Με τους δημάρχους των μικρών ορεινών δήμων της χώρας συναντάται ο Κυρ. Μητσοτάκης

Με τους δημάρχους των μικρών ορεινών δήμων της χώρας συναντάται ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 12:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους δημάρχους των 33 μικρών ορεινών δήμων της χώρας, με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων.

Κυρ. Μητσοτάκης: Μία ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Ν/Α Ευρώπη

«Ο νέος τερματικός σταθμός LNG αποτελεί μία ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και έναν φάρο ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα. Πρώτον, ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία δρομολογούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, όμως, και ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουμε έναν κομβικό, νέο ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη εργασιών για την υλοποίηση του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

«Σήμερα, η παρουσία σας εδώ, καθώς και η παρουσία όλων των βαλκάνιων φίλων, συμβολίζει ακριβώς την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του πολύ σημαντικού αναπτυξιακού έργου. Ενός έργου που βοηθάει την οικονομία όλων των χωρών μας, ενός έργου με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα, ενός έργου που -τα έφερε έτσι η ζωή και οι διεθνείς συγκυρίες και η βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- αποκτά μία ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία σε αυτόν τον κόσμο, ο οποίος αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς» σημείωσε ο πρωθυπουργός, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ, του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

«Πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σε σχέση με το φυσικό αέριο καθιστούν πλέον αυτή τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά -θα έλεγα- και κατεπείγουσα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτές. Έχει, ήδη, φροντίσει για τη δική της εθνική ενεργειακή επάρκεια και βέβαια είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία», επεσήμανε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και περιέγραψε το σύνολο των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στο LNG.

«Tο έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο: προσθήκη νέου σταθμού στην Κόρινθο, δυνατότητα επέκτασης του υφιστάμενου FSRU στο μέλλον. Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές, πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ανά ημέρα)», είπε ο πρωθυπουργός.

«Οι ελληνικοί σταθμοί LNG θα είναι σε θέση πια να καλύψουν πλήρως, όχι μόνο την εθνική αγορά, αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια. Και σε συνδυασμό βέβαια με την αναβάθμιση κάποιων αγωγών και τη λειτουργία των διασυνδετήριων αγωγών, του IGB- τόσο σημαντικού για τη Βουλγαρία και έχουμε δουλέψει πολύ με τον φίλο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, ώστε να επιταχύνουμε στο μέγιστο δυνατό την ολοκλήρωση αυτού του αγωγού-  αλλά φυσικά και του αγωγού IBS, Βουλγαρίας – Σερβίας, του αγωγού Ελλάδος – Βορείου Μακεδονίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σαρλ Μισέλ: Πρόκειται για μία γεωπολιτική επένδυση σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία

«Πιστεύω ακράδαντα ότι βλέπουμε μία νέα ανατολή στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Και εδώ, σήμερα, βλέπουμε ξεκάθαρες αποδείξεις για αυτό το νέο μέλλον, σε αυτή την πόλη, με αυτό τον νέο τερματικό σταθμό για LNG, ο οποίος θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών στον εφοδιασμό μας με φυσικό αέριο, στην ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών μας και στη σταδιακή απεξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, κάτι που θα μας κάνει πιο ισχυρούς και πιο ασφαλείς. Αυτό το έργο συνδράμει σημαντικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και στους μακροπρόθεσμους στόχους μας σχετικά με την κλιματική αλλαγή», επισήμανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Πρόκειται για μία γεωπολιτική επένδυση σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Αντανακλά όσα  πρέπει να κάνουμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό που θα προσδώσουν εφοδιαστική ασφάλεια στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και σε άλλες χώρες της περιοχής», ανέφερε ο κ. Μισέλ.

Στην τελική ευθεία το σχέδιο παρέμβασης στις τιμές του ρεύματος

Ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και το ενεργειακό επιτελείο. Στο τραπέζι βρέθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το σχέδιο κρατικής παρέμβασης μέσω του οποίου όπως έχει γίνει γνωστό θα δοθεί οριζόντια στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εφαρμογή όσων προβλέπονται θα ξεκινήσει άμεσα από τον Ιούνιο και θα υπάρχει αρχικά κάλυψη έως το τέλος του 2022, με προοπτική επέκτασης ανάλογα με την πορεία των τιμών.

Γ. Οικονόμου: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να υπάρξει πανευρωπαϊκή απάντηση στην αύξηση της τιμής της ενέργειας

«Ανακοινώσεις θα υπάρξουν πολύ σύντομα. Ο χρονικός ορίζοντας θα είναι αρκετά ευρύς. Σε ό,τι αφορά τους πόρους θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για το σχέδιο στήριξης που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για την τιμή του ρεύματος.

«Υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού για φορολόγηση των όποιων υπερκερδών προσδιοριστούν από τη ΡΑΕ, θα αξιοποιηθούν όσα εργαλεία αξιοποιήθηκαν και το προηγούμενο διάστημα και επιπλέον πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα», απάντησε ερωτηθείς αν θα γίνει γνωστό αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης εντός της εβδομάδας. Παράλληλα ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός συνεχίζει την προσπάθεια και την πίεση και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να υπάρξει και πανευρωπαϊκή απάντηση.

Η ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας κατοχυρώνεται πλήρως συνταγματικά

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο  κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για το γεγονός ότι σύμφωνα με το Δίκτυο Ελευθερίας του Τύπου του 2022, από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα έχει πέσει 38 θέσεις. «Η ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας κατοχυρώνεται πλήρως συνταγματικά και προστατεύεται από τα εντεταλμένα όργανα της ελληνικής Πολιτείας. Οποιοσδήποτε ζήσει ελάχιστες ημέρες στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι προφανώς δεν υπάρχει ζήτημα ελευθερίας ή ποιότητας του Τύπου. Ο πλουραλισμός, η πολυφωνία είναι πασιφανής και εύκολα να τη δει και να τη συνειδητοποιήσει κανείς. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει μια δική της μεθοδολογία. Διάβασα ότι μέρος της μεθοδολογίας είναι να αξιολογεί υποθέσεις που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη και που είναι ακόμα ανοικτές. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να συμπεριλαμβάνει στην αξιολόγησή της και μάλιστα επιβαρυντικά θέματα που ελέγχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς να έχει καταλήξει ο έλεγχος αυτός. Όπως επίσης και θέματα συνεπειών τής πανδημίας στη λειτουργία του Τύπου. Ουδείς στη χώρα μπορεί να ισχυριστεί ότι στη χώρα δεν υπάρχει πολυφωνία, πλουραλισμός, ελευθερία. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και όλες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης συντείνουν στην υπεράσπιση αυτού του κράτους δίκαιου, οι ανεξάρτητες

Αρχές κάνουν τη δουλειά τους. Σε αντίθεση με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, ανήκουστα πράγματα, υπουργοί με εργολάβους να βρίσκουν μέσω τρίτων εταιρειών για να ιδρύουν εφημερίδες, για να έχουν κομματικά κανάλια. Αυτές είναι εποχές που η Ελληνική Δημοκρατία, τα θεσμικά αντίβαρα της Πολιτείας και βεβαίως η κοινωνική πλειοψηφία που διαμόρφωσε την επόμενη κατάσταση έχουν βοηθήσει ώστε να τα αφήσουμε πίσω μας και θα μείνουνε οριστικά πίσω μας», συμπλήρωσε.

Καμία ανοχή στην παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Τουρισμού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή σε καμία παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

«Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού: ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει να συμμετέχουν στην αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου. Αυτό δεν σημαίνει μόνο καλύτερες απολαβές, αλλά και απαρέγκλιτη τήρηση των όρων της εργατικής νομοθεσίας. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στους ελέγχους και δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα φαινόμενο κατάχρησης της ισχύος του εργοδότη εις βάρος των εργαζόμενων στον ελληνικό τουρισμό», είχε πει χαρακτηριστικά.

Οι έλεγχοι αυτοί ξεκινούν άμεσα και -όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων- εντάσσονται στην αρχή ότι «υγιής επιχειρηματικότητα και εκμετάλλευση των εργαζομένων δεν συμβαδίζουν. Ο τουρισμός είναι ένας δυναμικός κλάδος με μεγάλη προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας. Γι’ αυτό το λόγο ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία».

Σύμφωνα με πηγές, οι έλεγχοι θα διενεργηθούν με αξιοποίηση των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και ανεξάρτητα από τους τακτικούς ελέγχους που διενεργούν οι κατά τόπο αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ. Τα κλιμάκια θα επικεντρωθούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές και θα έχουν ως στόχο τη διασφάλιση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας, θέματα αμοιβών, αδειών και λοιπών παροχών εργασίας καθώς και ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top