Περισσότερα πλαστικά από ψάρια στις θάλασσες έως το 2050

Περισσότερα πλαστικά από ψάρια στις θάλασσες έως το 2050

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Τα πλαστικά “πνίγουν” τις θάλασσες, απειλώντας την υγεία όχι μόνο των θαλάσσιων ειδών, αλλά και των ανθρώπων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός μόνο των πλαστικών μπουκαλιών που καταλήγουν στα σκουπίδια και στους ωκεανούς κάθε χρόνο είναι ίσος με 2,5 φορές τους κατοίκους του πλανήτη! Και σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μέχρι το 2050 οι θάλασσες θα έχουν περισσότερα πλαστικά απ’ ότι… ψάρια.

Η εκτεταμένη -ακόμα- χρήση του πλαστικού σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό των απορριμμάτων καταλήγουν στη θάλασσα απειλεί τα υδάτινα οικοσυστήματα, αλλά και τον άνθρωπο, καθώς αυτά περνούν στην τροφική αλυσίδα.

θαλάσσια ρύπανση

Οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις έχουν οδηγήσει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις σε μαζικές καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού για τις συνέπειες ειδικότερα των πλαστικών απορριμμάτων και των μικροπλαστικών (πλαστικά διαμέτρου κάτω των 5mm) στα θαλάσσια οικοσυστήματα και τον άνθρωπο, καθώς και για την ευαισθητοποίησή του ως προς την υιοθέτηση πρακτικών μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων και των προϊόντων που περιέχουν μικροπλαστικά.

Ανησυχία προκαλούν οι αριθμοί

Οι αριθμοί σχετικά με τις επιπτώσεις των πλαστικών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εξαιρετικά ανησυχητικοί:

 • 8 εκατομμύρια κυβικοί τόνοι πλαστικών εισέρχονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς
 • 51 τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά βρίσκονται ήδη στους ωκεανούς
 • Τουλάχιστον 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ρύπανσης από πλαστικά
 • Περίπου ένα εκατομμύριο θαλάσσια πουλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ρύπανσης από πλαστικά
 • Η ρύπανση από πλαστικά επηρεάζει τουλάχιστον 700 διαφορετικά θαλάσσια είδη

θαλάσσια ρύπανση

 • Το 35% από 672 ψάρια που συλλέχθηκαν στον Ειρηνικό είχαν καταναλώσει πλαστικά
 • Το 52% των θαλάσσιων χελώνων παγκοσμίως έχει καταναλώσει πλαστικά
 • Το 89% των κοραλλιών που θα έρθουν σε επαφή με πλαστικά θα εμφανίσουν χαμηλότερη αντοχή σε ασθένειες
 • Περισσότερα από 280 νέα είδη εντοπίστηκαν στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ πάνω σε επιπλέοντα απορρίμματα μετά το τσουνάμι στην Φουκοσίμα το 2011
 • Περισσότερα από 1.200 διαφορετικά θαλάσσια είδη φωλιάζουν ή αναπτύσσονται πάνω σε πλαστικά απορρίμματα
 • Περισσότερα από 200 διαφορετικά θαλάσσια είδη έχουν βρεθεί μπλεγμένα σε εγκαταλειμμένα αλιευτικά εργαλεία
 • Περίπου 640.000 τόνοι εγκαταλειμμένων ή χαμένων αλιευτικών εργαλείων συνεχίζουν την άδηλη αλιεία, απειλώντας τη θαλάσσια ζωή

Η Ελλάδα και οι επιπτώσεις του τουρισμού

Στην Ελλάδα τα πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν στα υδάτινα οικοσυστήματα ξεπερνούν το 50% των συνολικών απορριμμάτων. Η Ελλάδα, εξάλλου, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα, εξαιτίας του τουρισμού.

Γι’ αυτό η περιβαλλοντική οργάνωση iSea που «τρέχει» στη χώρα μας την καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, μέσω του προγράμματος Zeroplastic που χρηματοδοτεί η OceanCare, οργανώνει τη σύμπραξη φορέων της τουριστικής βιομηχανίας και εταιρειών που ασχολούνται με την εύρεση εναλλακτικών και την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων.

Χθες, μάλιστα, σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε εκδήλωση ενημέρωσης των εκπροσώπων των τουριστικών επιχειρήσεων σχετικά με τη ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά, κατά την οποία παρουσίασε και την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Όπως ανέφερε η υπεύθυνη προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης της iSea, Αναστασία Χαρίτου, στη Μεσόγειο κάνουν τις διακοπές τους 200 εκατομμύρια τουρίστες κάθε καλοκαίρι, προκαλώντας αύξηση της ρύπανσης από πλαστικά κατά 40%. Σε κάποια ελληνικά νησιά τα απορρίμματα υπεριπλασιάζονται κατά την τουριστική περίοδο, είπε, αναφέροντας ενδεικτικά την Κω, όπου η αύξηση φτάνει το 75% τους μήνες της τουριστικής αιχμής.

Η κ. Χαρίτου επισήμανε ότι το 40% – 50% των απορριμμάτων που βρίσκονται στις παραλίες της Μεσογείου συνδέονται με τουριστικές δραστηριότητες, «Σε ξενοδοχείο 22 δωματίων παράγοντες 15.000 πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού ετησίως», είπε χαρακτηριστικά.

Τα μπουκάλια και γενικά τα πλαστικά μιας χρήσης είναι –μαζί με τα αποτσίγαρα- τα βασικότερα αντικείμενα που ρυπαίνουν θάλασσες και ακτές.

Τα πλαστικά δεν εξαφανίζονται ποτέ

Μιλώντας στο GRTimes.gr, η κ. Χαρίτου τόνισε ότι «εκτός από την ενημέρωση των επιχειρήσεων, προσπαθούμε να ενημερώσουμε το κοινό ότι τα πλαστικά δεν εξαφανίζονται ποτέ, απλώς γίνονται μικρότερα σωματίδια, τα οποία ονομάζουμε μικροπλαστικά κι έτσι εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, προκαλώντας βλάβες τόσο σε ζωικούς, όσο και σε ανθρώπινους οργανισμούς».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top