Κορωνοϊός: «Συναγερμός» στις Σέρρες, «πορτοκαλί» και αυξημένη επιτήρηση μέτρων

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» στις Σέρρες, «πορτοκαλί» και αυξημένη επιτήρηση μέτρων

Η διασπορά του κορωνοϊού και η αύξηση των κρουσμάτων ανεβάζει επίπεδο επικινδυνότητας και την Π.Ε. Σερρών, και από «πράσινη» που ισχύει μέχρι και σήμερα, χρωματίζεται «πορτοκαλί», με την έναρξη ισχύος των μέτρων να γίνεται αύριο Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί. Τι λένε φορείς των Σερρών στο GRTimes.gr

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Στο Επίπεδο 3. Αυξημένης Επιτήρησης, χρώματος «πορτοκαλί» ανεβαίνει η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, μέτρα τα οποία θα ισχύσουν από αύριο (Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020) και ώρα 06:00 π.μ. έως και τις 5 Νοεμβρίου.

Μιλώντας φορείς του νομού στο GRTimes.gr επισημαίνουν ότι σίγουρα το Επίπεδο 3 θα επηρεάσει την επισκεψιμότητα και με αφορμή τις εορτές της 26ης και 28ης Οκτωβρίου που ακολουθούν, μειώνοντας περαιτέρω τους ήδη, πεσμένους τζίρους των επιχειρήσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Προσπαθούμε να επιβιώσουμε, προσπαθούμε να συνέλθουμε’ από το Μάρτιο και έπειτα η παρατεταμένη οπισθοχώρηση έβγαλε τις επιχειρήσεις από το δρόμο τους» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας.

Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως οι περισσότερες επιχειρήσεις στο νομό Σερρών (από το σύνολο των 10.000) είναι μικρομεσαίες, και μάλιστα πολύ μικρές, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αιτήματα για στήριξη από την Πολιτεία.

«Αυτό που ζητάμε είναι να δοθεί προτεραιότητα στα χρηματοδοτικά εργαλεία σ’ εκείνες τις επιχειρήσεις που σημειώνουν μεγάλη πτώση τζίρου και κερδών, πιο γρήγορα, σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα» αναφέρει ο κ. Μέγκλας.

Επισημαίνει δε, πώς εφόσον συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ο κορωνοϊός, θα υπάρξει επίσπευση λουκέτων στο νομό, δεδομένου ότι αφενός η οικονομική κρίση αφετέρου η υγειονομική έχουν χαλάσει συμφωνίες που είχαν κλεισμένες οι επιχειρήσεις, έχουν αυξήσει τις υποχρεώσεις, έχουν μειώσει τη ρευστότητα, υπάρχει καθυστέρηση στα επιδοτούμενα προγράμματα κτλ. «Τα νερά είναι αχαρτογράφητα» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας.

Αυξημένα τα μέτρα προστασίας στη ΒΙΠΕ Σερρών

Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα προστασίας και υγειονομικής ασφάλειας με θερμομετρήσεις και όλα τα απαραίτητα στις 25 επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός της ζώνης της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) των Σερρών.

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστημένων Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Σερρών Κώστας Παπαπαναγιώτου και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας FLOS, «μέχρι στιγμής, στους 750 εργαζόμενους, στη ζώνη ΒΙΠΕ δεν έχει εντοπιστεί κάποιο ύποπτο κρούσμα» προσθέτοντας, ωστόσο, την ανησυχία του ότι σύντομα θα υπάρξουν κάποια.

Ικανοποιητικές οι πληρότητες στα ξενοδοχεία

Τριάντα ξενοδοχεία λειτουργούν σ’ όλο το νομό Σερρών, τα οποία είναι όλα ανοιχτά, και όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χρήστος Κωνσταντινίδης, στο ξενοδοχείο καραντίνας που λειτουργεί στην πόλη των Σερρών, μέχρι στιγμής δεν έχει περάσει το κατώφλι ούτε ένας με κρούσμα «και ευχής έργων είναι να μην έχουμε, ούτε από εδώ και στο εξής» εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης.

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία τις καθημερινές ημέρες κυμαίνονται στο 20%-30% και αφορά εμπορικούς αντιπροσώπους, τα δε Σαββατοκύριακα ανεβαίνουν στο 50%-60%.
Σ’ ότι αφορά τους τζίρους στις ξενοδοχειακές μονάδες του νομού Σερρών, για το 2020 είναι μειωμένοι κατά 65%-70%.

Δημοφιλές το Άγκιστρο με τα ιαματικά λουτρά

Στο χωριό Άγκιστρο, στο Δήμο Σιντικής, με τα ιαματικά λουτρά και τον βυζαντινό λουτήρα που χρονολογείται στα 950 μ.Χ., οι πληρότητες για τις επόμενες ημέρες των εορτών, μέχρι πρότινος, κυμαίνονταν στο 85%-90% και όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Αγκίστρου Α.Ε. που διαχειρίζεται τα λουτρά Λευτέρης Μπάδας, «θα φτάναμε και το 100%», ωστόσο με την αλλαγή Επιπέδου στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την Covid-19, «υπήρξαν κάποιες ακυρώσεις, και αυτή τη στιγμή είμαστε στο 70%-75%».

Σ’ ότι αφορά τα ιαματικά λουτρά τα οποία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στις 15 Ιουνίου, μέχρι πρότινος, οι επιπτώσεις από την πανδημία ήταν αισθητές. «Από τα τέλη Σεπτεμβρίου και ύστερα, επανερχόμαστε σε καλά επίπεδα και δεδομένο της κατάστασης, δηλώνουμε ικανοποιημένοι» αναφέρει ο κ. Μπάδας επισημαίνοντας την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων τόσο στις επιχειρήσεις της περιοχής καθώς βεβαίως και στους χώρους των ιαματικών λουτρών και των χαμάμ, τα οποία λειτουργούν όλο το 24ωρο κατόπιν ραντεβού.

Διαβάστε επίσης:

Τζιτζικώστας: Από Σέρρες η… κακή είδηση της μέρας (ΗΧΗΤΙΚΟ)

 

 

 

(φωτογραφία αρχείου)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ