Πλημμύρες Μάνδρα: Διακόπηκε η δίκη λόγω κορωνοϊού

Πλημμύρες Μάνδρα: Διακόπηκε η δίκη λόγω κορωνοϊού

Διακόπηκε η δικάσιμος για τη Ρένα Δούρου, με την οποία άνοιγε η αυλαία των απολογιών για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα της Αττικής, που οδήγησαν στο θάνατο 25 συνανθρώπους μας. Η διαδικασία διεκόπη καθώς μέλος της έδρας του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό. Επόμενη ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης, η Παρασκευή (14/01).

Πρώτη αναμενόταν να απολογηθεί σήμερα για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος η τότε Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, το όνομα της οποίας συγκαταλέγεται στο κατάλογο των 21 συνολικά κατηγορουμένων της υπόθεσης. Μεταξύ αυτών, εκτός της κυρίας Δούρου, είναι ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Μεγαρέων, στελέχη της πολεοδομίας και των αρμόδιων δήμων, δασάρχες, υπάλληλοι δασαρχείου, κ.ά..

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τέσσερα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος: Πλημμύρα από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος διά παραλείψεως.

Τα συγκεκριμένα αδικήματα που έχουν αποδοθεί στους 21 κατηγορουμένους της υπόθεσης «πατάνε» νομικά στη διάταξη που είχε εκδώσει η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου η οποία και είχε ερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας που σημειώθηκε στη Δυτική Αττική το Νοέμβριο του 2017.

Κατά την πολύμηνη έρευνά της, η εισαγγελέας είχε διαπιστώσει όργιο αυθαιρεσιών, παραλείψεων καθώς και απόλυτη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της Μάνδρας με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής των αρμοδίων Δασαρχείων και των εμπλεκόμενων Δήμων.

Όπως ανέφερε στη σχετική διάταξή της η εισαγγελέας, στην πληγείσα περιοχή δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, παρά το γεγονός υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις. Και αυτό ενώ όλοι γνώριζαν πως στην περιοχή είχαν συμβεί ανάλογα φαινόμενα τα έτη 2014-2015. Για το λόγο αυτό μάλιστα, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία.

Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας μετά την έρευνα της διαπίστωσε:

Ότι υπήρξε «παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων από την πλευρά της Περιφέρειας και ανυπαρξία καταγραφής των αυθαιρέτων και οριοθέτησης των ρεμάτων της περιοχής». Στη διάταξη επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Συνοψίζοντας, στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα ήτοι στην περιοχή Μάνδρας – Ειδυλίας – Νέας Περάμου – Ελευσίνας δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας».

Ότι κρίσιμοι παράγοντες που συνέβαλαν στην τεράστια καταστροφή αποτέλεσαν και «οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων, η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων, είτε λόγω κατασκευής είτε λόγω μη καθαρισμού και συντήρησης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ήτοι πλήρης ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας».

Η απολογία της Δούρου

Σήμερα, κατά την απολογία της στο δικαστήριο, η κατηγορούμενη πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αναμένεται να αρνηθεί τις ευθύνες που της αποδίδονται, επικαλούμενη πραγματογνωμοσύνες και έργα που έγιναν επί των ημερών της για την βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να αναφερθεί στη σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου που έπληξε την Αττική εκείνες τις ημέρες, όπως επίσης και σε 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους μισού δις. ευρώ, που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονταν σε εξέλιξη την περίοδο εκείνη.

Ακόμη, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κ. Δούρου θα επικαλεστεί δύο πραγματογνωμοσύνες σχετικά με την ύπαρξη ή μη ευθυνών της περιφέρειας Αττικής, τις οποίες υπογράφουν ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και μηχανικοί, οι οποίοι ορίσθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Σε καμία από τις πραγματογνωμοσύνες δεν επιρρίπτεται ευθύνη στις υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής και στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

Επιπλέον, η κατηγορούμενη πρώην περιφερειάρχης Αττικής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει λόγο για προσπάθεια επίρριψης όλων διαχρονικά των λαθών της διοίκησης σε εκείνη. Σημειώνεται, ότι στο απολογητικό της υπόμνημα είχε υποστηρίξει ότι «η ανακριτική έρευνα δεν φαίνεται να στρέφεται προς τις πραγµατικές πράξεις ή και παραλείψεις που θα µπορούσαν να αφορούν τις άµεσες αρµοδιότητες ενός περιφερειάρχη, αλλά ‘‘φορτώνει’’ στην περιφερειάρχη τις αναρίθµητες, υπάρχουσες ή όχι, παραλείψεις ή πληµµέλειες του οποιουδήποτε υπαλλήλου, οποιασδήποτε υπηρεσίας της περιφέρειας».

Πηγή: lawandorder.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξεκινούν σήμερα με την Δούρου, οι απολογίες για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Φλώρινα: Ακινητοποιήθηκε τρένο λόγω του ισχυρού σεισμού – Με λεωφορείο τα δρομολόγια

Κάλυμνος: Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί ζητά ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Τζόκοβιτς: Η κυβέρνηση της Αυστραλίας διαψεύδει ότι συνελήφθη στη Μελβούρνη

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top