Ο “Kirios” Πήτερ Παν… των barbershops

Ο “Kirios” Πήτερ Παν… των barbershops

Ρεπορτάζ: Στέλλα Βενέρη

Καπνοί γεμίζουν την ατμόσφαιρα. Πρωινές εφημερίδες τοποθετημένες σε πάγκους. Αφροί και φαλτσέτες “έτοιμα” να απογειώσουν τον αντρικό πληθυσμό. Συζητήσεις για στοιχήματα, ποδόσφαιρο, γυναίκες κατακλύζουν τον χώρο. Εικόνες που μας μεταφέρουν στους παλιούς ναούς των ανδρών, τα μπαρμπέρικα.

Μια συνήθεια από τα παλιά που έχει αρχίσει να επανέρχεται. Ο δρόμος για τον ναό των ανδρών έχει ανοίξει, η αισθητική και η ομορφιά αποτελούν πλέον συνήθειες ευχαρίστησης και όχι υποχρέωσης. Barbershop. Μια λέξη με δύο συνθετικά, εκείνο της υπηρεσίας και το άλλο της αγοράς. Μιας αγοράς που τον τελευταίο ένα χρόνο ο Στέφανος Πολύζος προσθέτει τη δική του πινελιά, φέρνοντας την επανάσταση στον τρόπο που ντύνονται οι μπαρμπέρηδες.

«Από μικρό παιδί δεν ήθελα με τίποτα να μοιάζω στον διπλανό μου, δεν ήθελα με τίποτα να έχω ομοιότητες με κανέναν, και δεν αναφέρομαι μόνο στα χαρακτηριστικά, για παράδειγμα του σώματος και του χαρακτήρα, αλλά αναφέρομαι και στην εξωτερική εμφάνιση. Ήθελα να φτιάξω έναν χαρακτήρα που να μην περιμένει μια μέρα της Τσικνοπέμπτης για να νιώσει ο εαυτός του. Να μπορώ να ντύνομαι όπως θέλω. Όταν επιλέγεις τον δρόμο της ελευθερίας, της δικής σου αισθητικής, από παιδί καταλαβαίνεις ότι το χτίσιμο είναι κάτι σπουδαίο. Πάντα ένιωθα σαν τον Πήτερ Παν, που ορίζει τους δικούς του κανόνες, που δεν θέλει να μεγαλώσει και να περιοριστεί στην ενήλικη καθημερινότητα. Ίσως, κάπου εκεί, ως ενήλικας, να μην τα είχα καταφέρει και να τον είχα «στριμώξει» σε μια γωνιά της προσωπικότητάς μου αλλά επανήλθε με τη γέννηση των παιδιών μου. ‘Όταν γεννήθηκαν δεν χρειαζόταν πλέον ούτε να φανταστώ, ούτε να φτιάξω την χώρα του ποτέ, ήταν όλα μπροστά μου. Ξανάνιωσα παιδί, ξαναβρήκα τα άλματα μου, ξαναβρήκα την αισιοδοξία».

Κάπως έτσι ξεκίνησε και το ταξίδι του κ. Πολύζου για το όνειρο, που σήμερα πλέον έχει πάρει «σάρκα και οστά». Συνοδοιπόροι στο ταξίδι του οι αφανείς ήρωες όπως τους χαρακτηρίζει, η γυναίκα του Σμαρώ και όσοι τον βοήθησαν. «Ό,τι και να έχεις στο μυαλό σου, ό,τι και να θέλεις να πετύχεις, μόνος σου δεν μπορείς να το καταφέρεις. Υπάρχουν από πίσω σου αφανείς ήρωες οι οποίοι όμως, όταν σου δίνουν τη πίστη που χρειάζεσαι γίνονται το επίκεντρο σου. Το πείσμα της ζωής που χρειάζεσαι για να ξεκλειδώσεις ένα τεράστιο σύμπαν». Ο δικός του κόσμος ξεκλειδώθηκε και αποτυπώθηκε στον «kirios”. Ρούχα που έχουν ντύσει εκατοντάδες μπαρμπέρηδες ανά τον κόσμο. Πως όμως εμπνεύστηκε την ιδέα;

kirios-στολες

«Παρατηρούσα και καταλάβαινα ότι κάτι λείπει. Δεν ήθελα οι φιγούρες που είναι το επίκεντρο αυτού του κόσμου, να είναι απλά άνθρωποι που κουνάνε τα χεριά τους. Κάθε φορά που παρατηρούσα τους μπαρμπέρηδες σκεφτόμουν χορευτές. Άνθρωποι οι οποίοι είναι ντυμένοι στα μαύρα, ήθελα να τους κάνω την πρόταση για κάτι διαφορετικό, μήπως και καταφέρω να τους βγάλω, πάντα με την έννοια της τέχνης του barber, artistic ένστικτα. Δηλαδή μια κίνηση η οποία είναι απλή θα ήθελα να έχει και την κατάλληλη ενδυμασία, πιο χορευτική και γενικότερα να μην υπάρχει το λεγόμενο «σφίξιμο» της καθημερινότητας. Με ενδιέφερε πάρα πολύ γιατί όταν μιλάμε για ομορφιά στο δικό μου το μυαλό, είναι τραβεστί, είναι drama queen. Ήθελα να βάλω μέσα στον χώρο της ομορφιάς χρώμα, επίπεδο, ιστορία, παράδοση, έθνη, εθνικότητες και γενικότερα μέσα από ένα ρούχο να συνδυάσω πάρα πολλά ένστικτα. Ο τρόπος που εκφραζόντουσαν δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ποδιές δερμάτινες».

Το πορτοκαλί… έξω από τα κάγκελα των φυλακών

Ενάμισι χρόνο πριν, ο «kirios» συστήθηκε στον κόσμο. «Απελευθερώθηκε» από τα δεσμά του μυαλού και ντύθηκε στα πορτοκαλί. Εμπνευσμένο από τις φυλακές του Σαν Κουεντίν, το πρώτο ρούχο έφερε την επανάσταση στον κόσμο των barbershops. Σε απόχρωση του πορτοκαλί, η στολή παραπέμπει στο τελευταίο ρούχο που θα φορέσουν ποτέ ξανά οι θανατοποινίτες της πτέρυγας «death row». «Έπρεπε να βγω στην αγορά με κάτι δυναμικό, με κάτι τόσο στιγματισμένο. Ήθελα να δημιουργήσω ένα ρούχο εκρηκτικό, ροκ, τελείως δυναμικό το οποίο ως πρότινος, είτε είχε συνδυαστεί με στολές κατά τη διάρκεια των αποκριών, είτε είχε συνδυαστεί με τις φυλακές. Από τη μέρα που δημιουργήθηκε έως τώρα έχει τιμηθεί από 40 πολιτείες της Αμερικής και περίπου από 150-160 barbershop στην Ελλάδα. Είναι πραγματικά σπουδαίο κάποιος από ένα μαύρο t-shirt να φοράει κάτι τέτοιο. Είναι επανάσταση» λέει ο κ. Πολύζος.

κιριος-στολη2

Το συνονθύλευμα της επωνυμίας

Ρούχα χαραγμένα με την υπογραφή “Kirios”. Λέξη ελληνική που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και εισχωρεί στα μπαρμπέρικα Αμερικής και Ευρώπης. «Η λέξη “kirios” ήρθε από μόνη της. Είναι το συνονθύλευμα πολλών πραγμάτων. Αντιπροσωπεύει κάτι αντρικό, αναφέρεται στη λέξη gentleman, είναι ελληνικό και το κυριότερο περιέχει και το όνομα της συγχωρημένης της μητέρας μου αλλά και της κόρης μου, Κυριακής. Με συγκινεί να βλέπω να φοράνε στο εξωτερικό ρούχα που έχουν τη λέξη kirios» λέει ο κ. Πολύζος.

Ο “kirios” δεν είναι ακόμη μια σειρά από ρούχα προς μαζική κατανάλωση. Είναι limited edition και η επιλογή των υποψήφιων αγοραστών καθόλου τυχαία. “Περιφρουρώ ένα όχι απλά ρούχο, αλλά μια κουλτούρα η οποία θέλω να εκπροσωπείται από αυτούς που πρέπει. Που σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να πάει να μπει μέσα στο site και απλά να παραγγείλει ένα προϊόν. Αν ο υποψήφιος αγοραστής δεν έβγαζε αυτά που ήθελα να βγάλει μέσα από τη συζήτηση μας, δεν υπήρχε περίπτωση να πουλήσω. Γενικότερα στο ερώτημα αν γίνεται να βγάλουμε πχ τη στάμπα και να βάλουμε κάτι άλλο, καταλαβαίνω αμέσως ότι για μένα ο υποψήφιος «κόβεται». Κάποιος ο οποίος εκτιμά αυτό που βλέπει, χωρίς να θέλει αλλαγές, σημαίνει αμέσως ότι αντιλαμβάνεται και την κουλτούρα που αντιπροσωπεύει η μπλούζα. Ήθελα να ντύσω τους μπαρμπέρηδες μέσα από τους μπαρμπέρηδες. Όλα τα ράβω πάνω στο σωματότυπο. Βλέπω τις αδυναμίες σου, βλέπω το πρόσωπο σου, βλέπω το μήκος του λαιμού, τα χέρια, και ξέρω ακριβώς που πρέπει να πάμε. Δεν είναι μια απλή υπόθεση. Αν δεν σου ταιριάζει δεν μπορώ να στο πουλήσω” αναφέρει.

Ο «kirios” επεκτείνεται

Ο δρόμος ανοίγει για τον “kirios” και αρχίζει να βγαίνει δημόσια. Το επόμενο βήμα για τον κ. Πολύζο είναι η ιδέα να επεκταθεί. «Θέλω να δώσω μέσα στα μπαρμπέρικα, εκείνα που έχουν τη δομή να το υποστηρίξουν, μια μικρογραφία του showroom, να μεταφέρω τα ρούχα μέσα στα μπαρμπέρικα. Να δώσω στους πελάτες τη δυνατότητα να δουν κάτι διαφορετικό, που δεν έχουν δει έξω στην αγορά. Να το ψωνίσει αυτός που ενδιαφέρεται και τον εκφράζει μια τέτοια τάση, ένα τέτοιο ρούχο. Κάνω ήδη συζητήσεις για το “kirios public”, που θα περιέχει limited edition κομμάτια και θα στολίζουν τα μπαρμπέρικα» καταλήγει.

kirios_polizos

Δείτε βίντεο από το showroom του “Kirios”

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top