Ομηρεία και διαπόμπευση του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

Ομηρεία και διαπόμπευση του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

Σε μια πρωτοφανή επίθεση, που περιελάμβανε την ομηρία και τη διαπόμπευση του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντώνη, προχώρησε ομάδα αναρχικών, κάνοντας γνωστή μάλιστα την πράξη της, μέσα από ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η εισβολή κουκουλοφόρων που αυτοαποκαλούνται “πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης” έγινε το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, σε μια επίθεση που χαρακτηρίστηκε από στελέχη του ιδρύματος, ως μια από τις βιαιότερες των τελευταίων ετών.

Στη φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο πρύτανης εμφανίζεται με περασμένη στον λαιμό του μια ταμπέλα, στην οποία αναγράφεται «αλληλεγγύη στις καταλήψεις». Είναι μάλιστα προφανές, πως οι δράστες της επίθεσης, εξαναγκάζουν με βίαιο τρόπο τον Πρύτανη, να υπομείνει το μαρτύριο της διαπόμπευσης – θυμίζοντας άλλες εποχές – προκειμένου να φωτογραφίσουν την ενέργεια τους και να τη δημοσιοποιήσουν.

Η φωτογραφία μάλιστα συνοδεύεται από μακροσκελές κείμενο που μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η “παρέμβαση” “είναι μία απάντηση σε μια λογική ελάχιστης αναλογίας στην πρακτική της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης και εκκένωσης των δικών μας χώρων».  Μετά την επίθεση πάντως, οι άγνωστοι προξένησαν και εκτεταμένες καταστροφές στα γραφεία, στους τοίχους, στα έπιπλα και στον εξοπλισμό της Πρυτανείας.

Οι κουκουλοφόροι, στην ανακοίνωση τους, ειρωνεύτηκαν ακόμη τον Πρύτανη, “ευχαριστώντας” τον “που έδειξε την αλληλεγγύη του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο”.

Κατηγορηματική καταδίκη από τη Σύνοδο Πρυτάνεων

«Καμία έκφραση βίας δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια», δηλώνει η Σύνοδος των Πρυτάνεων σε ανακοίνωσή της, σχετικά με την επίθεση στο γραφείο του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ.

Η Σύνοδος τονίζει ότι «καταδικάζει απερίφραστα» την επίθεση εκφράζοντας «την αμέριστη συμπαράστασή» της στον κ. Μπουραντώνη. «Πράξεις τυφλής βίας μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, συνιστούν απειλή για την ίδια την Δημοκρατία, παραβιάζοντας το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας στην επιστήμη, έρευνα και διδασκαλία», αναφέρει η Σύνοδος. Κάνει λόγο για «λιγοστούς γνωστούς- αγνώστους», που έχουν «διαρκή στόχευση να καταλύουν το ακαδημαϊκό άσυλο, με την ελεύθερη δημοκρατική έκφραση, τη γνώση και τη διακίνηση ιδεών να διώκονται μέσα στον ίδιο τον φυσικό τους χώρο». «Απομονωμένες μειοψηφίες επιχειρούν να μετουσιώσουν τα πανεπιστήμια σε ορμητήρια ανομίας. Βρίσκουν σταθερά απέναντί τους σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη της ελληνικής κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση:

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Δ.Ε. των Α.Ε.Ι. της χώρας, καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση ομάδας κουκουλοφόρων στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη, στον οποίο εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της.

Καμία έκφραση βίας δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια. Η νομοθεσία ορίζει σαφώς πώς αντιμετωπίζονται εγκληματικές πράξεις που απειλούν την ανθρώπινη ζωή και προσβάλλουν την δημόσια περιουσία. Όμως, εν προκειμένω, πράξεις τυφλής βίας μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, συνιστούν απειλή για την ίδια την Δημοκρατία, παραβιάζοντας το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας στην επιστήμη, έρευνα και διδασκαλία.

Λιγοστοί γνωστοί- άγνωστοι έχουν διαρκή στόχευση να καταλύουν το ακαδημαϊκό άσυλο, με την ελεύθερη δημοκρατική έκφραση, τη γνώση και τη διακίνηση ιδεών να διώκονται μέσα στον ίδιο τον φυσικό τους χώρο. Απομονωμένες μειοψηφίες επιχειρούν να μετουσιώσουν τα πανεπιστήμια σε ορμητήρια ανομίας. Βρίσκουν σταθερά απέναντί τους σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη της ελληνικής κοινωνίας.

Για το Προεδρείο της Συνόδου

Καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, Πρύτανης ΑΠΘ

Καθ. Ζήσης Μαμούρης, Πρύτανης ΠΘ

Καθ. Σπύρος Κίντζιος, Πρύτανης ΓΠΑ

Ανακοίνωση σχετικά με την επίθεση εξέδωσε και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η ανακοίνωση του ιδρύματος αναφέρει μάλιστα πως οι δράστες άσκησαν σωματική βία στον πρύτανη τον οποίο έπειτα απείλησαν και εξύβρισαν πριν αποχωρήσουν.

Οι δράστες προκάλεσαν προξένησε εκτεταμένες καταστροφές στα γραφεία, στους τοίχους, στα έπιπλα και στον εξοπλισμό της Πρυτανείας.

«Τέτοιες έκνομες, βίαιες και αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν έχουν θέση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, ο σεβασμός της ζωής και της προσωπικότητας, και η δημοκρατία, είναι θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αξίες του Πανεπιστημίου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του ΟΠΑ:

«Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11:30, ομάδα 15 κουκουλοφόρων εισέβαλε με τρόπο βίαιο και τρομοκρατικό στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και προξένησε εκτεταμένες καταστροφές στα γραφεία, στους τοίχους, στα έπιπλα και στον εξοπλισμό της Πρυτανείας. Πριν αποχωρήσουν άσκησαν σωματική βία στον Πρύτανη, τον απείλησαν και τον εξύβρισαν.

Τέτοιες έκνομες, βίαιες και αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν έχουν θέση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, ο σεβασμός της ζωής και της προσωπικότητας, και η δημοκρατία, είναι θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αξίες του Πανεπιστημίου. Η πανεπιστημιακή κοινότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα συνεχίσει να αγωνίζεται με σθένος και αφοσίωση για τη διασφάλιση της δημοκρατικής και εύρυθμης λειτουργίας του».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ