Καμπάνης: Οργανισμός «φόρτωσε» νέες βεβαιώσεις στη λήξη προθεσμίας των δηλώσεων! (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Καμπάνης: Οργανισμός «φόρτωσε» νέες βεβαιώσεις στη λήξη προθεσμίας των δηλώσεων! (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Τον Γολγοθά των φοροτεχνικών λόγω των φετινών φορολογικών δηλώσεων, αλλά και γενικότερα τον φόρτο εργασίας που έπεσε στις πλάτες τους στη διάρκεια πανδημίας περιέγραψε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), Βασίλης Καμπάνης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

«Αυτό που έζησε και ξαναζεί ο κλάδος δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία 35-40 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπάνης αναφερόμενος στις συνθήκες που επικράτησαν στα λογιστικά γραφεία στη διάρκεια της πανδημίας -«με τις 2.500 εγκυκλίους το 2020 και 1.700 το 2021 από τις οποίες οι περίπου 1.500-1.600 αφορούν σε θέματα covid και  με 43 νόμους και ΠΝΠ»-  αλλά και λόγω των φορολογικών δηλώσεων η υποβολή των οποίων «ξεκίνησε τον Ιούλιο με ελλιπή στοιχεία».

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ χτες -τελευταία μέρα της προθεσμίας υποβολής- «υπήρξε Οργανισμός που έριξε καινούργιες βεβαιώσεις», κάτι που «τυχαία το διαπίστωσαν οι λογιστές, παρότι οι φορείς είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν e- mail προκειμένου να ενημερώσουν για την όποια τροποποίηση». Αυτά τα τραγελαφικά, πρόσθεσε ο ίδιος, «ελπίζουμε ότι δεν θα ξανασυμβούν: Θα ανοίγει το σύστημα την 1η Μαρτίου όπως το έχουμε ζητήσει και θα κλείνει στις 30 Ιουνίου. Και τα στοιχεία θα πρέπει να είναι μέσα».

Πάντως το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. «Όλα τα χρόνια έχουμε πρόβλημα με τους φορείς του δημοσίου. Ενώ εμείς τρέχουμε στον ιδιωτικό τομέα και ανεβάζουμε τις βεβαιώσεις της μισθοδοσίας μέχρι τον Φεβρουάριο -Μάρτιο, οι δημόσιοι οργανισμοί ξεκινούν από τον Ιούνιο -Ιούλιο». Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Καμπάνης, πολλές φορές στέλνουν αρχικά λανθασμένες βεβαιώσεις και στη συνέχεια στέλνουν καινούργιες χωρίς να ειδοποιήσουν κανέναν κανέναν για τις διορθώσεις. «Και φτάνουμε στο σημείο να χρειαζόμαστε εκατομμύρια τροποποιητικές και να μην προλαβαίνουμε να κάνουμε τη δουλειά μας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ ζητώντας να μείνει ανοιχτό το σύστημα έως το τέλος Σεπτεμβρίου χωρίς υπάρχει ο κίνδυνος προστίμου για την εκπρόθεσμη υποβολή.

Οι πληρωμές

Επίσης, ο κ. Καμπάνης αναφέρθηκε στον τρόπο πληρωμής του φόρου εισοδήματος αλλά σε άλλες υποχρεώσεις που έρχονται όπως ο ΕΝΦΙΑ και η  διόρθωση των αδήλωτων τετραγωνικών.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ μίλησε και για τις αλλαγές που φέρνουν οι νέες εξαγγελίες για τις επιχειρήσεις, ενώ έδωσε διευκρινίσεις για προγράμματα που «έτρεξαν» για τον covid-19 όπως για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ενώ υπογράμμισε πως η μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή της Περιφέρειας είναι φορολογητέα.

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Βασίλης Καμπάνης στη Μαρία Σαμολαδά:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ