Κώτσης: Τα 100 κρούσματα γίνονται εύκολα 1.000! (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Κώτσης: Τα 100 κρούσματα γίνονται εύκολα 1.000! (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Την ανάγκη «να εμβολιαστούμε όλοι αν θέλουμε να γυρίσουμε στην κανονικότητα», τόνισε ο Καθηγητής Παθολογίας -Υπέρτασης, Διευθυντής Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΑΠΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», Βασίλης Κώτσης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

«Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι», είπε ο κ. Κώτσης αναφερόμενους στους υγειονομικούς και σχολιάζοντας το υποτονικό ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού παρότι διατρέχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικώς θα εμβολιαστεί το 30%-40% των υγειονομικών, ενώ όπως είπε δεν τον εξέπληξε ο περιορισμένος αριθμός των γιατρών που έχει συμπληρώσει τη σχετική δήλωση, καθώς, όπως εξήγησε ο ίδιος, οι γιατροί είθισται να αδιαφορούν για την υγεία τους και να φροντίζουν λιγότερο τον εαυτό τους. Μάλιστα και στον εμβολιασμό έναντι της κοινής γρίπης το ποσοστό των υγειονομικών που εμβολιάζονται κυμαίνεται μεταξύ 40%-50%.

Επίσης ο κ. Κώτσης εξέφρασε την έκπληξή του διότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται «πίσω στον σχεδιασμό» της Πολιτείας για τον εμβολιασμό, ενώ θα έπρεπε -όπως τονίζει- στην παρούσα φάση να προηγηθεί καθώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της πανδημίας σε επίπεδο υγειονομικών και γενικού πληθυσμού.

Δεν θα ξεχάσουμε τη μάσκα εάν…

«Αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού ο ιός αυτός θα εξαφανιστεί. Αν αυτό δεν συμβεί ο ιός θα έρχεται ξανά και ξανά. Δεν θα ξεχάσουμε τη μάσκα. Δεν θα ξεχάσουμε τους περιορισμούς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Παθολογίας -Υπέρτασης, Διευθυντής Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΑΠΘ στο ΓΝΘ «Παπαγεωργίου», Βασίλης Κώτσης προσθέτοντας πως «αν θέλουμε να γυρίσουν στην κανονικότητα η οικονομία και η υγεία πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε το εμβόλιο μέχρι το καλοκαίρι».

Αναφερόμενος στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως «φαίνεται ότι υπάρχει μικρή επιβράδυνση της νόσου», αλλά αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό, καθώς «τα 100 κρούσματα μπορεί να γίνουν εύκολα 1.000».

Υπομονή…

«Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Έχουμε τουλάχιστον δυο μήνες μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά και  επανέλαβε πως στα εορταστικά τραπέζια πρέπει να συμμετέχουν μόνο τα άτομα της οικογένειας. «Πρέπει να κάνουμε υπομονή. Να αποφύγουμε να μεταδώσουμε τον ιό σε ηλικιωμένους διότι η πιθανότητα να νοσήσουν πολύ σοβαρά είναι μεγάλη». Η μόνη λύση για να δούμε γονείς και παππούδες, είπε, είναι σε… ανοιχτό χώρο ή με μάσκα. Και επειδή μάσκα δεν είναι δυνατό να φορεθεί την ώρα του φαγητού, το ρεβεγιόν θα πρέπει να παραμείνει σε επίπεδο οικογένειας.

Αναφερόμενος στη νέα μετάλλαξη του ιού είπε πως είναι ανησυχητική, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν υπάρχουν μελέτες ως προς τη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, ενώ ρωτήθηκε και για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον μεταλλαγμένο ιό ο οποίος «πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι έχει εισαχθεί στη χώρα μας», καθώς το τελευταίο 15-20 μέρες έχει αυξηθεί η κινητικότητα από τη Βρετανία…

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Βασίλης Κώτσης στη Μαρία Σαμολαδά:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top