματική, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι και συνολικά η καθαριότητα στην περιοχή, με τα σκουπίδια να στοιβάζονται στις παρυφές των δρόμων, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες του GRTimes.gr.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, εξαιτίας της πανδημίας υπήρξε πρόβλημα με την καθαριότητα, ωστόσο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα καθαρισμού σε αρκετά μεγάλη έκταση του δήμου. Ο ίδιος επισήμανε ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ούτε η καθαριότητα των ακτών, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα να ξεκινήσει, κάτι που θα γίνει το προσεχές διάστημα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ