«Ποτέ ξανά»: Το μήνυμα Ζέρβα, Σαλτιέλ και Ακαδημαϊκών για το Ολοκαύτωμα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

«Ποτέ ξανά»: Το μήνυμα Ζέρβα, Σαλτιέλ και Ακαδημαϊκών για το Ολοκαύτωμα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

«Λέμε δεν ξεχνάμε, γιατί βλέπουμε τι συμβαίνει και σήμερα».

Αυτή ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, στη συνέντευξη Τύπου εν όψει της Πορείας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, υπό τον τίτλο «Ποτέ Ξανά, Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή (20/3) στη Θεσσαλονίκη.

Τη συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης αλλά και ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Μανόλης Μανωλεδάκης.

Τις ομιλίες, ωστόσο, «άνοιξε» η αναπληρώτρια του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, καθώς ο κ. Ζέρβας προσήλθε λίγο μετά από την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, λόγω προσωπικού κωλύματος.

«Η 15η Μαρτίου έχει καθιερωθεί, για να τιμηθούν οι άνθρωποι που ύψωσαν το ανάστημα τους απέναντι στον Ολοκληρωτισμό. Η κοινωνία έχει συμφιλιωθεί με την ιστορική αλήθεια, έχει κατανοήσει τις πτυχές της και είναι έτοιμη να προχωρήσει», είπε η κ. Καραγιάννη, εκπροσωπώντας τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

«Λέμε δεν ξεχνάμε, γιατί βλέπουμε τι συμβαίνει και σήμερα», ανέφερε από πλευράς του ο κ. Σαλτιέλ, αναφερόμενος στα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το Μουσείο του Ολοκαυτώματος «μπαίνει στην τελική ευθεία», συμπληρώνοντας ότι σε ένα αισιόδοξο σενάριο το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί.

Ακόμη, χαρακτήρισε «σπουδαία, συμβολική κίνηση» την άφιξη της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαρόπουλου στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της πορείας στη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Ο κ. Σαλτιέλ γνωστοποίησε επίσης ότι το παρών στην πορεία θα δώσει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Είναι ανάγκη μας, μετά από τόσα χρόνια σιωπής να δείξουμε ότι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ως βασικός θεματοφύλακας, είναι εδώ. Κι όπως κάθε Μάρτιο, από το 2013, συμμετέχουμε στην πορεία Μνήμης και λέμε «Ποτέ ξανά», ανέφερε μεταξύ άλλων από πλευράς του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

«Τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής διέπραξαν αναμφισβήτητα ένα έγκλημα κατά της ζωής χιλιάδων ανθρώπων. Χρειάστηκαν 40 περίπου χρόνια για να αρχίσουμε να μιλάμε για αυτό και 60 χρόνια για να καθιερώσει η Βουλή των Ελλήνων την Ημέρα Μνήμης», είπε με τη σειρά του ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Στυλιανός Κατρανίδης.

«Χρέος μας, ως Πανεπιστήμιο, είναι να μεταδώσουμε στους φοιτητές μας τη γνώση του συγκεκριμένου ιστορικού γεγονότος», ανέφερε από πλευράς του ο κ. Μανωλεδάκης.

Στις 15 Μαρτίου του 1943, «σφύριξε» το πρώτο τρένο με «μαύρο» προορισμό το Μπιρκενάου. Έκτοτε και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συνολικά 50 χιλιάδες άνθρωποι της Εβραϊκής Κοινότητας έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το Άουσβιτς και μόλις δυο χιλιάδες, επέστρεψαν στην πόλη. Επρόκειτο για το 1/5 των κατοίκων που ανήκαν τότε στην Εβραϊκή Κοινότητα της πόλης. Όλοι οι παρευρισκόμενοι στην ομιλία τους τόνισαν επανειλημμένα λοιπόν, τη φράση, «Ποτέ ξανά». 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top