ΠΟΜΕΝΣ: Ζητά απαντήσεις για την αναστολή εργασίας

ΠΟΜΕΝΣ: Ζητά απαντήσεις για την αναστολή εργασίας

Νέα επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, προς τους βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων απέστειλε η ΠΟΜΕΝΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών) με αφορμή την αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Στην επιστολή -που υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΠΟΜΕΝΣ, Δημήτριο Ρώτα και τον γενικό γραμματέα, Γεώργιο Θεοδώρου- επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής καθηκόντων σε στρατιωτικό προσωπικό έχει δημιουργήσει πλήθος ερωτημάτων και αποριών, στα οποία οφείλει να απαντήσει άμεσα η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία και τα οποία θα είχαν αποφευχθεί, εάν είχε εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση και σχετική διαταγή με τις λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου 206 Ν.4820/21, όπως προβλέπεται και στην παρ.7 περ. α του ιδίου.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, τονίζουν πως πρέπει «να απαντηθούν άμεσα» ερωτήματα που αφορούν στο προσωπικό που τίθεται σε αναστολή, αλλά και όσους νοσήσουν κατά τη διάρκεια της αναστολής των καθηκόντων τους.

Και παραθέτουν 8 καίριες ερωτήσεις στις οποίες ζητούν απαντήσεις.

Η επιστολή

Αναλυτικά στην επιστολή της ΠΟΜΕΝΣ, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«… 1. Πληροφορούμαστε ότι ήδη αποστέλλονται προς επίδοση αποφάσεις περί επιβολής σε στρατιωτικούς του ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 παρ. 6 του Ν.4820/2021.

2. Η Ομοσπονδία μας είχε άμεσα εκφράσει την αντίθεσή της με την αιφνίδια εφαρμογή στο στρατιωτικό προσωπικό των εν λόγω διατάξεων, και είχε έγκαιρα επισημάνει τα προβλήματα που δημιουργούνται, ενόψει της ελλιπέστατης ενημέρωσης και του ελάχιστου χρόνου που παρασχέθηκε στους συναδέλφους.

3. Ήδη πολλοί συνάδελφοι που αιτήθηκαν την απαλλαγή τους από το σχετικό μέτρο είδαν την μια ημέρα να απορρίπτεται η σχετική αίτηση και την επόμενη να τίθενται άμεσα σε αναστολή καθηκόντων.

4. Επισημαίνουμε ότι κάθε θιγόμενος στρατιωτικός, εφόσον θεωρεί ότι θα έπρεπε να εξαιρεθεί από το σχετικό μέτρο, δύναται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ατομικά και να ζητήσει την ακύρωση και αναστολή της σχετικής απόφασης αναστολής καθηκόντων. Πρέπει να επισημάνουμε ότι με τις υπ’ αριθ. 250-252/2021 αποφάσεις της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, που εκδόθηκαν την 1.9.2021 επί αιτήσεων υγειονομικών, κρίθηκε ότι η βλάβη των θιγόμενων προέρχεται από τις ατομικές πράξεις αναστολής καθηκόντων, τις οποίες και δύνανται να προσβάλλουν δικαστικά.

5. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιάζονται να επιστρέφουν στην εργασία τους την επομένη της πρώτης δόσης και όχι 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Το μέτρο αυτό ενδέχεται να ανακουφίσει όσους είχαν καθυστερήσει τον εμβολιασμό τους λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, όπως είχαμε από νωρίς επισημάνει, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν λήφθηκε υπόψη στην υπογραφή των σχετικών αποφάσεων αναστολών.

6. Ενόψει όλων των ανωτέρω συνιστούμε ψυχραιμία, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά τις επιλογές και ενέργειές του.

7. Παράλληλα, η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής καθηκόντων σε στρατιωτικό προσωπικό έχει δημιουργήσει πλήθος ερωτημάτων και αποριών, στα οποία οφείλει να απαντήσει άμεσα η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία και τα οποία θα είχαν αποφευχθεί, εάν είχε εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση και σχετική διαταγή με τις λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου 206 Ν.4820/21, όπως προβλέπεται και στην παρ.7 περ. α του ιδίου.

Συγκεκριμένα:

Α. Το προσωπικό που τίθεται σε αναστολή καθηκόντων, οφείλει να παρουσιάζεται στην Μονάδα του, τις εργάσιμες μέρες και ώρες; Θα διαγράφεται από την οργανική δύναμη της Μονάδας του; Και εάν ναι ποιος θα το παρακολουθεί για τα διοικητικά θέματα που θα προκύπτουν (άδειες κλπ) ;

Β. Το προσωπικό θα εκτελεί υπηρεσίες φρουράς του στρατοπέδου-μονάδων και υπηρεσίες ειδικότητας τεχνικών ειδικοτήτων (πχ ηλεκτρολόγος υπηρεσίας);

Γ. Το προσωπικό που θα είναι σε αναστολή καθηκόντων θα ισχύει η ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους ίδιους και τα μέλη των οικογενειών τους;

Δ. Για όσους νοσήσουν κατά τη διάρκεια της αναστολής καθηκόντων, συνεχίζεται ή παύει η εφαρμογή του μέτρου;

Ε. Θα εφαρμοστούν και για το στρατιωτικό προσωπικό οι προβλέψεις του άρθρου 207, για την πρόσληψη προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα προκληθούν από την αναστολή καθηκόντων των συναδέλφων μας που δεν έχουν εμβολιαστεί;

ΣΤ. Το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί σε Επιτελεία, Μονάδες και Υπηρεσίες πλην υγειονομικών δομών, υποχρεούται να εμβολιαστεί;

Ζ. Το προσωπικό των ειδικοτήτων που αναφέρει το άρθρο 206 και βρίσκεται ήδη σε άδειες, διαθεσιμότητες, Φύλλα Πορείας κλπ και δεν έχει εμβολιαστεί, θα βγει σε αναστολή καθηκόντων;

Η. Ο νόμος 3528/2007 «ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.Π.Δ.Δ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» αναφέρεται στην δημόσια πραγματική υπηρεσία, πλην όμως το θεσμικό αυτό κείμενο δεν αναφέρεται στο στρατιωτικό προσωπικό. Με ποιο τρόπο αυτό εφαρμόζεται στο στρατιωτικό προσωπικό όταν στις αποφάσεις αναστολής καθηκόντων αναγράφεται «Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας»;

8. Όπως έχουμε τονίσει και στο πρόσφατο παρελθόν, η άκριτη εφαρμογή της υποχρεωτικότητας στο προσωπικό των Ε.Δ. που υπηρετεί σε δομές υγείας περισσότερα προβλήματα έχει δημιουργήσει παρά επιλύει. Η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη ενημέρωση του προσωπικού για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και όχι με τιμωρητικές πρακτικές.

9. Η ΠΟΜΕΝΣ καλεί όλους τους στρατιωτικούς που θα λάβουν τέτοιου είδους αποφάσεις, να επικοινωνήσουν μέσω του όπου σε συνεργασία με το νομικό μας σύμβουλο, να έχουν την κατάλληλη νομική ενημέρωση.

10. Καλούμε για ακόμη μία φορά, την Κυβέρνηση καθώς και την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία να επανεξετάσει τα σχετικά μέτρα, που οδηγούν συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους σε ξαφνικό οικονομικό «θάνατο» και την απαξίωση της στρατιωτικής ιδιότητας.

11. Επίσης ζητούμε από την Πολιτική Ηγεσία και Στρατιωτική Ηγεσία να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Ομοσπονδία μας, ώστε να βρεθούν από κοινού οι κατάλληλες αυτές λύσεις, ώστε να επιτευχθεί το πραγματικό ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την αποτελεσματική ανάσχεση της πανδημίας…».

Στη ΔΕΘ με συνέντευξη Τύπου

Στους εμβολιασμούς αλλά και σε άλλα θέματα που απασχολούν τις Ένοπλες Δυνάμεις θα αναφερθούν οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών των Στρατιωτικών αύριο από τη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκονται εν όψει της 85ης ΔΕΘ.

Φέτος, λόγω των συνθηκών δεν θα πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη κινητοποίηση, αλλά θα δώσουν το «παρών» με συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (9/9) και με επίδοση υπομνήματος το απόγευμα της επομένης (Παρασκευή 10/9) στον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για τη Μακεδονία και τη Θράκη, Σταύρο Καλαφάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

424 ΓΣΝΕ: Επιδόθηκαν οι πρώτες αναστολές εργασίας σε ανεμβολίαστους

424 ΓΣΝΕ: Μαζικοί εμβολιασμοί στο… παρά πέντε!

ΠΟΜΕΝΣ: Νέα επιστολή για τον εμβολιασμό των στρατιωτικών

Αναστολή εργασίας και για ανεμβολίαστους υγειονομικούς των Ενόπλων Δυνάμεων

Εμβολιασμός: Ο γόρδιος δεσμός της υποχρεωτικότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top