Καμία πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των επιθετικών σκυλιών

Καμία πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των επιθετικών σκυλιών

Για ολιγωρία του δήμου Θεσσαλονίκης στο ζήτημα των επιθετικών σκυλιών στο περιαστικό δάσος κάνει λόγο η δημοτική παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη.

“Δεν υπάρχει καμία σοβαρή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί με ημίμετρα” αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της παράταξης.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω την ανακοίνωση της “Μένουμε Θεσσαλονίκη”

“Η χθεσινή επίθεση αγέλης σκύλων σε 17χρονη στο Ελαιόρεμα της Θεσσαλονίκης, ευτυχώς είχε καλή κατάληξη. Αν και δέχτηκε 58 δαγκώματα από 15 σκύλους, κατάφερε να σταθεί όρθια και να τρέξει σε βοήθεια κάποιου περαστικού με αυτοκίνητο που την οδήγησε στο νοσοκομείο.

Δεν είχε την ίδια κατάληξη ο 65χρονος που έκανε τζόκινγκ στο ανάχωμα της Τούμπας στο ύψος του Ελαιορέματος. Τον εντόπισε αργότερα ομάδα μοτοσικλετιστών της ομάδας ΔΙΑΣ αλλά δυστυχώς μετά από μερικές μέρες νοσηλείας κατέληξε λόγω των τραυμάτων, στις 28 Μαρτίου. Και άλλες επιθέσεις έχουν παρατηρηθεί, ευτυχώς χωρίς να είναι τόσο σοβαρές.

Τι όμως συμβαίνει και έχουμε αυτή την έξαρση;

Στον Δήμο της Θεσσαλονίκης, το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι παλαιότερο αλλά γνωστό και έντονο. Πολλά σκυλιά εγκαταλείπονται στην Θεσσαλονίκη ή γεννιούνται από άλλα αδέσποτα. Μερικά από αυτά γίνονται επιθετικά. Αλλά δεν υπάρχει καμία σοβαρή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί με ημίμετρα.

Η νομοθεσία για την προστασία των ζώων συντροφιάς επιβάλλει την τοποθέτηση μικροτσίπ στα ζώα, ώστε να υπάρχει έλεγχος, και κάποιος που παίρνει ένα ζώο συντροφιάς να έχει την πλήρη ευθύνη για αυτό. Για τα αδέσποτα ο νόμος προβλέπει στείρωση, και « επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται». Όπου το πρόβλημα είναι έντονο, προβλέπεται η δυνατότητα φιλοξενίας των αδέσποτων σε ειδικά διαμορφωμένα καταφύγια, μέχρι να βρεθεί κάποια οικογένεια να τα υιοθετήσει.

Ο Δήμος όμως δυστυχώς ούτε στείρωση κάνει, ούτε ειδικό καταφύγιο έχει δημιουργήσει. Αυτό που κάνει είναι να μαζεύει τα σκυλιά και να τα μεταφέρει στο Περιαστικό Δάσος. Διαθέτει επίσης κροκέτες σε φιλοζωικά σωματεία ή μεμονωμένους φιλόζωους οι οποίοι ανάλαβαν και τα ταΐζουν. Το τάισμα γίνεται δίπλα στους βασικούς δρόμους που υπάρχουν μέσα στο δάσος ή σε σημεία που λειτουργούν ως χώροι αναψυχής. Μερικές θέσεις, ειδικά κοντά σε βρύσες, είναι γεμάτες με λεκάνες που αφήνουν αυτοί που τα ταΐζουν.

Η συγκέντρωση των σκύλων στους χώρους αναψυχής είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τους επισκέπτες του δάσους και ιδιαίτερα για τα παιδιά και για αυτούς που τρέχουν. Είναι ένα πρόβλημα επίσης για την άγρια ζωή του δάσους, καθώς τα σκυλιά κυνηγάνε τους λαγούς ή σκάβουν στις θέσεις όπου γεννάνε οι χελώνες τα αυγά τους. Το δάσος δεν είναι το φυσικό περιβάλλον των ζώων συντροφιάς. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και τα ζώα να απομακρυνθούν από αυτό.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να πάψει να κρύβεται πίσω από τους φιλόζωους και να αναλάβει την ευθύνη:

• Ένα πρόγραμμα στείρωσης θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως.
• Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να δημιουργήσει, αλλού, μαζί με τους όμορους δήμους ένα καταφύγιο για τα αδέσποτα σκυλιά, και το Περιαστικό Δάσος να διατηρηθεί ως ασφαλής χώρος άθλησης, αναψυχής και περιβαλλοντικής προστασίας”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top