Κορωνοϊός: Πως λειτουργούν τα κέντρα απεξάρτησης και επανένταξης

Κορωνοϊός: Πως λειτουργούν τα κέντρα απεξάρτησης και επανένταξης

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Μεγάλη προσπάθεια ώστε να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση που έφερε ο κορωνοϊός και να μη σταματήσουν τα θεραπευτικά προγράμματα και τη βοήθεια που προσφέρουν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, καταβάλουν τα κέντρα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων, μιλώντας στο GRTimes.gr, ο Βασιλης Καλαμπαλίκης, υπεύθυνος του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ-ΙΘΑΚΗ και ψυχολόγος, τα νέα δεδομένα που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε λόγω του ιού, έχουν επηρεάσει την προσέλευση των ανθρώπων στα συμβουλευτικά κέντρα, αυτούς που βρίσκονται στο στάδιο επανένταξης, αλλά και τα άτομα που διαμένουν στον ξενώνα του προγράμματος, καθώς τηρείται το πλάνο “απομόνωσης” για να προστατευτούν και οι ίδιοι από οποιοδήποτε πιθανό κρούσμα.

Σημειώνεται, ότι τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα την εξάρτηση και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, παρέχοντας συμβουλευτική και θεραπεία απεξάρτησης, υποστήριξη της οικογένειας, φροντίδα για θέματα υγείας και νομικές εκκρεμότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση, επανένταξη στην κοινωνία και την εργασία.

“Εκτιμούμε ότι αυτή η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους που βρίσκονται σε εξάρτηση, καθώς το στρες και οι συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, μπορούν να οδηγήσουν κάποιον βαθύτερα σε αυτήν” επισημαίνει ο κ. Καλαμπαλίκης.

Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει πως οι άνθρωποι που έχουν προχωρήσει στο στάδιο της θεραπείας, είναι καθαροί από ουσίες εδώ και καιρό και βρίσκονται στη φάση της επανένταξης, με τα νέα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί, επηρεάζουν τους κεντρικούς στόχους, όπως είναι αυτός της εύρεσης εργασίας. “Ταυτόχρονα, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν και τεράστιες οικονομικές δυσκολίες” επισημαίνει και συμπληρώνει πως “γνωρίζουμε πως για όλον τον κόσμο είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αλλά για αυτούς τους ανθρώπους, ακόμα περισσότερο”.

Επίσης, δυσκολίες εμφανίζονται και στα άτομα που ζουν στη θεραπευτική κοινότητα, καθώς λόγω του κορωνοϊού τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων που γίνεται μόνο αν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος. “Όλες σχεδόν οι δραστηριότητες έχουν ανασταλεί, και αυτό έχει μια δυσκολία αφού αισθάνονται μεγαλύτερη απομόνωση και επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία τους. Για τον λόγο αυτό, προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα διαφορετικό πρόγραμμα -όπως κάνουν οι γονείς με τα παιδιά στο σπίτι – που θα έχει ποικίλες δραστηριότητες, για να υπάρχει έκφραση, εκτόνωση και δραστηριοποίηση, όσο καιρό κρατήσει αυτή η κατάσταση”.

Τέλος, όπως επισημαίνει ο κ. Καλαμπαλίκης, επειδή υπάρχουν άνθρωποι με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας λόγω της χρήσης ουσιών κ.α, τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία τους είναι σαφώς πιο αυξημένα από τον γενικότερο πληθυσμό, όπως επίσης και για το προσωπικό.

ΟΚΑΝΑ: Αποφεύγονται οι συναθροίσεις – Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα

Μιλώντας στο GRTimes.gr o Κωνσταντίνος Κοκόλης, αναπληρωτής διευθυντής του ΟΚΑΝΑ, τονίζει ότι χωρίς να έχει υπάρξει κανένα κρούσμα, έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης- υγιεινής για την προστασία των δικαιούχων αλλά και των εργαζόμενων, αλλάζοντας λόγω των νέων συνθηκών τον τρόπο λειτουργίας έχοντας ως προτεραιότητα να περιοριστεί η διάδοση του ιού.

Με γνώμονα τα παραπάνω ο κ. Κοκόλης αναφέρει πως “έχουν ανασταλεί οι ομαδικές δραστηριότητες, έχουν περιοριστεί τα ατομικά ραντεβού, προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε μόνο ασφαλείς χώρους με επαρκή αερισμό κλπ., ακολουθώντας όλα αυτά τα οποία έχει συστήσει ο ΕΟΔΥ”.

Όσον αφορά τα Θεραπευτικά Προγράμματα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, που στα πλαίσια της ολοκληρωμένης θεραπείας που παρέχουν σε άτομα εξαρτημένα από τα οπιοειδή, και σε συνεργασία με νοσοκομεία γίνεται και χορήγηση υποκαταστάτων ουσιών, όπως η μεθαδόνη και η βουπρενορφίνη, ο αναπληρωτής διευθυντής αναφέρει πως “οι δόσεις -σε μεγάλο ποσοστών ασθενών – έχουν ξεκινήσει να χορηγούνται για το σπίτι, αποφεύγοντας έτσι τις μεγάλες συναθροίσεις”.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ, στις θεραπευτικές μονάδες υποκατάστασης, παράλληλα με τη χορήγηση του υποκατάστατου, παρέχεται και ψυχοκοινωνική υποστήριξη από τους ψυχιάτρους, τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς που στελεχώνουν τις μονάδες, ενώ αντιμετωπίζονται και τα ιατρικά προβλήματα των ασθενών. Ωστόσο, έχει διαφοροποιηθεί -λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό – ο τρόπος λειτουργίας των προγραμμάτων, πάντα με στόχο την πρόληψη και την αποφυγή διάδοσης του ιού.

Τέλος, ο κ. Κοκόλης επισημαίνει, ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τον ΟΚΑΝΑ, για να μην υπάρξει κάποιο κρούσμα είτε στους εξυπηρετούμενους είτε στο προσωπικό και πως στο παρελθόν, όταν υπήρχαν αντίστοιχες επιδημίες -σε μικρότερο βαθμό βεβαίως- όπως η γρίπη των χείρων κλπ, δεν είχε νοσήσει κάποιος εξυπηρετούμενος.

ΚΕΘΕΑ: Υποστήριξη για τις εξαρτήσεις την περίοδο της πανδημίας – Που μπορείτε να απευθύνεστε

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τη δύσκολη αυτή περίοδο είναι σημαντικό, παρά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ή αυτο-περιορισμού, οι άνθρωποι που έχουν, προσωπικά ή οικογενειακά, ανάγκη από βοήθεια για θέματα εξάρτησης, να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες. Το ΚΕΘΕΑ έχει προσαρμόσει τη λειτουργία του, ώστε να συνεχίζει να προσφέρει βοήθεια, διασφαλίζοντας συγχρόνως την προστασία της δημόσιας υγείας, των εξυπηρετούμενων και των εργαζομένων του.

Πού μπορείτε να απευθύνεστε

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα, οι χώροι πρώτη επαφής με το ΚΕΘΕΑ για τους ανθρώπους με προβλήματα χρήσης ουσιών ή εξαρτητικές συμπεριφορές, συνεχίζουν τη λειτουργία τους με αυστηρά μέτρα πρόληψης και μόνο μέσω  τηλεφωνικών ή ατομικών συνεδριών. Δείτε εδώ μου μπορείτε να απευθυνθείτε.

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και τα Κέντρα Οικογενειακής Υποστήριξης για μέλη οικογενειών και σημαντικούς άλλους.  Δείτε εδώ πού μπορείτε να απευθυνθείτε.

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, με αυστηρή τήρηση του απορρήτου.

Μπορείτε επίσης να απευθύνεστε:

Στο 1145, τη Γραμμή Βοήθειας για τις εξαρτήσεις, καθημερινές 9πμ.-5μμ  και στην ηλεκτρονική της διεύθυνση: [email protected]

Στο 1114, τη Γραμμή Βοήθειας για την εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια, καθημερινές 9πμ-5μμ, και στην ηλεκτρονική της διεύθυνση:  [email protected]

Eπικοινωνία για πληροφορίες όλες τις μέρες της εβδομάδας μέσω της σελίδας του ΚΕΘΕΑ στο Facebook:  @ΚΕΤΗΕΑ

Δείτε εδώ γιατί οι άνθρωποι με πρόβλημα χρήσης ουσιών ή εξάρτηση μπορεί να είναι πιο ευπρόσβλητοι από τον COVID-19 και με μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών.

Δείτε εδώ τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι στιγμής το ΚΕΘΕΑ στις μονάδες του για την προστασία από τον COVID-19.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top