Κώτσης: Να δούμε μια πιο σκληρή εκδοχή του lockdown (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Κώτσης: Να δούμε μια πιο σκληρή εκδοχή του lockdown (ΗΧΗΤΙΚΟ)

«Χείμαρρος» ήταν ο Καθηγητής Παθολογίας -Υπέρτασης και Διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΑΠΘ στο ΓΝΘ «Παπαγεωργίου», Βασίλης Κώτσης στη συνέντευξή του το πρωί της Τρίτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Είχε μόλις ολοκληρωθεί μια ακόμη δύσκολη εφημερία για το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» με «πάρα πολλές εισαγωγές» στους απλούς θαλάμους νοσηλείας και 100% πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ. «Δεν είμαστε πολύ μακριά» από το σημείο να διαλέγουν οι γιατροί ποιος θα διασωληνωθεί και ποιος όχι απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά από τη Μαρία Σαμολαδά, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα «να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Γι’ αυτό, τονίζει πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως «να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ» σε άλλα νοσοκομεία της πόλης ή να αρχίσει η μεταφορά ασθενών στη Νότια Ελλάδα.

«Γροθιά στο στομάχι» είναι οι περιγραφές του Καθηγητή Παθολογίας- Υπέρτασης για τη «σοβαρότατη πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας», για την καθημερινή αγωνιώδη αναζήτηση -ανά την Ελλάδα- κλινών ΜΕΘ από τους γιατρούς των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, όπως το «Παπαγεωργίου» το οποίο μάλιστα, όπως τονίζει, προνόησε και οργανώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης. Όμως, και για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, τα περιθώρια ανάπτυξης νέων κλινών δεν είναι ανεξάντλητα.

Σήμερα στο «Παπαγεωργίου» είναι γεμάτες και οι 8 κλινικές covid με 30 ασθενείς η καθεμιά και με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 240 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ πάνω από 40 είναι οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. «Φτάσαμε στο μέγιστο. Μιλάμε για τα όρια του συστήματος», είπε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.

Άκαιρη συζήτηση…

Ο κ. Κώτσης ήταν «καταπέλτης» και για τη συμπεριφορά των πολιτών οι οποίοι επιμένουν να μην τηρούν τα μέτρα -«σήμερα ήταν τόσο αυξημένη  η κίνηση στον περιφερειακό που θύμιζε καθημερινή μέρα και όχι περίοδο lockdown», περιγράφει- αλλά και για όσους συζητούν αυτή τη στιγμή σενάρια για άνοιγμα της αγοράς. Χαρακτηρίζει άκαιρη τη συζήτηση για άρση του lockdown υπογραμμίζοντας πως όσοι μιλούν γι’ αυτό «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα του συστήματος υγείας που είναι στο ”κόκκινο”. Δεν μπορούμε να συζητάμε για άρση μέτρων. Εγώ θα έλεγα να πάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση, να αυστηροποιήσουμε τα μέτρα και τους ελέγχους».

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΑΠΘ στο ΓΝΘ «Παπαγεωργίου», «αν δεν μείνουμε στα σπίτια μας το σύστημα θα δεχτεί μεγαλύτερη πίεση». Και πρόσθεσε πως «ίσως πρέπει να σκεφτούμε μια πιο σκληρή εκδοχή του lockdown», ενώ ερωτηθείς για τη λήψη μέτρων τύπου Γιουχάν είπε πως η εφαρμογή τους για μια εβδομάδα θα βελτίωνε την κατάσταση, αν και -όπως σημείωσε- δεν είναι βέβαιη η απόδοση ενός τέτοιου μέτρου, καθώς. είναι μεγάλη η ενδοοικογενειακή διασπορά.

Πάντως, το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη «θα συνεχίσει να πιέζεται για τις επόμενες 10 -15 μέρες», όσο ο κόσμος δεν περιορίζει τις μετακινήσεις και τα πάρτι. «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι βλέποντας τέτοιες εικόνες, διότι η πίεση που δεχόμαστε ως υγειονομικοί είναι τεράστια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσης, ενώ εξήγησε για ποιον λόγο έχει μειωθεί η ηλικία των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες ή διασωληνώνονται.

Τέλος, ο κ. Κώτσης επισημαίνει ότι το σύστημα υγείας αντέχει σήμερα χάρη στο φιλότιμο και τον πατριωτισμό των γιατρών. Και αναφέρει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την προθυμία των φοιτητών του έκτου έτους της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ να εργαστούν εθελοντικά στα νοσοκομεία,  αλλά και σε μία γιατρό του «Παπαγεωργίου» η οποία επέστρεψε στα καθήκοντα αμέσως μετά την περιπέτεια της υγείας της με τον κορωνοϊό.

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Βασίλης Κώτσης στη Μαρία Σαμολαδά:

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top