Ποδήλατο για GHANGE στην αστική κινητικότητα

Ποδήλατο για GHANGE στην αστική κινητικότητα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Έργου (ΣΕΕ) του ερευνητικού έργου CHANGE, που διοργάνωσε το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, επικεφαλής εταίρος του ερευνητικού έργου, με αντικείμενο την ενημέρωση των συμμετεχόντων σχετικά με την πορεία και τα έως τώρα επιτεύγματα του έργου καθώς και τα επικείμενα βήματα αυτού.

Το τιτλοφορούμενο ερευνητικό έργο “CHANGE” (Ενίσχυση της οικονομίας διαμοιρασμού ποδηλάτων μέσω καινοτόμων υπηρεσιών και εφαρμογών – Enhancing the bicycLe-share economy through Innovative Services & Applications) επιλέχθηκε για χρηματοδότηση στα πλαίσια της Παρέμβασης ΙΙ “Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς” του Α΄ κύκλου της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ».

Στόχος του έργου είναι να αναπτύξει μια σύνθετη πολυπαραμετρική προσέγγιση αλλαγής των συνηθειών και επιλογών μετακίνησης σε αστικές περιοχές, μέσω της ανάδειξης του ρόλου των σύγχρονων ΤΠΕ και των εφαρμογών τους. Η πρόκληση της αλλαγής είναι διττή: τόσο ως προς την αντικατάσταση του παραδοσιακού αυτοκινήτου Ι.Χ. με εναλλακτικές επιλογές που προάγουν τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα (ΒΑΚ), όπως είναι η χρήση ποδηλάτου, όσο και ως προς την σταδιακή μετατροπή της φιλοσοφίας ιδιοκτησιακής προσέγγισης του μέσου μεταφοράς (ownership travel mode) σε φιλοσοφία διαμοιρασμού (shareship travel mode)

Οι εταίροι του έργου CHANGE καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών, εκπαιδευτικών, τεχνολογικών, επιχειρηματικών και συμβουλευτικών δραστηριοτήτων καθώς αποτελούνται από το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής/ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών/ ΑΠΘ – επικεφαλής εταίρος), την εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης συστημάτων κοινοχρήστων ΕΚΕΤΑ) και την εταιρεία «Lever ΑΕ – Σύμβουλοι Ανάπτυξης».

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Έργου (ΣΕΕ), απαρτίζεται από εξωτερικούς οργανισμούς και φορείς οι οποίοι εμφανίζουν ή μπορούν να εμφανίσουν δυνητικό ενδιαφέρον για τα παραγόμενα προϊόντα του έργου και αποτελεί το συνδετικό κρίκο του έργου με τους τελικούς χρήστες και την εν γένει κοινωνία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

Συμμετείχαν σ’ αυτή μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Βορείου Ελλάδας κ. Αυγουστίδης, ο κ. Απόστολος Πρόιος ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ/ ΤΚΜ, ο κ. Σάμ Σάμουελ ως εκπρόσωπος του ΟΣΕΘ, ο Πρόεδρος του ΣΕΣ κ. Παναγιώτης Παπαντωνίου, η κ. Μαρία Σίτη, μέλος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ, ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμη Μπακογιάννη, ο κ. Αντώνης Ηλίας ως εκπρόσωπος του OKThess, καθώς και η ΕΟΣΜ/ ΑΠΘ με μία σύντομη παρουσίαση του έργου PE4Trans.

Οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τα έως τώρα επιτεύγματα και τις υλοποιούμενες δράσεις του έργου, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν ζητήματα, όπως η ασφάλεια των μετακινουμένων -ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων- η έλλειψη ποδηλατικών υποδομών στις ελληνικές πόλεις, αλλά και η έλλειψη κουλτούρας από τους πολίτες που επιμένουν στην αλόγιστη χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου, καθώς και η ανάγκη για νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα ευνοούν την μετακίνηση με ποδήλατο.

Το σύνολο των συμμετεχόντων εξήραν την καινοτομία, που διέπει το ερευνητικό έργο CHANGE και συμφώνησαν στην ανάγκη αρμονικής συνεργασίας όλων των φορέων για στοχευμένες δράσεις με σκοπό την  προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και του ποδηλάτου ως εναλλακτικού τρόπου μετακίνησης ειδικότερα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ