Παπαζήσης: Μελέτη για τα αντισώματα εμβολιασμένων στη Θεσσαλονίκη (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Παπαζήσης: Μελέτη για τα αντισώματα εμβολιασμένων στη Θεσσαλονίκη (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Τους επόμενους 2-3 μήνες θα γνωρίζουμε αν και πότε θα γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπαζήσης μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα» στον Real Fm 107,1.

Πάντως, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο κ. Παπαζήσης εκτιμά πως η τρίτη δόση του εμβολίου θα γίνει 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εμβολιαστικού σχήματος, ενώ ανακοίνωσε πως είναι είναι σε εξέλιξη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ σε συνεργασία το Μικροβιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου «Γεννηματάς» όπου «παρακολουθούμε τους τίτλους αντισωμάτων των πρώτων υγειονομικών οι οποίοι εμβολιάστηκαν στο νοσοκομείο, καθώς και μιας ομάδας 400 ατόμων άνω των 85 ετών που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer (σσ. διότι αυτό ήταν διαθέσιμο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο). Στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε τα αποτελέσματα της παρακολούθησης της μέτρησης των τίτλων αντισωμάτων, τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση στον πληθυσμό των υγειονομικών, όπου θα αποτυπώνεται μια πρώτη εικόνα».

Μην τρέχετε δεξιά κι αριστερά για τεστ αντισωμάτων

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, στα αποτελέσματα αυτής της μελέτης «αναμένεται να υπάρχει μια πτώση του τίτλου των αντισωμάτων χωρίς αυτό να αποτελεί παράγοντα που θα δείχνει πως υπάρχει μείωση της ανοσιακής απάντησης». Όπως, ο ίδιος εξήγησε, η άμυνα του οργανισμού δεν διαμορφώνεται μόνο από τα αντισώματα, αλλά υπάρχει κι ένα δεύτερο επίπεδο άμυνας που αφορά τόσο στην κυτταρική ανοσία όσο και σε κάποια κύτταρα μνήμης. «Η συνολική προστασία του οργανισμού από το εμβόλιο είναι πολυεπίπεδη και διαρκεί αρκετούς μήνες. Και αυτή η διάρκεια πρέπει να αποσαφηνιστεί», είπε ο κ. Παπαζήσης και κάλεσε τους πολίτες «να μην τρέχουν δεξιά κι αριστερά για να να κάνουν τεστ αντισωμάτων», καθώς αφενός «η ανοσία έναντι του κορωνοϊού δεν εξαρτάται μόνο από τα αντισώματα» και αφετέρου «δεν είναι γνωστός ποιος τίτλος αντισωμάτων είναι προστατευτικός ή όχι».

Με αφορμή την αλλαγή του εμβολιαστικού πλάνου που πρόσφατα ανακοινώθηκε, ο κ. Παπαζήσης τόνισε ότι δεν πρέπει να ανησυχούν όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ήδη κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Επίσης, αναφέρθηκε στα περιστατικά θρόμβωσης- θρομβοπενίας μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca, στην προοπτική εμβολιασμού των παιδιών και εφήβων άνω των 12 ετών, καθώς και στον εμβολιασμό γυναικών που είναι σε αναπαραγωγική ηλικία και των εγκύων.

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Γεώργιος Παπαζήσης στη Μαρία Σαμολαδά:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top