Μαρτυρία: 24 χρόνια αγώνα για να βρει το παιδί της-Το “άρπαξαν” από το μαιευτήριο

Μαρτυρία: 24 χρόνια αγώνα για να βρει το παιδί της-Το “άρπαξαν” από το μαιευτήριο

Εδώ και 24 χρόνια, η Νίκη Μεσσάρη ψάχνει το γιο της. Στο μαιευτήριο της είπαν, ότι το μωρό της πέθανε – Οι υποψίες για «αρπαγή» του παιδιού της, αφού ποτέ δεν το είδε νεκρό – Ο αγώνας που κάνει για να το βρει

Ρεπορτάζ: Ευτέρπη Μουζακίτη

Είναι μια από τις εκατοντάδες ιστορίες γονέων, παιδιών και αδελφών που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, σε μια προσπάθεια να βρουν τα ίχνη των δικών  τους ανθρώπων.  Δεν χάνουν τις ελπίδες τους και δεν σταματούν να αναζητούν την οικογένεια τους. Ο νόμος που ίσχυε για τις ιδιωτικές υιοθεσίες, δηλαδή την απευθείας υιοθεσία μεταξύ βιολογικών και θετών γονέων, χωρίς την παρέμβαση κρατικού ιδρύματος, είχε επιτρέψει την ανάπτυξη παράνομων δικτύων αγοροπωλησίας βρεφών.

Η Νίκη Μεσσάρη θυμάται και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια στο GRTimes την ιστορία της, τι ακριβώς είχε συμβεί εκείνες τις μέρες, με την ελπίδα να βρει τον γιο της.

Το χρονικό

Τον Μάρτιο του 1996, πριν από περίπου 24 χρόνια, η Νίκη Μεσσάρη, μητέρα δύο παιδιών, ύστερα από μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, γέννησε το τρίτο της παιδί σε ιδιωτική μαιευτική κλινική της Αθήνας . Όπως αφηγείται, ήταν στην 39η εβδομάδα κύησης και όλη την εβδομάδα έψαχνε τον γυναικολόγο της (ΣΣ ήταν ο ίδιος γυναικολόγος που είχε γεννήσει τα δυο προηγούμενα παιδιά της) για να την εξετάσει και να κλείσει ραντεβού για καισαρική. «Το βράδυ της Παρασκευής, ο γυναικολόγος μου έσπασε τα νερά και πήγαμε άρον-άρον στο χειρουργείο, 12 τη νύχτα. Είχα ανησυχήσει κιόλας γιατί το χειρουργείο ήταν άδειο, ήμουν μόνο εγώ, ο αναισθησιολόγος, ο γιατρός και κάποιος νοσηλευτής, του οποίου είπα μάλιστα, να με προσέξετε γιατί έχω κάνει αρκετά χειρουργεία στην ζωή μου από παιδί». Προσθέτει πως λόγω της μικρής δόσης νάρκωσης, άκουγε τα πάντα στο χειρουργείο. «Άκουσα ότι ήταν αγόρι, ότι ζύγιζε 2500 γραμμάρια, άλλα δεν μπορούσα να ανοίξω τα μάτια μου να το δω. Δεν είδα ποτέ το παιδί μου».

Το παιδί της κυρίας Μεσσάρη το είδε μόνο ο άντρας της και κάποιοι από τους συγγενείς. «Και στον άντρα μου και στην αδελφή μου, το παιδί το έδειξαν από απόσταση, από την τζαμαρία, χωρίς να έχουν επαφή και να δουν καλά το πρόσωπο του, ούτε καν το βραχιόλι του. Τα  χαρακτηριστικά όπως τα μαλλιά του και το βάρος του, τα είχαν δει» περιγράφει η κ. Νίκη. Στην συνέχεια ωστόσο, ο γυναικολόγος ενημέρωσε την οικογένεια πως το μωρό θα πρέπει να μπει στον θάλαμο παρακολούθησης και τους καθησύχασε πως θα μπορέσουν να το δουν τις επόμενες μέρες. 36 ώρες μετά την γέννα, τους ανακοίνωσε πως το μωρό πέθανε.

«Μια ώρα πριν μου ανακοινώσουν ότι πέθανε το παιδί, ζητούσα έντονα να το δω. Εγώ κατέβηκα στον χώρο που είχαν τα μωρά, δεν ήθελαν όμως να πάω. Η παιδίατρος που με δέχθηκε ήταν πολύ αυθάδης, με «πυροβόλησε» με τα λόγια της, μου έλεγε «εξ αίτιας σας πεθαίνει το παιδί, έχετε κάποιον ιό στο σώμα σας». Εγώ σοκαρίστηκα. Της λέω μπορώ να δω το παιδί; Και όταν μου δείχνουν το μωρό, ήταν τελείως διαφορετικό από τις περιγραφές. Είδα ένα καραφλό μωρό, που σχεδόν δεν ανέπνεε. Ο άντρας μου ήταν διστακτικός, μου είπε μάλιστα πως αυτό είναι πιο αδύνατο μωρό, το μωρό που τους έδειξαν μόλις γέννησα, είχε μαλλιά. «…» Μόλις ακούει τη συζήτηση η παιδίατρος, άρχισε να φωνάζει στην προϊστάμενη «σε παρακαλώ φτιάξε ένα πιστοποιητικό θανάτου να τελειώνουμε γιατί εγώ θα έπρεπε να είχα σχολάσει από τις 8 και έχει πάει η ώρα 11μιση» και να λέει η προϊστάμενη ακόμα αναπνέει το μωρό δεν μπορώ να το φτιάξω. Σαν να έπαιζαν κάποιο θέατρο» περιγράφει η κ. Μεσσάρη.

Όπως μάλιστα τονίζει στο GRTimes, στο μωρό που τους έδειξαν, δεν υπήρχε καν ορός, που να δικαιολογεί το ιστορικό με τις θεραπείες που χορήγησαν στο παιδί. Προσθέτει πως ύστερα από απαίτηση της, της χορήγησαν το ιστορικό, στο οποίο ωστόσο η αναγραφόμενη ημερομηνία ήταν 28 Φεβρουαρίου ενώ εκείνη είχε γεννήσει στις 16 Μαρτίου.

Η ανάρτηση της Νίκης Μεσσάρη στο Facebook

Το ληξιαρχικό βιβλίο που δεν ανοίγει ούτε με …. εισαγγελική παρέμβαση

«Πιστοποιητικό θανάτου δεν είχα ποτέ στα χεριά μου. Πήγα σε πολλούς γιατρούς να πάρω γνώμες με το ιστορικό που μου έδωσαν, και ο δικός μου παιδίατρος μου είπε «Νίκη εδώ δεν μου αρέσει η υπόθεση αυτή». Και πήγα στο ληξιαρχείο να μου δώσει ένα πιστοποιητικό θανάτου, γιατί δεν είχα στα χεριά μου και ο υπάλληλος μου είπε πως στο βιβλίο δεν υπάρχει μωρό στο όνομα σας που να έχει πεθάνει» περιγράφει η κ. Μεσσάρη. Υπενθυμίζεται πως το 1996 τα αγόρια που γεννιόταν δηλωνόταν στο ληξιαρχείο αυτομάτως από το μαιευτήριο.

Στη συνέχεια πήγε στο νεκροταφείο στο οποίο της είχαν πει από το νοσοκομείο ότι θα ταφεί το παιδί, ωστόσο δεν βρέθηκε παιδί στο όνομα τους. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα πως στο σύζυγο της κυρίας Μεσσάρη είπαν από το νοσοκομείο πως απαγορεύεται να παρευρεθούν στην ταφή. Η κ. Νίκη συνέχισε ωστόσο, ψάχνοντας σε 40 νεκροταφεία, έκανε αίτηση μέχρι και στο ιατροδικαστικό πανεπιστήμιο, μήπως έδωσαν το παιδί για νεκροτομή, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. «Γιατί δεν καταγράφηκε ως Μάλλης, ούτε ζωντανό ούτε νεκρό το παιδί, όποτε δεν υπάρχουν πουθενά στοιχεία. Είναι σαν να μην το γέννησα. Δεν υπάρχει ούτε στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, να αναγράφεται ότι το παιδί απεβίωσε. Το 1996 είναι λες και δεν γέννησα. Καλά που έχω τα υπερηχογραφήματα».

Η κυρία Μεσσάρη έχει κινηθεί νομικά με δικηγόρο και με εισαγγελική παραγγελία. Στις προσπάθειες της όμως να ανοίξει το βιβλίο με τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, ο εισαγγελέας απάντησε πως δεν μπορεί να δοθεί εντολή να ανοίξει το βιβλίο.

«Ο δικηγόρος μου είπε πως επειδή στην περίπτωση σου έχει γίνει εικονική γέννα, αν ανοιχθεί το βιβλίο θα βρούμε εύκολα το παιδί.  Αν ήταν όλα καθαρά και όπως έπρεπε να έχουν γίνει, δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να μου ανοίξουν το βιβλίο. Ο εισαγγελέας μου απάντησε με αυτόν τον τρόπο που δεν το χωράει το μυαλό μου… «Όταν είναι από την κυβέρνηση αυτή η εντολή (ΣΣ να μην ανοίξει το βιβλίο) δεν μπορούμε να την παραβλέψουμε»,  τονίζει η κ. Μεσσάρη.

Το μόνο που είχε από το νοσοκομείο, ήταν ένα έγγραφο που πιστοποιούσε ότι γέννησε. «Ζητούσα απεγνωσμένα μου δώσουν το πιστοποιητικό θανάτου, με εισαγγελική παραγγελία μου έδωσαν ένα πιστοποιητικό, 20 χρόνια μετά. Αναρωτιέμαι όμως, πως δίνεται ένα πιστοποιητικό θανάτου χωρίς να είναι δηλωμένο το παιδί στα βιβλία του ληξιαρχείου ως νεκρό».

Καταγγελία για τον ίδιο γυναικολόγο

Μετά την δημοσιοποίηση της ιστορίας της στο διαδίκτυο, η κυρία Μεσσάρη, βρήκε μια ακόμη γυναίκα που της ανακοίνωσαν μετά από μια φυσιολογική γέννα ότι το παιδί της πέθανε σε διάστημα 36 ωρών. Οι δύο γυναίκες είχαν τον ίδιο γυναικολόγο. Όπως αναφέρει, οι συμπτώσεις δεν σταματούν εδώ. Η γυναίκα είχε γεννήσει και εκείνη το τρίτο της παιδί και ήταν αγόρι. «Η συγκεκριμένη γυναίκα δεν το έχει ψάξει πολύ, δεν έχει την οικονομική  δυνατότητα. Όταν τότε όμως ζήτησε από τον άντρα της να κάνουν μήνυση στον γυναικολόγο, εκείνος αρνήθηκε. Μπορείς να φανταστείς τους λόγους…» συμπληρώνει η κυρία Μεσσάρη.

«Ο γυναικολόγος πάτησε στο ότι είχα δυο παιδιά και μου είπε χαρακτηριστικά «εντάξει και εσύ έχεις δυο παιδιά, άλλοι δεν έχουν κανένα!». Αυτή η απάντηση δεν μου άρεσε» θυμάται η κ. Μεσσάρη. Όπως αναφέρει, μετά από το συμβάν, συνέχισε να επισκέπτεται τον συγκεκριμένο γυναικολόγο (Τα στοιχεία του γυναικολόγου βρίσκονται στην διάθεση του GRTimes.gr). «Έβλεπα έναν τελείως διαφορετικό άνθρωπο από αυτόν που είχα γνωρίσει. Όταν συνέχιζα να πηγαίνω, ήταν διαφορετικός, καταλαβαίνω τους ανθρώπους. Είχε στο βλέμμα του τύψεις, ενοχές, απέναντι μου. Και τώρα που τον είδα τελευταία φορά που πήγα στο Μητέρα, με συνάντησε τυχαία. Εγώ όμως επειδή «σκάλισα» το θέμα, το ήξερε. … Δεν με ρώτησε γιατί ψάχνεις το θέμα. Γνωρίζει ότι το ψάχνω το παιδί, έχω κάνει εισαγγελικές παραγγελίες, τον έχουν ειδοποιήσει. Θα μπορούσε να με πάρει τηλέφωνο να μου πει ρε Νίκη τι το ψάχνεις, έχει πεθάνει το παιδί σου, να μου πει κάτι…. αν δεν ήταν μπλεγμένος στην υπόθεση».

Χιλιάδες άτομα αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους μέσω διαδικτύου

Προσπαθώντας να οργανώσει τα χιλιάδες άτομα που υπάρχουν στη χώρα μας και τα οποία αναζητούν συγγενικά τους πρόσωπα, όπως η κα. Μεσσάρη,  η Μαρία Μουζάκη, που η ίδια είναι παιδί εικονικής γέννας, έφτιαξε πριν δυο χρόνια μια ομάδα στο Facebook, η οποία όπως τονίζει είναι δωρεάν, εθελοντική, δημόσια και ο καθένας μπορεί να γίνει μέλος, να δημοσιεύσει την ιστορία του είτε ο ίδιος είτε στέλνοντας μήνυμα στη διαχειρίστρια, αν δεν θέλει να εκθέσει την ταυτότητα του.

«Στην ομάδα εικονικές γέννες, υπάρχουν περίπου 8000 μέλη, εκ των οποίων, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, κάνει αναζητήσεις. Έχουν υπάρξει άτομα που έχουν βρει κάποιον δικό τους μέσα από τις ομάδες. Βέβαια, αυτές οι ιστορίες, δεν είναι κάτι καθημερινό, είναι πολύπλοκες. Είναι τραγικά δύσκολο να βρεις μέλη της οικογένειας σου» αναφέρει η κ. Μουζάκη, που διαχειρίζεται συνολικά πέντε ομάδες που αφορούν τις εικονικές γέννες και τις παράνομες υιοθεσίες.

Όσον αφορά τις εικονικές γέννες, τονίζει πως οι γυναίκες που γέννησαν αγόρια και τους είπαν ότι το παιδί πέθανε, έχουν λάβει χαρτί από τον στρατό για να παρουσιαστεί το παιδί τους, γιατί ενδεχομένως το παιδί να είναι με δυο μητρώα. «Είναι αμέτρητες οι ιστορίες, αμέτρητα αυτά που ακούγονται και δεν δημοσιεύονται, στις 100, οι 99 είναι το ίδιο θέμα. Δηλαδή έχουν αρπάξει το παιδί, έχουν πει ότι πέθανε, το έχουν θάψει, πάνε να δουν οι γονείς που το έχουν θάψει και δεν υπάρχουν στα αρχεία του νεκροταφείου ταφές με το εκάστοτε όνομα» προσθέτει η κ. Μουζάκη.

«Μέσα από την ομάδα βρέθηκαν αδέρφια μετά από 30 χρόνια, παιδιά που ζούσαν στην Ελλάδα βρήκαν τις οικογένειες τους που ήταν στο εξωτερικό. Τις προάλλες, δυο αδελφές η μια από την Ελλάδα και η άλλη στο εξωτερικό, που ήταν μέλη σε όλες τις ομάδες, έκαναν το τεστ DNA και τελικά είναι αδελφές. Συμβαίνουν τρελά πράγματα, επειδή όλοι το ίδιο πράγμα αναζητούμε, βρισκόμαστε στην ίδια διαδικτυακή ομάδα και στο τέλος θα βγούμε συγγενείς» αναφέρει μεταξύ άλλων η κ Μουζάκη, που προτρέπει τα άτομα που προέρχονται από μια εικονική γέννα, να δημοσιεύσουν την ιστορία τους, με τις λεπτομέρειες που γνωρίζουν, ώστε να έχουν την πιθανότητα να πάρουν κάποια στοιχεία που μπορούν να τους οδηγήσουν ένα βήμα πιο κοντά στο άτομο που αναζητούν.

Μπορείτε να βρείτε τις ομάδες παρακάτω:

ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΓΕΝΝΕΣ-ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ-ΕΛΛΑΔΑ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ-ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΓΕΝΝΕΣ-ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΥΙΟΘΕΣΊΕΣ.

ΨΑΧΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ.-ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΓΕΝΝΕΣ -ΠΑΡΆΝΟΜΕΣ ΥΙΟΘΕΣΊΕΣ.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ-ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΥΙΟΘΕΣΊΕΣ-ΕΙΚΟΝΙΚΈΣ ΓΕΝΝΕΣ-ΕΛΛΑΔΑ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ- ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΓΕΝΝΕΣ-ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top