«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για την «ευλογιά των πιθήκων» – Πώς μεταδίδεται ο ιός

«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για την «ευλογιά των πιθήκων» – Πώς μεταδίδεται ο ιός

Την ανάγκη για «αυξημένη επαγρύπνιση» όσον αφορά την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων επισημαίνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής αναφερόμενος στα μέχρι τώρα επιδημιολογικά στοιχεία, υπογραμμίζει πως πρώτη φορά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο εκτιμά πως δεν υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας αφού δεν πρόκειται – όπως λέει – για μία επιδημική έξαρση.

Ο ίδιος σημειώνει ότι τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα.

Όσον αφορά την πιθανότητα να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού ο κ. Μαγιορκίνης, αναφέρει ότι αυτή να έρχεται πιθανά ως αποτέλεσμα της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς.

«Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, θα έλεγα ότι τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση» καταλήγει σε ανάρτησή του ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μαγιορκίνη:

«Όσον αφορά την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων έχουμε τουλάχιστον 3 επιδημιολογικά ενδιαφέροντα σημεία:

1) τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στον παρελθόν)

2) πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες

3) τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία επιδημική έξαρση όπως αυτές που γνωρίζαμε για αυτόν τον ιό και έχουμε συνηθίσει, και συνεπώς είναι σημαντικό να σκεφτούμε out of the box, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού ως αποτέλεσμα και της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς.

Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, θα έλεγα ότι τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνιση».

Η Ισπανία, όπως αναφέρει η Daily Mail, εξετάζει οκτώ κρούσματα ως ύποπτα για ευλογιά των πιθήκων. Όλοι είναι άνδρες, ομοφυλόφιλοι ή bisexual, σύμφωνα με τοπικά Μέσα. Στην Πορτογαλία πέντε άνδρες έχουν βρεθεί θετικοί στην ευλογιά των πιθήκων ενώ διερευνώνται ακόμα 15 κρούσματα. Όλες οι περιπτώσεις είναι άνδρες και κυρίως νέοι αλλά δεν έχει γίνει σαφές πώς κόλλησαν.

Μέχρι τώρα, η ευλογιά των πιθήκων περιοριζόταν σε ταξιδιώτες και συγγενείς τους που επέστρεφαν από τη δυτική και κεντρική Αφρική, όπου ο ιός είναι ενδημικός.

Όμως τώρα, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό δημοσίευμα, οι ειδικοί ανησυχούν ότι εξαπλώνεται ευρέως για πρώτη φορά μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στη Βρετανία. Τα κρούσματα εκεί δεν φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα, που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρισμός για Όλους: Αυξάνεται η επιδότηση – Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι

Κεφαλονιά: Ο αέρας ξήλωσε στέγαστρο – Τρεις τραυματίες (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Κλειστό το πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου λόγω ισχυρών ανέμων

ΠΕΧ: Ενημέρωση για την «Ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία κεντρικού ρέματος Συκιάς»

Κακοκαιρία – Χίος: “Έρμαιο” των ανέμων το “Νήσος Σάμος” – Επικάθησε σε αβαθή (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top