Καταργείται το 8ώρο εργασίας; Τι απαντά ο Κωστής Χατζηδάκης

Καταργείται το 8ώρο εργασίας; Τι απαντά ο Κωστής Χατζηδάκης

Κατηγορηματικά απέρριψε τα σενάρια περί κατάργησης του 8ώρου και περί «ωραρίου – λάστιχου» για τους εργαζομένους ο Κωστής Χατζηδάκης, δίνοντας διευκρινήσεις για τις αλλαγές που θα κάνει η κυβέρνηση στα εργασιακά.

«Δεν ισχύει η κατάργηση του 8ώρου», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και εξήγησε: «Πρόκειται για μια ρύθμιση που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Τότε δεν είχαμε ίντερνετ, ούτε τηλεργασία».

Αυτή η ρύθμιση για τη διευθέτηση του χρόνου μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας: «Προβλέπεται μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας».

Αυτό θα γίνεται μόνο εάν συμφωνούν εργοδότης και εργαζόμενος και οι υπερωρίες θα δηλώνονται.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε πως αυτή η ρύθμιση μπορεί να ωφελήσει τους εργαζόμενους, που χρειάζονται κάποια άδεια για διάφορους λόγους.

Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τις εξετάσεις και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας και για την τηλεργασία

Σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις (όπως βιομηχανίες και τράπεζες) και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες.

Στην ψηφιακή κάρτα θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν στον εργαζόμενο, δηλαδή η ακριβής ώρα που άρχισε να δουλεύει, η ώρα που αποχώρησε, αλλά και το ωράριο που έχει δηλωθεί από τον εργοδότη.

Μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας θωρακίζονται και όσοι απασχολούνται με «τηλεργασία», καθώς στο σύστημα θα εισέρχονται και όσοι δουλεύουν εξ αποστάσεως, ώστε να καταγράφεται το πραγματικό ωράριο που απασχολούνται.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, θεσπίζεται με σκοπό να ελέγχει τον χρόνο προσέλευσης και τον χρόνο αποχώρησης καταγράφοντας αυτόματα και τις υπερωρίες.

Τηλεργασία με εξοπλισμό του εργοδότη και ίδιο μισθό

Όσον αφορά στην τηλεργασία ο κ. Χατζηδάκης είπε πως μπορεί να εφαρμοστεί με συμφωνία των εργοδοτών και των εργαζομένων, πάντα υπό την ίδια αμοιβή.

Ο εργοδότης θα έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει τον εξοπλισμό στον εργαζόμενο, ενώ θα υπάρχει και το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, αυτό θα σημαίνει ότι από ένα χρονικό σημείο και μετά, με βάση τη συμφωνία των συνδικάτων και των εργοδοτών, ο εργαζόμενος θα αγνοεί e-mails, κλπ. Δε θα είναι, δηλαδή, διαθέσιμος, αν δεν υπάρχει συμφωνία που να προβλέπει κάτι τέτοιο.

Τι αλλάζει στις γονικές άδειες

Το νομοσχέδιο φέρνει και αλλαγές στις γονικές άδειες.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται:

– άδεια τοκετού τουλάχιστον 10 εργάσιμων ημερών στον πατέρα

– πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες, δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας

– θεσμοθετείται και η προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top