Προϋπολογισμός-Κόνσολας: Ποιοι φόροι μειώνονται

Προϋπολογισμός-Κόνσολας: Ποιοι φόροι μειώνονται

«Η ελληνική οικονομία κλείνει το 2021 με ρυθμό ανάπτυξης 6,9% – παρά το γεγονός ότι τους πρώτους μήνες του χρόνου υπήρξαν περιοριστικά μέτρα με το lockdown. Αποδεικνύεται ότι καταφέραμε να καλύψουμε τα δύο τρίτα των απωλειών του ΑΕΠ από το δύσκολο 2020, που καταγράφηκε ύφεση 9%. Επιβεβαιώνεται η δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Πάνω σε αυτή τη δυναμική και στα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα που έχουν ήδη καταγραφεί, στηρίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022», είπε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στις τρεις καινοτομίες του προϋπολογισμού:

-Την ενεργοποίηση ενός νέου εργαλείου δημοσιονομικής διαχείρισης που εφαρμόζεται πιλοτικά για όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στοχεύει στην αξιολόγηση σε ό, τι αφορά στο δείκτη αποδοτικότητας στη διαχείριση των δημόσιων πόρων.

Ο προϋπολογισμός επιδόσεων για όλους τους Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και τη Βουλή των Ελλήνων, που πλέον θα αξιολογούνται.

-Το ισχυρό και ευδιάκριτο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με μετρήσιμους δείκτες, των ακολουθούμενων πολιτικών από όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

-Την πλήρη ταξινόμηση των δαπανών και στη διευκόλυνση πρόσβασης κάθε πολίτη σε αυτές.

“Από το 2022, οι Έλληνες πολίτες θα έχουν πλήρη πρόσβαση, αλλά και ενημέρωση για το σύνολο των δαπανών όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, ανά τομέα”, επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.

Οι μειώσεις φόρων

Απαντώντας στις αιτιάσεις τις αντιπολίτευσης ότι τα έσοδα θα προέλθουν από τη φορολογία, ο κ. Κόνσολας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και δυόμισι χρόνια δημιούργησε ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και αναφέρθηκε στις μειώσεις φόρων που έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2022, όπως:

• Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24 στο 22%.

“Είναι η δεύτερη μείωση που κάνει αυτή η κυβέρνηση, είχε προηγηθεί η μείωση από το 28% στο 24%”, επισήμανε ο κ. Κόνσολας.

• Η επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2022.

• Η επέκταση, και για το 2022, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες.

• Η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% σε μόνιμη βάση.

• Η μείωση στο 55% από το 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επιχειρηματική δραστηριότητα, για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση, από το φορολογικό έτος 2020.

• Η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των δαπανών που συνδέονται με την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προσαυξημένων κατά 100%.

• Η παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στο τουριστικό πακέτο, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά έως τον Ιούνιο του 2022.

Σε σχέση με τις τις δαπάνες, ο Μάνος Κόνσολας ανέφερε ότι:

Οι δαπάνες που αφορούν στις παροχές προς τους εργαζόμενους θα ανέλθουν στα 13.599 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 131 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές θα ανέλθουν στα 221 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 23 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο.

Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι αυξημένες το 2022 σε σχέση και με τον τελευταίο προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι δαπάνες για την υγεία, σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, φτάνουν το 6,3% του ΑΕΠ.

Οι τακτικές δαπάνες για το υπουργείο Υγείας, χωρίς να υπολογίζονται οι έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, φτάνουν τα 4,52 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 4,27 δισ. ευρώ το 2021.Υπάρχει, δηλαδή, μια αύξηση της τάξης των 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι το 30% σχεδόν των προσλήψεων που θα κάνει το Δημόσιο, θα γίνουν στον τομέα της Δημόσιας Υγείας αλλά και ότι για το 2022, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας στον τομέα της δημόσιας υγείας ύψους 736 εκατ. ευρώ.

“Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να ανέλθουν σε 5.257 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι 5.217 εκατ. ευρώ το 2021”, είπε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΠΟΥ: Η Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή

«Θεματοφύλακες του Συντάγματος»: Τουλάχιστον 15 αρχηγοί και διασυνδέσεις με Σώρρα

Το ΑΠΘ γράφει ιστορία στην αντιμετώπιση της νόσου COVID-19

Οργή Κανάκη για Παναγιωτόπουλο: Απίστευτα χυδαίο αυτό που έκανες (VIDEO)

Καρυδοχώρι Σερρών: Το χωριό των 36 κατοίκων «θάφτηκε» σχεδόν κάτω από το χιόνι (ΦΩΤΟ)

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις γιορτές Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top