Ο “Kirios” Πήτερ Παν… των barbershops

Ο “Kirios” Πήτερ Παν… των barbershops
Θέματα GR Times, Κοινωνία   | 14/07/2020 | 12:15
Στέλλα Βενέρη

Καπνοί γεμίζουν την ατμόσφαιρα. Πρωινές εφημερίδες τοποθετημένες σε πάγκους. Αφροί και φαλτσέτες «έτοιμα» να απογειώσουν τον αντρικό πληθυσμό. Συζητήσεις για στοιχήματα, ποδόσφαιρο, γυναίκες κατακλύζουν τον χώρο. Εικόνες που μας μεταφέρουν στους παλιούς ναούς των ανδρών, τα μπαρμπέρικα.

Μια συνήθεια από τα παλιά που έχει αρχίσει να επανέρχεται. Ο δρόμος για τον ναό των ανδρών έχει ανοίξει, η αισθητική και η ομορφιά αποτελούν πλέον συνήθειες ευχαρίστησης και όχι υποχρέωσης. Barbershop. Μια λέξη με δύο συνθετικά, εκείνο της υπηρεσίας και το άλλο της αγοράς. Μιας αγοράς που τον τελευταίο ένα χρόνο ο Στέφανος Πολύζος προσθέτει τη δική του πινελιά, φέρνοντας την επανάσταση στον τρόπο που ντύνονται οι μπαρμπέρηδες.

«Από μικρό παιδί δεν ήθελα με τίποτα να μοιάζω στον διπλανό μου, δεν ήθελα με τίποτα να έχω ομοιότητες με κανέναν, και δεν αναφέρομαι μόνο στα χαρακτηριστικά, για παράδειγμα του σώματος και του χαρακτήρα, αλλά αναφέρομαι και στην εξωτερική εμφάνιση. Ήθελα να φτιάξω έναν χαρακτήρα που να μην περιμένει μια μέρα της Τσικνοπέμπτης για να νιώσει ο εαυτός του. Να μπορώ να ντύνομαι όπως θέλω. Όταν επιλέγεις τον δρόμο της ελευθερίας, της δικής σου αισθητικής, από παιδί καταλαβαίνεις ότι το χτίσιμο είναι κάτι σπουδαίο. Πάντα ένιωθα σαν τον Πήτερ Παν, που ορίζει τους δικούς του κανόνες, που δεν θέλει να μεγαλώσει και να περιοριστεί στην ενήλικη καθημερινότητα. Ίσως, κάπου εκεί, ως ενήλικας, να μην τα είχα καταφέρει και να τον είχα «στριμώξει» σε μια γωνιά της προσωπικότητάς μου αλλά επανήλθε με τη γέννηση των παιδιών μου. ‘Όταν γεννήθηκαν δεν χρειαζόταν πλέον ούτε να φανταστώ, ούτε να φτιάξω την χώρα του ποτέ, ήταν όλα μπροστά μου. Ξανάνιωσα παιδί, ξαναβρήκα τα άλματα μου, ξαναβρήκα την αισιοδοξία».

Κάπως έτσι ξεκίνησε και το ταξίδι του κ. Πολύζου για το όνειρο, που σήμερα πλέον έχει πάρει «σάρκα και οστά». Συνοδοιπόροι στο ταξίδι του οι αφανείς ήρωες όπως τους χαρακτηρίζει, η γυναίκα του Σμαρώ και όσοι τον βοήθησαν. «Ό,τι και να έχεις στο μυαλό σου, ό,τι και να θέλεις να πετύχεις, μόνος σου δεν μπορείς να το καταφέρεις. Υπάρχουν από πίσω σου αφανείς ήρωες οι οποίοι όμως, όταν σου δίνουν τη πίστη που χρειάζεσαι γίνονται το επίκεντρο σου. Το πείσμα της ζωής που χρειάζεσαι για να ξεκλειδώσεις ένα τεράστιο σύμπαν». Ο δικός του κόσμος ξεκλειδώθηκε και αποτυπώθηκε στον «kirios”. Ρούχα που έχουν ντύσει εκατοντάδες μπαρμπέρηδες ανά τον κόσμο. Πως όμως εμπνεύστηκε την ιδέα;

kirios-στολες

«Παρατηρούσα και καταλάβαινα ότι κάτι λείπει. Δεν ήθελα οι φιγούρες που είναι το επίκεντρο αυτού του κόσμου, να είναι απλά άνθρωποι που κουνάνε τα χεριά τους. Κάθε φορά που παρατηρούσα τους μπαρμπέρηδες σκεφτόμουν χορευτές. Άνθρωποι οι οποίοι είναι ντυμένοι στα μαύρα, ήθελα να τους κάνω την πρόταση για κάτι διαφορετικό, μήπως και καταφέρω να τους βγάλω, πάντα με την έννοια της τέχνης του barber, artistic ένστικτα. Δηλαδή μια κίνηση η οποία είναι απλή θα ήθελα να έχει και την κατάλληλη ενδυμασία, πιο χορευτική και γενικότερα να μην υπάρχει το λεγόμενο «σφίξιμο» της καθημερινότητας. Με ενδιέφερε πάρα πολύ γιατί όταν μιλάμε για ομορφιά στο δικό μου το μυαλό, είναι τραβεστί, είναι drama queen. Ήθελα να βάλω μέσα στον χώρο της ομορφιάς χρώμα, επίπεδο, ιστορία, παράδοση, έθνη, εθνικότητες και γενικότερα μέσα από ένα ρούχο να συνδυάσω πάρα πολλά ένστικτα. Ο τρόπος που εκφραζόντουσαν δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ποδιές δερμάτινες».

Το πορτοκαλί… έξω από τα κάγκελα των φυλακών

Ενάμισι χρόνο πριν, ο «kirios» συστήθηκε στον κόσμο. «Απελευθερώθηκε» από τα δεσμά του μυαλού και ντύθηκε στα πορτοκαλί. Εμπνευσμένο από τις φυλακές του Σαν Κουεντίν, το πρώτο ρούχο έφερε την επανάσταση στον κόσμο των barbershops. Σε απόχρωση του πορτοκαλί, η στολή παραπέμπει στο τελευταίο ρούχο που θα φορέσουν ποτέ ξανά οι θανατοποινίτες της πτέρυγας «death row». «Έπρεπε να βγω στην αγορά με κάτι δυναμικό, με κάτι τόσο στιγματισμένο. Ήθελα να δημιουργήσω ένα ρούχο εκρηκτικό, ροκ, τελείως δυναμικό το οποίο ως πρότινος, είτε είχε συνδυαστεί με στολές κατά τη διάρκεια των αποκριών, είτε είχε συνδυαστεί με τις φυλακές. Από τη μέρα που δημιουργήθηκε έως τώρα έχει τιμηθεί από 40 πολιτείες της Αμερικής και περίπου από 150-160 barbershop στην Ελλάδα. Είναι πραγματικά σπουδαίο κάποιος από ένα μαύρο t-shirt να φοράει κάτι τέτοιο. Είναι επανάσταση» λέει ο κ. Πολύζος.

κιριος-στολη2

Το συνονθύλευμα της επωνυμίας

Ρούχα χαραγμένα με την υπογραφή “Kirios”. Λέξη ελληνική που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και εισχωρεί στα μπαρμπέρικα Αμερικής και Ευρώπης. «Η λέξη “kirios” ήρθε από μόνη της. Είναι το συνονθύλευμα πολλών πραγμάτων. Αντιπροσωπεύει κάτι αντρικό, αναφέρεται στη λέξη gentleman, είναι ελληνικό και το κυριότερο περιέχει και το όνομα της συγχωρημένης της μητέρας μου αλλά και της κόρης μου, Κυριακής. Με συγκινεί να βλέπω να φοράνε στο εξωτερικό ρούχα που έχουν τη λέξη kirios» λέει ο κ. Πολύζος.

Ο «kirios» δεν είναι ακόμη μια σειρά από ρούχα προς μαζική κατανάλωση. Είναι limited edition και η επιλογή των υποψήφιων αγοραστών καθόλου τυχαία. «Περιφρουρώ ένα όχι απλά ρούχο, αλλά μια κουλτούρα η οποία θέλω να εκπροσωπείται από αυτούς που πρέπει. Που σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να πάει να μπει μέσα στο site και απλά να παραγγείλει ένα προϊόν. Αν ο υποψήφιος αγοραστής δεν έβγαζε αυτά που ήθελα να βγάλει μέσα από τη συζήτηση μας, δεν υπήρχε περίπτωση να πουλήσω. Γενικότερα στο ερώτημα αν γίνεται να βγάλουμε πχ τη στάμπα και να βάλουμε κάτι άλλο, καταλαβαίνω αμέσως ότι για μένα ο υποψήφιος «κόβεται». Κάποιος ο οποίος εκτιμά αυτό που βλέπει, χωρίς να θέλει αλλαγές, σημαίνει αμέσως ότι αντιλαμβάνεται και την κουλτούρα που αντιπροσωπεύει η μπλούζα. Ήθελα να ντύσω τους μπαρμπέρηδες μέσα από τους μπαρμπέρηδες. Όλα τα ράβω πάνω στο σωματότυπο. Βλέπω τις αδυναμίες σου, βλέπω το πρόσωπο σου, βλέπω το μήκος του λαιμού, τα χέρια, και ξέρω ακριβώς που πρέπει να πάμε. Δεν είναι μια απλή υπόθεση. Αν δεν σου ταιριάζει δεν μπορώ να στο πουλήσω» αναφέρει.

Ο «kirios” επεκτείνεται

Ο δρόμος ανοίγει για τον “kirios” και αρχίζει να βγαίνει δημόσια. Το επόμενο βήμα για τον κ. Πολύζο είναι η ιδέα να επεκταθεί. «Θέλω να δώσω μέσα στα μπαρμπέρικα, εκείνα που έχουν τη δομή να το υποστηρίξουν, μια μικρογραφία του showroom, να μεταφέρω τα ρούχα μέσα στα μπαρμπέρικα. Να δώσω στους πελάτες τη δυνατότητα να δουν κάτι διαφορετικό, που δεν έχουν δει έξω στην αγορά. Να το ψωνίσει αυτός που ενδιαφέρεται και τον εκφράζει μια τέτοια τάση, ένα τέτοιο ρούχο. Κάνω ήδη συζητήσεις για το “kirios public”, που θα περιέχει limited edition κομμάτια και θα στολίζουν τα μπαρμπέρικα» καταλήγει.

kirios_polizos

Δείτε βίντεο από το showroom του «Kirios»

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11:4524/10

Πρεμιέρα σε αργό ρυθμό Αθλητισμός

11:3524/10

ΧΑ: Αυτό είναι το κελί του Μιχαλολιάκου στις φυλακές Δομοκού (ΦΩΤΟ) Κοινωνία

11:3024/10

Συντάξεις: Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα καταβολής Κοινωνία ,Οικονομία

11:1524/10

Γεωργιάδης: Στόχος της πρότασης δυσπιστίας του Τσίπρα ήταν ο Τσακαλώτος Κοινωνία ,Οικονομία ,Πολιτική

11:0024/10

Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Ευρώπη για τα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

10:4524/10

Αναδρομικά: Δείτε τα ποσά που δικαιούστε με ένα κλικ Κοινωνία ,Οικονομία ,Πολιτική

10:3024/10

ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας Διεθνή ,Κορωνοϊός

10:1924/10

Τρεις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:0324/10

Θεσ/νίκη: Πρώτη μέρα με… μάσκες παντού – Δείτε εικόνα από την Αγ. Σοφίας (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

09:4524/10

Γαλλία: Φυλάκιση σε συγγενείς μουσουλμάνας που την κούρεψαν Διεθνή

09:3024/10

«Ετσι… ατάκτως ερριμμένα» του Μπάμπη Ζαννιά Πολιτισμός

09:1524/10

Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης Κοινωνία ,Περιφέρειες

09:0124/10

Θεσ/νίκη: Πρώτη μέρα με… μάσκες παντού – Δείτε εικόνα από την Αριστοτέλους (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

09:0024/10

Τι ισχύει από σήμερα σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:4524/10

Φλώρινα: Covid free με κρατήσεις στα ξενοδοχεία αλλά και αρκετές… ακυρώσεις Θέματα GR Times ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

08:3424/10

Θεσ/νίκη: Ανατίναξαν ΑΤΜ στη Ν. Ραιδεστό Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:3024/10

KID-O-NOMICS: Μάθε παιδί μου Οικονομικά Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:1524/10

Φυτικό ή ζωικό βούτυρο; Ποιο θεωρείται περισσότερο υγιεινό; Health-Fitness ,Θέματα GR Times

08:0524/10

Πρώτη μέρα με… μάσκες παντού – Δείτε εικόνα από τη Θεσσαλονίκη (VIDEO) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

08:0024/10

Η Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης! Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

07:5024/10

Ο καιρός σήμερα, Σάββατο 24 Οκτωβρίου Κοινωνία

07:3424/10

Διακοπές ρεύματος στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

01:3324/10

Απίστευτος συνωστισμός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

23:5923/10

Μακρόν: Η Γαλλία θα ζει με τον ιό τουλάχιστον έως τα μέσα του 2021 Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:5023/10

Κορωνοϊός-Ιταλία: Αύξηση των κρουσμάτων με μείωση των νεκρών Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4023/10

ΠΟΥ: Σε «επικίνδυνο μονοπάτι» ορισμένες χώρες στην πανδημία του κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:3023/10

Επίσκεψη Κυμπουρόπουλου στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο Θεσσαλονίκη ,Πολιτική ,Υγεία

23:2023/10

Γερμανία: 11.242 κρούσματα σε 24 ώρες-Πριν το τέλος του έτους το εμβόλιο Διεθνή ,ΕΕ ,Κορωνοϊός

23:1823/10

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

23:1023/10

Covid-19: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε Πολωνία και Σλοβακία Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:0023/10

Νέα Navtex από Τουρκία ανήμερα εθνικών επετείων Διεθνή ,Σημαντικά

23:0023/10

Δ. Προποντίδας: Διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου Ελλάδα

22:5023/10

Nέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ολλανδία Διεθνή

22:4023/10

Ένωση Θεατρικών Παραγωγών: Τα θέατρα βρίσκονται σε οριακό σημείο Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

22:3023/10

Διακοπή ρεύματος στα Νέα Μουδανιά για εργασίες αν ο καιρός είναι καλός Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κοινωνία

22:2523/10

Συνελήφθη καθηγήτρια χωρίς μάσκα σε σχολείο Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Παιδεία

22:2423/10

Κορωνοϊός-Χίος: Πλήθος κρουσμάτων και καραντίνα στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ Ελλάδα ,Κορωνοϊός

22:2023/10

Τουρκία: Εκτοξεύονται τα κρούσματα – Σχεδιάζονται νέα μέτρα Διεθνή ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

22:1023/10

Ημαθία: Συλλήψεις για κλοπή και εξιχνίαση απάτης Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

22:0023/10

Τρίκαλα: Δωρεάν φόρτιση με 16 ηλιακούς φορτιστές Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Ενέργεια

21:5923/10

Καλαφάτης σε ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε ο καιρός της αθωότητας, σήμερα έχετε παρελθόν Κορωνοϊός ,Πολιτική

21:5823/10

Επίσημη πρώτη για τη «Βαβυλωνία» του ΚΘΒΕ – Συζήτηση με τον Τάκη Χρυσικάκο Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Πολιτισμός

21:5023/10

Πλακιωτάκης: Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων μεταφορικού ισοδύναμου επιχειρήσεων Ναυτιλία

21:4923/10

Κοντοζαμάνης: Το σύστημα υγείας αντέχει οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη Κορωνοϊός ,Πολιτική

21:4623/10

Διάβημα διαμαρτυρίας του Έλληνα πρέσβη για τη NAVTEX Διεθνή ,Πολιτική ,Σημαντικά

21:4023/10

Συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ την Δευτέρα στην Αθήνα Πολιτική

21:3223/10

Με Αχτσιόγλου ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα (VIDEO) Πολιτική

21:3023/10

Πιστοποιητικά με ένα “κλικ” στο Δ. Κορδελιού Ευόσμου Β.Ελλάδα ,Δήμοι

21:2023/10

Δ. Καλαμαριάς: Μέτρα ασφαλείας για αποφυγή διασποράς covid-19 Β.Ελλάδα ,Δήμοι

21:1323/10

Εντυπωσιάζει η θέα από την κορυφή του Μύτικα (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Κοινωνία

21:1023/10

ΠΚΜ: Εργασίες συντήρησης στην EΟ Θεσσαλονίκης-Σερρών Β.Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

21:0923/10

Δημοσκόπηση: Η ΝΔ 18 μονάδες μπροστά, καταλληλότερος ο Μητσοτάκης Κορωνοϊός ,Πολιτική

21:0323/10

Στις Βρυξέλλες το αίτημα των ελληνικών αρχών για άρση ασυλίας του Λαγού Πολιτική

21:0023/10

Διαδικτυακή παρουσίαση βιβλίου με τη συγγραφέα Κλαίρη Θεοδώρου Πολιτισμός

20:5023/10

Αναβολή του Live «INTELLIGENT MUSIC PROJECT» Πολιτισμός

20:4023/10

Λιβύη: Οι Βρυξέλλες καλούν για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός Διεθνή

20:3023/10

ΕΛΓΑ: Την προσεχή εβδομάδα η προκαταβολή των ζημιών από τον Ιανό Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

20:2023/10

Πότε γυρνάνε τα ρολόγια μια ώρα πίσω Κοινωνία

20:1223/10

Πώς διαμορφώνεται ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας από τη Δευτέρα Ελλάδα ,Κορωνοϊός

20:1023/10

ΦΟΔΣΑ: Αυτοδιοίκηση και Παιδεία ανοίγουν νέους ορίζοντες στην κοινωνία Θεσσαλονίκη

20:0023/10

Κορωνοϊός-Ωραιόκαστρο: Κλείνουν παιδικές χαρές και δημοτικοί χώροι άθλησης Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

19:4023/10

Πατούλης: Η πρόληψη είναι το βασικό μας όπλο- Συνεχίζονται τα τεστ Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

19:3023/10

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τα κυριαρχικά της δικαιώματα Διεθνή ,Ελλάδα ,Κοινωνία

19:2523/10

Χωρίς Μητσοτάκη η δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου Ελλάδα ,Πολιτική

19:2023/10

Θεσπρωτία: Συλλήψεις για παράνομη είσοδο στη χώρα Ελλάδα ,Κοινωνία

19:1723/10

Ενημερώθηκε η Interpol για τον Χρήστο Παππά Πολιτική

19:1223/10

Το νέο ηχητικό μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ σε περιοχές επιπέδου 3 και 4 Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

19:1223/10

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Νιγηριανών στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

19:1023/10

Παπαστεργίου: Η αυτοδιοίκηση ξανά στην πρώτη γραμμή απέναντι στην πανδημία Κορωνοϊός ,Πολιτική

19:0023/10

Κορωνοϊός-Καλαμαριά: Αναστέλλεται η λειτουργία σε αθλητικούς-πολιτιστικούς χώρους Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

18:5623/10

Πότε δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα – Οι νυχτερινές μετακινήσεις για το επίπεδο 3 ... Κορωνοϊός ,Πολιτική

18:4923/10

Πέντε οι «μνηστήρες» για το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας Β.Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Ναυτιλία

18:4623/10

Έκκληση Χαρδαλιά στους Θεσσαλονικείς: Μην μετακινηθείτε το πενθήμερο Κορωνοϊός ,Πολιτική ,Σημαντικά

18:4123/10

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη – Πως διανέμονται στη χώρα μας Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:3723/10

Μαγιορκίνης: Αύξηση 40% μέσα σε μία εβδομάδα στην Αττική (VIDEO) Κορωνοϊός ,Πολιτική

18:3023/10

«Βέλος»: Με δωρεάν επισκέψεις θα γιορτάσει την 28η Οκτωβρίου Θεσσαλονίκη

18:2023/10

Ελλάδα και Τουρκία ακυρώνουν τις ασκήσεις ανήμερα των εθνικών επετείων Πολιτική ,Σημαντικά

18:1023/10

Πέτσας: Και νέα μέτρα αν δεν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων Κορωνοϊός ,Πολιτική

18:0023/10

Δείτε LIVE την ενημέρωση για τον κορωνοϊό Ελλάδα ,Κορωνοϊός

17:5823/10

Ξενάγηση Σακελλαροπούλου στο Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης στο ΥΜΑΘ Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

17:5023/10

Παρατηρητήριο ΝΔ: Η αλήθεια για την «εξαφάνιση» του Χρήστου Παππά Πολιτική

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ