Ο σεισμός “κατάπιε” τον δρόμο-Ανησυχεί το φαινόμενο της ρευστοποίησης

Ο σεισμός “κατάπιε” τον δρόμο-Ανησυχεί το φαινόμενο της ρευστοποίησης

Ο σεισμός της περασμένης Τετάρτης, που συντάραξε τη Θεσσαλία, εκτός από τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε σε κτίσματα, άφησε το στίγμα του και στο οδικό δίκτυο των σεισμόπληκτων περιοχών. Με  το φαινόμενο της ρευστοποίησης των χαλαρών εδαφών, απελευθερώθηκαν πίδακες νερού, άμμος ήρθε στην επιφάνεια του οδοστρώματος, άνοιξαν κρατήρες και ρήγματα έγιναν  στους δρόμους.

Αυτό ήταν και το συμπέρασμα της  αυτοψίας σε γεωλογικές δομές των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τους ισχυρούς σεισμούς. Την αυτοψία πραγματοποίησαν ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης Σπύρος Παυλίδης, ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ, Αλέξης Χατζηπέτρος, ο υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ευάγγελος Κρεμαστάς και ο μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Θανάσης Χατζηιωάννου.

Εντυπωσιακό είναι το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στο οδόστρωμα της γέφυρας, που συνδέει το Βλαχογιάννι με το Μεσοχώρι. Όπως αναφέρει ο κ. Παυλίδης, μιλώντας στο GRTimes.gr, «η ρωγμή στο οδόστρωμα είναι ένα φαινόμενο επιφανειακό, το οποίο όμως δεν σχετίζεται με το ρήγμα. Προκλήθηκε μεταξύ των δύο αναχωμάτων που συνδέουν την γέφυρα και το οποίο επιδιορθώνεται εύκολα». Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν παρατηρήθηκαν άλλες τόσο εντυπωσιακές ρωγμές.

Παράλληλα, κατά την αυτοψία, το φαινόμενο ρευστοποίησης ήταν εκείνο που κέντρισε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. «Άμμος και νερό βγήκαν από το υπέδαφος, δημιουργώντας κρατήρες». Κατά τη διάρκεια του σεισμού, περιγράφει ο κ. Παυλίδης, στην πλευρά του Τιταρήσιου, κατά μήκος τους ποταμού, προκλήθηκαν πίδακες νερού, οι οποίοι δημιουργήσαν το εντυπωσιακό φαινόμενο της ρευστοποίησης. «Είναι ένα φαινόμενο που έχει παρουσιαστεί σε πολλούς σεισμούς και το οποίο έχουμε μελετήσει αρκετά. Είναι ένα απλό φυσικό φαινόμενο για τα στρώματα του εδάφους, αλλά παράλληλα έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα”.

Η σημασία έγκειται στο γεγονός ότι πλέον οι πόλεις επεκτείνονται σε χαλαρά εδάφη και είναι απαραίτητο να γίνεται γεωλογική και εδαφομηχανική μελέτη πριν την οποιαδήποτε παρέμβαση σε τέτοια εδάφη, τονίζει. “Στον σεισμό της Τουρκίας, είδαμε πολυκατοικίες σε χαλαρά εδάφη να βυθίζονται και ο πρώτος όροφος να γίνεται ισόγειο» καταλήγει.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top