Κωστής Χατζηδάκης: Θέλουμε να είμαστε το υπουργείο ισότητας, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις

Κωστής Χατζηδάκης: Θέλουμε να είμαστε το υπουργείο ισότητας, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις

Μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ισότητα ανάμεσα στα δυο φύλα, και τα οποία θα φέρουν ένα καλύτερο αύριο για τη γυναίκα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης με τίτλο «Ισότητα στην Πράξη» που πραγματοποιείται διαδικτυακά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

«Δεν νοείται εν έτει 2021 να γίνονται διακρίσεις με βάση το φύλο. Η ενίσχυση της ισότητας των φύλων είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στους τρεις άξονες που στηρίζεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Α. Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Όπως είπε ο υπουργός, προωθείται άμεσα η κύρωση της σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη βία και την παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

«Προβλέπεται πλέγμα υποχρεώσεων των εργοδοτών αλλά και προστασίας των καταγγελλόντων που θα συντείνει στη δημιουργία κουλτούρας μηδενικής ανοχής στη βία και παρενόχληση στην εργασία», είπε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι παράλληλα επιμορφώνονται οι επιθεωρητές Εργασίας του Σώματος Επιθεωρητών, ώστε να ανταποκρίνονται θετικά.

Επίσης, εξετάζονται συγκεκριμένες συνεργασίες με φορείς για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας.

Επισημάνθηκε ακόμη ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δόθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2020 σε γυναίκες θύματα βίας που έχουν κακοποιηθεί και ζουν σε ξενώνες φιλοξενίας.

Β. Γυναικεία εργασία και συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. «Η σεξουαλική βία είναι από τις πιο απάνθρωπες βίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες» είπε ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος και στις προσλήψεις/απολύσεις, τις μισθολογικές ανισότητες κτλ.

Άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών

Τέσσερα είναι τα σημεία στα οποία στάθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης.

Α. Το έργο Share για παροχή σήματος ισότητας στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών για τα στελέχη του.
Β. Οι βάσεις για το πρόγραμμα «Νταντάδες στη γειτονιά» για τη στήριξη της γυναικείας εργασίας.
Γ. Το εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα 2021 – 2025,
Δ. Οι δράσεις για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, για την επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων σε θέματα διαφορετικότητας, σε θέματα «πράσινης» ανάπτυξης.

«Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα έχει μέτρα που θα εξασφαλίζει στους γονείς και ιδίως στις γυναίκες την παραμονή και ανέλιξή τους και μετά την απόκτηση των παιδιών. Να μην μπαίνει στο δίλλημα η γυναίκα «Εργασία ή οικονομική ζωή»» είπε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι ο νέος εργασιακός νόμος θα προβλέπει άδεια πατρότητας μετά αποδοχών.

Γ. Ένταξη της διάστασης του φύλου σ’ όλες τις δημόσιες πολιτικές, το βλέπουμε ως ένα φίλτρο στον τρόπο άσκησης της πολιτικής.

«Η ισότητα είναι πολιτική που έχουμε πολύ κοντά στην καρδιά μας, η χώρα μας οφείλει να κάνει εκείνα τα βήματα που απομένουν να νιώσουν οι γυναίκες ισότιμες με τους άντρες. Είναι βασική μας προτεραιότητα, θέλουμε να είμαστε το υπουργείο ισότητας όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις» είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αγκαλιάζουμε το ζήτημα της ισότητας

Στη διάρκεια της εκδήλωσης η δημοσιογράφος και διευθύντρια του GRTimes.gr Μαρία Σαμολαδά απηύθυνε στην ηγεσία του υπουργείου ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις των γυναικείων οργανώσεων για τη μεταφορά της γυναικείας γραμματείας ισότητας από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Εργασίας με τις οργανώσεις να κάνουν λόγο για υποβάθμιση της ισότητας μετονομάζοντας την γ.γ Ισότητας σε γ.γ. Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

«Είναι δύσκολη η θέση μου να απαντήσω γιατί θα πρέπει να αποδείξω ότι ως υπουργείο είμαστε στο ίδιο επίπεδο με το υπουργείο Εσωτερικών. Εδώ είμαστε το υπουργείο των Κοινωνικών υποθέσεων, δεν είμαστε μόνο το υπουργείο Εργασίας, και όλα αυτά τα ζητήματα είναι κατ’ εξοχήν κοινωνικές υποθέσεις. Θέλουμε λοιπόν να τα αντιμετωπίσουμε με ένα σφαιρικό τρόπο και μέσα από την αλληλοεπίδραση που έχει το ένα ζήτημα με όλα τα υπόλοιπα.

Η ισότητα των δυο φύλων μαζί με τα θέματα της πολιτικής για την οικογένεια ή μαζί με τα ζητήματα για την κοινωνική ένταξη είναι ζητήματα που έχουν κοινούς παρονομαστές. Και νομίζουμε πραγματικά ότι είναι καλύτερα να τα αντιμετωπίσει κανείς στο επίπεδο αυτού του υπουργείου, παρά στο επίπεδο κάποιου άλλου υπουργείου, του οποίου ως βασικό στόχο έχει την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και της επαφής του Δημοσίου με τους πολίτες.

Νομίζω, ότι για αυτόν τον λόγο η κριτική είναι άδικη, αλλά ακόμη και αν ήταν δίκαιη η κριτική, εκείνο το οποίο, όλους μας κρίνει, είναι το αποτέλεσμα. Και εμείς, εδώ, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε μια ομάδα ιδιαίτερα ευαίσθητη για τα θέματα της ισότητας, όχι μόνο, γιατί οι άντρες στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας είναι λιγότεροι απ’ ότι οι γυναίκες σ’ αυτό το υπουργείο, αλλά γιατί, απ’ ότι φάνηκε, αγκαλιάζουμε το ζήτημα της ισότητας, όχι μόνο λεκτικά αλλά και ουσιαστικά. Θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά, θέλουμε να είμαστε το υπουργείο της ισότητας» απάντησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης στην ερώτηση της Μαρίας  Σαμολαδά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ