Νότης Μηταράκης στο GR Times: Καταβάλαμε σημαντική προσπάθεια για να μπορούμε σήμερα να πούμε ότι έχουμε θέσει υπό έλεγχο τη μεταναστευτική κρίση

Νότης Μηταράκης στο GR Times: Καταβάλαμε σημαντική προσπάθεια για να μπορούμε σήμερα να πούμε ότι έχουμε θέσει υπό έλεγχο τη μεταναστευτική κρίση

Τους στόχους που επετεύχθησαν από την επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τη στρατηγική που ακολουθείται στη διαχείριση του Μεταναστευτικού εξηγεί στο GRTimes ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλά όμως και για το περιστατικό με τη «μικρή Μαρία», για τη σημασία της ένταξης Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, για τον MED5 αλλά και για το ρόλο που μπορεί να παίξει το Μεταναστευτικό στις επικείμενες εκλογές.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Τζαβάρα

-Πρόσφατα παρουσιάσατε τον απολογισμό των τριών ετών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ποια επιτεύγματα θα αναφέρατε συνοπτικά ως τα σημαντικότερα;

Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια χρειάστηκε να καταβάλουμε σημαντική προσπάθεια για να μπορέσουμε να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να πούμε πως έχουμε θέσει υπό έλεγχο τη μεταναστευτική κρίση.

Ξέρετε, από την επανασύσταση του Υπουργείου τον Ιανουάριο του 2020, θέσαμε δύο στόχους: Τη μείωση των ροών και την απαλοιφή των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες. Ξέρετε, τους πετύχαμε και τους δύο.

Οι ροές είναι οι χαμηλότερες της δεκαετίας ενώ με την αποσυμφόρηση, το κλείσιμο των δομών, τις επιστροφές και την κατασκευή νέων κλειστών κέντρων επαναφέραμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, για τους οποίους το μεταναστευτικό δεν αποτελεί πλέον κεντρικό θέμα συζήτησης.

Νότης Μηταράκης

-Τι έχει αλλάξει όσον αφορά τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, ποιοι είναι οι άξονες της στρατηγικής διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης και πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για τυχόν νέες προκλήσεις;

Αυτό που αλλάξαμε από την πρώτη στιγμή ήταν να εφαρμόσουμε την προεκλογική μας δέσμευση προς τους πολίτες, πως θα φυλάσσουμε δηλαδή τα σύνορα, είτε χάρις στο έμψυχο δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας είτε με τις υποδομές όπως ο φράχτης στον Έβρο ο οποίος επεκτείνεται, είτε χάρις στην τεχνολογική αναβάθμιση των μέσων επιτήρησης των συνόρων στην οποία έχουμε προχωρήσει.

Το κάναμε πράξη και αποδείξαμε πως μειώσαμε και τις ροές αλλά και ελαχιστοποιήσαμε τις απώλειες ανθρώπινων ζωών που ήταν χιλιάδες λόγω της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων.

Επιταχύναμε και ψηφιοποιήσαμε τις διαδικασίες, μειώνοντας τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου από 200.000 που τις παραλάβαμε σε λιγότερες από 20.000 σήμερα ενώ με τις νέες δομές πετύχαμε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο το οποίο μας καθιστά αισιόδοξους πως και σε νέα έξαρση των μεταναστευτικών ροών θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε.

-Αναπόφευκτα θα σας ζητήσω να σχολιάσετε την υπόθεση του δήθεν θανάτου της «μικρής Μαρίας» και το ρόλο της Σύριας Μπαϊντά που νομίζω ότι συναντήσατε τον περασμένο Αύγουστο στον Έβρο.

Δυστυχώς στη συγκεκριμένη υπόθεση η Ελλάδα δέχθηκε μία μαζική επίθεση από ξένα ΜΜΕ, την ευρωπαϊκή Αριστερά και ελληνικά Μέσα τα οποία αναπαρήγαγαν ψευδή όπως αποδείχθηκε ρεπορτάζ. Την εν λόγω κυρία την συνάντησα στις 16 Αυγούστου όταν και βρέθηκα στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο μετά την διάσωση της ομάδας των 38. Εκεί ακούσαμε για πρώτη φορά τα όσα μας μετέφεραν οι μετανάστες, αλλά στις 30 Αυγούστου, αφότου η Ελληνική Πολιτεία συνέλεξε τα απαραίτητα στοιχεία, ενημέρωσα τη Βουλή πως δεν υπάρχει νεκρό παιδί, κανείς δεν κινδύνευε ενώ εμφανίζονταν σημαντικές ανακολουθίες.

Η υπόθεση πήγε στη Δικαιοσύνη η οποία διενεργεί την έρευνά της, ενώ εμείς στείλαμε επιστολές στα ξένα ΜΜΕ που μετέδωσαν ψευδείς πληροφορίες για το περιστατικό.

Εν τέλει η Ελλάδα δικαιώθηκε, τα ρεπορτάζ απεσύρθησαν, ενώ επιβεβαιώθηκε και από νέα δημοσιεύματα πως όχι μόνο δεν πέθανε κάποιο παιδί, αλλά και το ότι η «μικρή Μαρία» δεν υπήρξε ποτέ.

Νότης Μηταράκης

-Πόσο σημαντική είναι η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν και ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει σχετικά η ελληνική κυβέρνηση;

Είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την περιοχή των Βαλκανίων η ένταξη των δυο συγκεκριμένων χωρών στη ζώνη Σένγκεν, καθώς τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια για τη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, σε συνεννόηση με την σουηδική προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ για τη διαμεσολάβηση για τη λύση του θέματος. Η Αυστρία, κατά κύριο λόγο, έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της.

Έχω ταξιδέψει τόσο στη Βιέννη, τόσο στη Σόφια και το Βουκουρέστι και έχω ακούσει και εκθέσει τις απόψεις της κάθε πλευράς. Χρειάζεται υπομονή η διαδικασία, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, και αισιοδοξώ πως στο μέλλον, τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ρουμανία, θα ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν.

-Πόσο μακριά νομίζετε ότι βρισκόμαστε από το σημείο που η Ευρώπη θα ωριμάσει και οι χώρες της θα δεχθούν αναλογική υποδοχή προσφύγων;

Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση, διότι αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τις χώρες πρώτης υποδοχής. Για τον λόγο αυτό συστάθηκε ο μηχανισμός MED5, ο οποίος αποτελείται από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Μάλτα, την Ιταλία και την Ισπανία, δηλαδή τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Θεωρώ πως είναι αυτονόητη η αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δυστυχώς δεν το βλέπουμε αυτό στην πράξη και είναι αδύνατο συγκεκριμένες χώρες να σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού.

Θέλω να είμαι αισιόδοξος πως το μέλλον θα μας επιφυλάσσει διαφορετική προσέγγιση από τις υπόλοιπες χώρες. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να φέρνει το θέμα αυτό στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο δεν θα πρέπει και οι υπόλοιπες χώρες να ξεχνούν πως έχουν και εκείνες υποχρεώσεις απέναντι στους εταίρους τους.

-Στις επικείμενες εκλογές πόσος σημαντικός θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος κι αν αυτό είναι κάτι που επηρεάζει πανελλαδικά ή μόνο στις περιοχές που διαθέτουν δομές υποδοχής προσφύγων;

Αυτό θα το απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες όταν φτάσει η ώρα της κάλπης. Εμείς, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αναλάβαμε να φέρουμε σε πέρας ένα έργο το οποίο είχε συγκεκριμένους άξονες. Θεωρώ πως τα καταφέραμε και θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.

Το μεταναστευτικό έχει τεθεί υπό έλεγχο στην Ελλάδα, λύσαμε ένα ζήτημα που μας άφησε κληρονομιά ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό πιστεύω θα αποτυπωθεί και στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στ. Πέτσας στο GRTimes: Υψώνουμε όσο το δυνατό πιο πολλά και ισχυρά αναχώματα ενάντια στην ακρίβεια πάντα με δημοσιονομική σύνεση

Γ. Κώτσηρας στο GRTimes: «Η προστασία των παιδιών αποτελεί βασικό άξονα πολιτικών για την κυβέρνηση»

Μιχ. Παπαδόπουλος στο GRTimes: Πάνω απ’ όλα εργαζόμαστε για να διαμορφώσουμε μια νέα κουλτούρα οδηγικής συμπεριφοράς

Πάνος Τσακλόγλου στο GRTimes: Σημαντική μεταρρύθμιση η ίδρυση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης

Κωστής Χατζηδάκης στο GRTimes: Βάζουμε τέλος στην ταλαιπωρία των συνταξιούχων – Στηρίζουμε στην πράξη τους νέους στο ξεκίνημά τους

Νίκη Κεραμέως στο GRTimes: Όραμά μας να μπορούν οι νέοι να κάνουν πράξη τα όνειρά τους

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Number one» η Ελλάδα στο ενεργειακό πακέτο μέτρων (VIDEO)

Ν. Μηταράκης: Εργαλειοποιούν τις νησίδες επειδή ο φράχτης στον Έβρο δεν μπορεί να παραβιαστεί (VIDEO)

Μ. Συρεγγέλα: Πρέπει να εφαρμόσουμε την ισότητα παντού και να αποφύγουμε τα στερεότυπα (VIDEO)

Στ. Πέτσας: Πιστεύω σε ένα πολύ πιο φωτεινό μέλλον για την αυτοδιοίκηση (VIDEO)

Ellen Germain: Άρρηκτα συνυφασμένες η εβραϊκή και η ελληνική ιστορία στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Π. Τσακλόγλου: Νέα οικονομική κρίση αν ξαναγυρίσουμε στη λογική του λεφτόδενδρου (VIDEO)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top