Νέα μέτρα: Πρόστιμα-φωτιά στους απείθαρχους – Τί προβλέπεται στην ΚΥΑ

Νέα μέτρα: Πρόστιμα-φωτιά στους απείθαρχους – Τί προβλέπεται στην ΚΥΑ

Τα νέα περιοριστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον τέθηκαν σε ισχύ σήμερα και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Μεταξύ άλλων, στην ΚΥΑ αναφέρονται αναλυτικά και τα πρόστιμα που προβλέπονται για όσους δεν τηρούν τα μέτρα που αποφάσισαν κυβέρνηση και ειδικοί.

Οι κυρώσεις αφορούν παραβάσεις σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, εκκλησίες, καταστήματα και άλλα.

Διενέργεια εκδηλώσεων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο κατά παράβαση των ρυθμίσεων:

1η παράβαση: – Διοικητικό πρόστιμο πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ στον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εκδήλωση

2η παράβαση: – Διοικητικό πρόστιμο διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ στον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εκδήλωση

Διενέργεια δημόσιων ψυχαγωγικών εορταστικών εκδηλώσεων:

Διοικητικό πρόστιμο πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ

Οργάνωση/πραγματοποίηση εκδηλώσεων διασκέδασης σε πλοία και σκάφη:

α) Στους επιβάτες και στα μέλη του πληρώματος διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.

β) Στους πλοιοκτήτες ή εφοπλιστές ή διαχειριστές των πλοίων, καθώς και στους πλοιάρχους ή κυβερνήτες των πλοίων/σκαφών:

1η παράβαση: – Διοικητικό πρόστιμο πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.

2η παράβαση: – Διοικητικό πρόστιμο διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα που τελούν υπό αναστολή λειτουργίας:

Στις επιχειρήσεις/στα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους επιβάλλεται για κάθε παράβαση της παρούσας διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας χώρων, η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται δια της παρούσας, επιβάλλεται για την ίδια παράβαση διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ.

Στη δημοσιότητα δόθηκε η σχετική ΚΥΑ με τα νέα μέτρα που τέθηκαν από σήμερα στις 6 το πρωί σε ισχύ προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της μετάλλαξης «όμικρον».

Ειδικά για το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς το ωράριο ολοκληρώνεται στις 2 μετά τα μεσάνυχτα.

Από σήμερα και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου (σ.σ.: συμπεριλαμβανομένης και της ημέρας του ρεβεγιόν) στα μαγαζιά δεν επιτρέπονται οι όρθιοι, αλλά μόνο οι καθήμενοι ανά έξι άτομα σε κάθε τραπέζι, τηρουμένων των αποστάσεων. Επίσης, οι ειδικοί τελικά εισηγήθηκαν την απαγόρευση της μουσικής, ένα μέτρο που τις προηγούμενες μέρες είχε αποφύγει η κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι υποχρεωμένοι από σήμερα να φορούν είτε διπλή μάσκα είτε υψηλής αναπνευστικής προστασίας ΚΝ95 ή FFP2.

Υποχρεωτική παραμένει η χρήση της παραπάνω μάσκας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως και στα σούπερ μάρκετ απ’ όλους τους πολίτες.

Ισχυρή σύσταση από τους ειδικούς είναι η διενέργεια τεστ πριν από την έλευση στα οικογενειακά τραπέζια για την ασφάλεια των ηλικιωμένων και πιθανών ανεμβολίαστων συγγενών.

Παράλληλα, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο που θα έχει τα χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι, ώστε να μη μεταφερθεί η διασκέδαση σε χώρους όπου δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου τήρησης των μέτρων.

Στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα ορίζεται από σήμερα και όχι από τις 3 Ιανουαρίου η τηλεργασία σε ποσοστό έως και 50%, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε υπηρεσίας, ενώ παράλληλα θα εφαρμοστεί και κυλιόμενο ωράριο.

Στα γήπεδα

Εφαρμόζονται νωρίτερα και οι περιορισμοί στη παρακολούθηση αγώνων, οι οποίοι πλέον θα διενεργούνται με το 10% των θεατών και με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

Με τεστ PCR 48 ωρών θα είναι δυνατή πλέον η είσοδος σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων, ενώ αυστηροποίηση των όρων επισκεπτηρίου προβλέπεται και στα νοσοκομεία, ενώ απαγορεύεται η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών για όσο διαρκεί η επιβολή των μέτρων.

Τί ισχύει από σήμερα

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας, ΚΝ95 ή FFP2, σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.
  • Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται στους έξι. Απαγορεύεται η μουσική.
  • Ιδίως για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το ωράριο λειτουργίας θα είναι μέχρι τις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς μουσική και μόνο με καθήμενους ανά έξι άτομα.
  • Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.
  • Σε ποσοστό πληρότητας 10% η παρακολούθηση των θεατών στα γήπεδα και ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα.
  • Με PCR τεστ 48 ωρών το επισκεπτήριο στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων. Αυστηρότεροι όροι για το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.
  • Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο.
  • Ισχυρή σύσταση για διενέργεια τεστ πριν την έλευση σε οικογενειακά τραπέζια.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΥΑ 

Με πληροφορίες από eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεοχάρης: Πολύ σημαντικό βήμα η αλλαγή πλαισίου στη χορήγηση ναλοξόνης (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για τους κάτω των 60 ετών

Δ. Μιχαηλίδου: «Χτίζουμε δημιουργικές αναμνήσεις με τα παιδιά μας – διασφαλίζουμε ένα ασφαλές περιβάλλον»

Γκάγκα: Αύξηση των νοσηλειών σε Αττική και Μακεδονία τις τρεις τελευταίες μέρες

Γ. Οικονόμου: Σε μία κατάσταση, που είναι τόσο δυναμική, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην προσαρμοστείς γρήγορα

Καββαθάς: «Έσπασαν» τα τηλέφωνα στα εστιατόρια για ακυρώσεις -Αύριο θα είμαστε ανοιχτά… κλειστά (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Εντατικοί και εκτεταμένοι έλεγχοι από σήμερα

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα – Αναλυτικά η ΚΥΑ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top