Παρασκευής: Πότε θα έρθει «η αρχή του τέλους» για την πανδημία (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Παρασκευής: Πότε θα έρθει «η αρχή του τέλους» για την πανδημία (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Στην εξέλιξη της πανδημίας, στη μετάλλαξη Όμικρον και στους εμβολιασμούς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Ο κ. Παρασκευής υπογράμμισε τη συνεχή αποκλιμάκωση που καταγράφεται για περίπου δύο εβδομάδες στον ημερήσιο αριθμό των νέων κρουσμάτων προσθέτοντας πως αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη αλλαγή στη μετάλλαξη Όμικρον η αποκλιμάκωση θα αποτυπωθεί και στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων.

«Έχει ήδη φανεί μείωση στις απλές νοσηλείες και είναι θέμα χρόνου η μείωση αυτή να αποτυπωθεί και στον αριθμό των διασωληνωμένων -που επίσης καταγράφει σταθεροποίηση και σύντομα αναμένεται να παρουσιάσει αποκλιμάκωση. Και ανάλογα, τις επόμενες μέρες θα δούμε αποκλιμάκωση και μείωση στον αριθμό των θανάτων», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη Όμικρον για την οποία η επιφυλακτικότητα φαίνεται πως παραμένει.

Επιφυλακτικότητα για το στέλεχος Όμικρον αλλά…

«Από τα πρώιμα αποτελέσματα φαίνεται πως η δυνατότητα προστασίας έναντι μόλυνσης και όχι σοβαρής νόσου θα είναι περιορισμένη αναφορικά με το στέλεχος Όμικρον. Επίσης είμαστε επιφυλακτικοί και για τα δεδομένα που αναφέρονται ότι (η νέα παραλλαγή) σχετίζεται με ηπιότερη νόσο, αλλά σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά αναφορικά με την προστασία του εμβολίου σε ότι αφορά σοβαρή νόσο ή θάνατο, δηλαδή το εμβόλιο και ειδικά η αναμνηστική δόση θα μας προστατέψει κα έναντι του στελέχους Όμικρον», τόνισε ο κ. Παρασκευής προσθέτοντας παράλληλα πως «σίγουρα θα δούμε νέα μεταλλαγμένα στελέχη στο προσεχές μέλλον διότι πρόκειται για mRNA ιό ο οποίος μεταλλάσσεται. Όμως, αυτό που έχει σημασία και μας αφορά είναι αν αυτά τα στελέχη θα έχουν διαφορετικές ιδιότητες και ειδικά το αν θα μπορέσουν να διαφύγουν της υπάρχουσας ανοσίας. Φαίνεται, πάντως, πως όσο περνάει το χρονικό διάστημα και όσο η ανοσία μας είναι πιο ευρεία και σε υψηλότερα επίπεδα λόγω της αναμνηστικής δόσης ο κίνδυνος αυτός γίνεται όλο και μικρότερος».

Η αρχή του τέλους…

Ερωτηθείς για το πότε θα έρθει η αρχή του τέλους της πανδημίας έτσι ώστε «ο ιός να προκαλεί πιο ήπιο νόσημα κατ’ αντιστοιχία με τον ιό της γρίπης» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής είπε ότι «αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί μέσα στο 2022. Και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη που θα το ανατρέψει αυτό».

Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης του εμβολίου ο κ. Παρασκευής είπε πως αυτή η συζήτηση είναι αρκετά πρόωρη, καθώς ακόμη δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρει η αναμνηστική δόση ούτε ποια θα είναι η επίδραση του στελέχους Όμικρον ως προς την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια. Ωστόσο θεωρεί πιθανό να πραγματοποιείται κάθε χρόνο -όπως και στην περίπτωση του ιού της γρίπης- ένα εμβόλιο στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες όπως στους ανοσοκατασταλμένους.

Test και ρεβεγιόν…

Τέλος, αναφερόμενος στα μέτρα που ήδη ισχύουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού είπε ότι είναι ικανοποιητικά αρκεί να τηρούνται και προέτρεψε εμμέσως πλην σαφώς τους πολίτες να υποβάλλονται σε test πριν από τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς παρότι, όπως επισήμανε, αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Δημήτρης Παρασκευής στη Μαρία Σαμολαδά:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top