Παρασκευής: Ενδεχομένως να τροποποιηθούν τα μέτρα στην εστίαση (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Παρασκευής: Ενδεχομένως να τροποποιηθούν τα μέτρα στην εστίαση (ΗΧΗΤΙΚΟ)

«Η γεωγραφική διασπορά του κορωνοϊού είναι εκτενής και μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη αν δεν προσέξουμε περισσότερο» προειδοποίησε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Ο κ. Παρασκευής απέδωσε την έκρηξη των κρουσμάτων στον συγχρωτισμό και στη χαλάρωση, αλλά και στο στέλεχος ης μετάλλαξης Δέλτα που -όπως τόνισε- έχει αυξημένη μολυσματικότητα. «Αν συνεχιστεί η ίδια χαλάρωση και συμπεριφορά και αν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί δεν είναι αποτελεσματικά, ενδεχομένως να δούμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ωστόσο ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων δεν θα αυξηθεί όπως συνέβη στα προηγούμενα «κύματα» της πανδημίας.

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορούν ανεμβολίαστους, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας τους έχει μειωθεί στα 23 έτη και περίπου τα 3/4 αφορούν νέους κάτω των 36 ετών, δηλαδή άτομα που δεν είχαν από την αρχή δυνατότητα πρόσβασης στα εμβόλια.

Όσον αφορά στις περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς, ο κ. Παρασκευής «έδειξε» τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στους  οποίους συχνάζουν οι νέοι, οι οποίοι, όμως, επιστρέφοντας στα σπίτια τους από τις θερινές διακοπές, και εφόσον έχουν μολυνθεί- διασπείρουν τον ιό και στις οικογένειές τους.

Self test και κατά την περίοδο των διακοπών

Γι’ αυτό θεωρεί αναγκαία τη διενέργεια self test και κατά την περίοδο των διακοπών, πέραν του rapid test το οποίο πρέπει να γίνεται κατά την αναχώρηση και κατά την επιστροφή στον τόπο κατοικίας.

Όσο για τα μέτρα που αφορούν στην εστίαση τόνισε πως  «πρέπει να τα δούμε εκ νέου, καθώς όταν ανακοινώθηκαν δεν υπήρχε η έξαρση των κρουσμάτων».

«Ενδεχομένως να χρειαστεί να τροποποιηθούν», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ενώ περιέγραψε και τα συμπτώματα που προκαλεί το στέλεχος Δέλτα στα άτομα που έχουν μολυνθεί από αυτό.

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Δημήτρης Παρασκευής στη Μαρία Σαμολαδά:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top