Κούβελας: Έτσι θα σπάσει η γραμμή μετάδοσης του κορωνοϊού (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Κούβελας: Έτσι θα σπάσει η γραμμή μετάδοσης του κορωνοϊού (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Στην εξέλιξη της πανδημίας, στη χρήση της μάσκας, στην ινδική μετάλλαξη, στα εμβόλια αλλά και στα όπλα που θα αποτρέψουν μια νέα έξαρση της νόσου από τον Σεπτέμβριο αναφέρθηκε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Όπως είπε ο κ. Κούβελας αναμένεται έξαρση της πανδημίας από τον Σεπτέμβριο και «αν δεν φροντίσουμε τώρα να πάρουμε ουσιώδη μέτρα, θα έχουμε πάλι ανάλογα θύματα», καθώς ακόμη και σε χώρες -όπως η Βρετανία και το Ισραήλ- όπου η εμβολιαστική διαδικασία έχει προχωρήσει σε μεγάλα ποσοστά, οι άνθρωποι «συνεχίζουν να νοσούν και να πεθαίνουν από κορωνοϊό». Επιπρόσθετα, τόνισε ο ίδιος, «δεν είμαστε σίγουροι για τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψουν τα εμβόλια, καθώς ενδέχεται στους 6 μήνες να σταματά η προστασία. Επομένως θα έπρεπε ήδη να σκεφτόμαστε αν τον Σεπτέμβριο θα γίνει αναμνηστική δόση στους ηλικιωμένους».

Σύμφωνα με τον κ. Κούβελα δύο είναι τα όπλα που θα πρέπει να βάλει στη φαρέτρα της η χώρα μας προκειμένου να σπάσει η γραμμή της μετάδοσης του κορωνοϊού και των θυμάτων, αλλά ταυτόχρονα να συνεχιστεί η αντιμετώπιση και των υπολοίπων ασθενειών:

Πρώτον, να προχωρήσουν άμεσα και σε σωστή βάση η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και η κατάρτιση του ηλεκτρονικού φακέλου των πολιτών με στόχο την αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοϊού στο σπίτι με την παροχή κατ’ οίκον νοσηλείας όπου απαιτείται

Δεύτερον, να έρθουν ταχύτατα στη χώρα μας (έως τον Σεπτέμβριο) τα θεραπευτικά μονοκλωνικά αντισώματα ώστε όποιος νοσεί να γίνεται καλά, είτε είναι εμβολιασμένος είτε όχι. Ήδη κυκλοφορούν τέσσερα θεραπευτικά σχήματα «και δεν έχουμε καμία δικαιολογία να μην τα φέρουμε στη χώρα μας», είπε ο κ. Κούβελας ο οποίος υπογράμμισε πως ο αριθμός των νεκρών λόγω κορωνοϊού στη χώρας μας είναι υψηλός και μεγαλύτερος από ό,τι αναμενόταν.

Επίσης ο κ. Κούβελας αναφέρθηκε στην μετάλλαξη Δέλτα αλλά και στη μάσκα τονίζοντας πως «είναι ανόητο» να χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους όπως στα μπιτς μπαρ και στις παραλίες, ενώ για τα μέσα μεταφοράς διατύπωση μια ανατρεπτική πρόταση. «Αν ήθελε κάποιος να σταματήσει την υπερμετάδοση στα ΜΜΜ θα έπρεπε να κλείσει για ένα μήνα το μετρό και τα λεωφορεία», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρθηκε στο εμβόλιο AstraZeneca με αφορμή τη δυνατότητα που δίνεται πλέον -υπό προϋποθέσεις- σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση να ζητήσουν μέσω γιατρού εξαίρεση από τη δεύτερη δόση και να επιλέξουν εμβόλιο άλλης εταιρίας. Μάλιστα κατέθεσε και την προσωπική του άποψη λέγοντας τι θα έκανε ο ίδιος στην περίπτωση που είχε κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca.

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Δημήτρης Κούβελας στη Μαρία Σαμολαδά:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ