Πτωχευτικός κώδικας: Πώς μπορούν να διευθετήσουν τις οφειλές νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πτωχευτικός κώδικας: Πώς μπορούν να διευθετήσουν τις οφειλές νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Από σήμερα, 1η Ιουνίου, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις μπορούν να διευθετήσουν όλες τις οφειλές τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος Νόμος «Ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας» (ν.4738/2020), με τους εξής δύο τρόπους:

Α. Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, υποβάλλοντας αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Έτσι, διασφαλίζεται:

1ον. Αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κ.λπ.)

2ον. Αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε έως και 240 δόσεις, δηλαδή σε χρονικό διάστημα έως 20 ετών, καθώς και των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε έως 420 δόσεις. Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις των ευάλωτων νοικοκυριών, παρέχεται κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου της Α΄ κατοικίας για 5 έτη.

3ον. Διαγραφή μέρους της οφειλής υπό τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Β. Μέσω της διαδικασίας διαγραφής όλων των οφειλών, υποβάλλοντας αίτηση στο δικαστήριο, με σκοπό να λάβουν τη 2η ευκαιρία, αφού θα έχει προηγηθεί, με συγκεκριμένους τρόπους που προβλέπονται στο νόμο, η απαλλαγή τους από όλα τα χρέη.

Κυρ. Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Η προστασία των πανεπιστημίων κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης

Δύο βασικά σημεία έθιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης. Το γεγονός ότι από σήμερα η Ελλάδα εντάσσεται στο πρώτο κύμα των χωρών που ενεργοποιούν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid και όπως είπε «δηλώνει την ετοιμότητά μας για ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι». Και δεύτερον τη δημοσίευση της προκήρυξης για τις θέσεις των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημίων. «Το επισημαίνω αυτό διότι πρέπει όχι μόνο να δρομολογούμε στα Υπουργικά μας Συμβούλια καινούργιες μεταρρυθμιστικές δράσεις, αλλά πρέπει να είμαστε και σίγουροι ότι υλοποιούμε εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων αυτά τα οποία έχουμε ήδη αποφασίσει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά, αναφερόμενος στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικό Covid, υπογράμμισε: «Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συνεργάστηκαν προκειμένου μία ιδέα η οποία είχε πρώτα διατυπωθεί από την ελληνική κυβέρνηση πριν από κάποιους μήνες να γίνει αυτή τη στιγμή πράξη και η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του σημαντικού ψηφιακού εργαλείου.

Και πιστεύω ότι σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την σταθερή πτωτική πορεία των κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το πώς θα πάνε τα πράγματα το καλοκαίρι».

Περνώντας στη δεύτερή του επισήμανση αναφορικά με τη δημοσίευση της προκήρυξης για τις θέσεις των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημίων ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η προστασία των πανεπιστημίων μέσω της δημιουργίας αυτών των Ομάδων, σε συνεννόηση πάντα με τις διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αποτέλεσε μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία θα γίνει πράξη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Σχόλιο για την επιστολή Εργατικών Κέντρων σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής στις Πανελλαδικές

Σύμφωνα με δημοσιεύματα 41 Εργατικά Κέντρα, σε επιστολή τους, ανεβάζουν τον αριθμό των μαθητών που θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων σε 25.000!

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν: «Γιατί όχι 30.000 ή 15.000 ή 24.000, εκτιμήσεις στις οποίες κατά καιρούς έχουν προβεί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μας λέει κανένας. Δεν μας λέει κανείς, γιατί πολύ απλά ο αριθμός των εισακτέων, λόγω της κατάργησης συγκεκριμένων τμημάτων, μειώνεται κατά περίπου 500. Οι εκτιμήσεις περί 25.000 εκτός ΑΕΙ είναι εξίσου αυθαίρετες με το απαράδεκτο σκεπτικό της επιστολής των Εργατικών Κέντρων, που θεωρούν εκ προοιμίου ότι έξω από τα πανεπιστήμια θα μείνουν τα παιδιά των φτωχών οικογενειών. Προεξοφλούν, δηλαδή, ότι μόνο όσοι έχουν χρήματα εισάγονται στα Πανεπιστήμια, αγνοώντας χιλιάδες αριστούχους, που κάνουν υπερήφανο το Δημόσιο Σχολείο».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «ο ΣΥΡΙΖΑ, στο βωμό μιας ψηφοθηρικής πολιτικής επιδίδεται, εξακολουθεί να στηρίζει την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με βαθμό 1 ή 2 στα 20.

Κρύβει όμως, ότι από κάποια τμήματα σχολών που καταργήθηκαν αποφοιτούν μόλις 3 στους 100 φοιτητές κατ’ έτος, αδιαφορώντας πλήρως για την προοπτική αυτών των παιδιών, για το μέλλον τους, αλλά και για τις οικογένειές τους και τον Έλληνα φορολογούμενο. Ο κ. Τσίπρας και η παράταξή του συνεχίζουν αμετανόητα να πρεσβεύουν το δόγμα ‘κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και Τμήμα’, καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να λένε ότι ‘εμείς σας κάναμε φοιτητές’ αδιαφορώντας για το πραγματικό αντίκρισμα των πτυχίων».

Για την επέκταση του εμβολιασμού σε παιδιά

Στον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, με προοπτική επέκτασης εμβολιασμού σε μικρότερες ηλικίες αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Επεσήμανε ότι Αμερική και Καναδάς ήδη εμβολιάζουν τα παιδιά, ο ΕΜΑ ενέκρινε τον εμβολιασμό των παιδιών με εμβόλιο mRNA. Μίλησε για αποτελεσματικότητα του εμβολίου 100%, σύμφωνα με μελέτη, αλλά επειδή ήταν μικρή μελέτη δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και ειδικά για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, είπε και σημείωσε ότι η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί την έναρξη για κάθε χώρα να καθορίσει την στρατηγικής της. Είπε πως οι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν είναι η συμμετοχή των παιδιών στην διασπορά, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς και επισήμανε: Η Εθνική επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για τον εμβολιασμό των παιδιών που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Τα συμπεράσματα από τη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ

Οι προβλέψεις που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη χώρα μας αποτελούν, όπως επισημαίνουν πηγές, μια ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Υπογραμμίζουν μάλιστα πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι νέες προβλέψεις εμφανίζουν τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας μας, για τη φετινή χρονιά, σημαντικά βελτιωμένες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Οργανισμού και ακόμα πιο δυναμικές για το 2022. Συγκεκριμένα για το 2021 ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2021 το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 3,8% (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,4% και μόλις 0,9% πριν από έξι μήνες) ενώ για το 2022, προβλέπει ανάπτυξη 5%. Επιπλέον η έκθεση προβλέπει αποκλιμάκωση της ανεργίας, αύξηση των επενδύσεων και δημοσιονομική προσαρμογή μέσα από την ταχεία ανάκαμψη και την ισχυρή ανάπτυξη. Αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και επιβεβαιώνει ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει πολλά μέτρα που θα λειτουργήσουν ως μοχλοί αύξησης της παραγωγικότητας, ενίσχυσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος.

Με τις προβλέψεις αυτές, ο ΟΟΣΑ προστίθεται σε μια σειρά θεσμών, οίκων αξιολόγησης, τραπεζών και αναλυτών, που αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα, μέσα στο 2022, θα υπερκαλύψει τις απώλειες που κατέγραψε, εξαιτίας της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, πέρυσι στο ΑΕΠ της.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ