ΠΟΠΣ: «Ρατσιστική» η ανακοίνωση Ολυμπιακού για Σαββίδη

ΠΟΠΣ: «Ρατσιστική» η ανακοίνωση Ολυμπιακού για Σαββίδη

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Την οργή και την αγανάκτησή της για την «κατάπτυστη και ρατσιστική», όπως τη χαρακτηρίζει, ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, στην οποία αποκαλεί «Ρώσο» τον Ιβάν Σαββίδη, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων.

Η ΠΟΠΣ τονίζει πως η ανακοίνωση που προσβάλει βάναυσα τον Ιβάν Σαββίδη και στο πρόσωπό του το σύνολο του ποντιακού ελληνισμού και απαιτεί την άμεση επανόρθωση και τη δημόσια συγγνώμη της ΠΑΕ Ολυμπιακός “για την ρατσιστική αναφορά σε βάρος του Έλληνα ποντιακής καταγωγής”.

Μάλιστα, με αφορμή το περιστατικό έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού η αντίδραση σε αυτά τα φαινόμενα.

«Ανεπίτρεπτες εκφράσεις»

«Εκατό χρόνια μετά τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού είναι ανεπίτρεπτο να ακούμε να λένε σε έναν Έλληνα ότι είσαι Ρώσος. Και στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη θίγεται ολόκληρος ο ποντιακός ελληνισμός», είπε στο GRTimes.gr η πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου.

Η πρόεδρος τόνισε πως από το 2016 έχουν αυξηθεί τέτοιου είδους κρούσματα που προσβάλλουν τον ποντιακό ελληνισμό, κυρίως προς στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη

«Εμείς το έχουμε δηλώσει πολλές φορές ως ομοσπονδία ότι δεν ξεχωρίζουμε τους συμπατριώτες μας σε Πόντιους και μη, Βόρειους και Νότιους και δεν ασχοληθήκαμε ποτέ με τις κομματικές και τις οπαδικές προτιμήσεις του οποιουδήποτε.

Εδώ όμως δεν πρόκειται για τέτοιο θέμα και είναι φτηνή δικαιολογία να μιλά κανείς για συμφέροντα. Εδώ μιλάμε για συγκεκριμένη έκφραση που έρχεται να προστεθεί σε κάποιες άλλες του παρελθόντος. Δεν μπορούν να μιλάνε έτσι για έναν Έλληνα της διασποράς. Κι αν δεν ξέρουν ιστορία, ας τη μάθουν. Ότι όταν έφευγαν από εκεί οι πρόγονοί μας διασκορπίστηκαν στα πλάτη της οικουμένης. Επομένως ας είναι πιο προσεκτικοί κάποιοι», πρόσθεσε.

«Δεν μπαίνουμε στον οπαδικό πόλεμο»

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΠΣ εξαίρει την προσφορά του Ιβάν Σαββίδη.

«Η πορεία και η προσφορά του Ιβάν Σαββίδη στον Ελληνισμό είναι γνωστή σε όλους και δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο στον οποιονδήποτε να αμφισβητεί την καταγωγή του. Άξιος συνεχιστής των προγόνων του, των Ελλήνων που κράτησαν άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο Ιβάν Σαββίδης επένδυσε και συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα της κρίσης, τη στιγμή που γηγενείς επιχειρηματίες αποφάσισαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Εμείς δεν μπαίνουμε στον πόλεμο αυτόν τον οπαδικό. Αλλά δεν μπορούμε να δεχόμαστε ότι θα αποκαλούν τον Ιβάν Σαββίδη «Ρώσο», αλλά και τον οποιονδήποτε Έλληνα ποντιακής καταγωγής. Καταδικάζουμε αυτές οι συμπεριφορές από όπου κι αν προέρχονται και όπου κι αν απευθύνονται», τονίζει η κ. Σαχινίδου.

Σχολιάζοντας τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης, η πρόεδρος δήλωσε: «Εμείς δε θέλουμε να φτάσουμε στα άκρα, αλλά δεν μπορούμε πια να ανεχόμαστε τέτοια φαινόμενα ως οργανωμένος ποντιακός χώρος».

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ