Ριζική ανάπλαση από τον δήμο Αθηναίων της πλατείας Αρμενίων στον Νέο Κόσμο

Ριζική ανάπλαση από τον δήμο Αθηναίων της πλατείας Αρμενίων στον Νέο Κόσμο

Το νέο της «πρόσωπο» δείχνει πλέον στους κατοίκους του Νέου Κόσμου, η πλατεία Αρμενίων, η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια ένας εγκαταλελειμμένος χώρος.

Ο δήμος Αθηναίων προχώρησε σε ριζική αναμόρφωση, με πράσινο, σκιάσεις, ψυχρά υλικά, νέες υποδομές και αστικό εξοπλισμό.

Η εμβληματική πλατεία δέχθηκε τις αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις, ώστε να αποκτήσει ξανά ζωή και να μεταμορφωθεί σ’ έναν σύγχρονο και ελκυστικό δημόσιο χώρο για την ευρύτερη γειτονιά. Επανασχεδιάστηκε για να είναι ανοικτή και ασφαλής, με προδιαγραφές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δημοτών, αλλά και στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης. Το πράσινο της πλατείας ενισχύθηκε με 19 νέα δέντρα και μεγάλα παρτέρια, ενώ για τα υλικά δαπεδόστρωσης χρησιμοποιήθηκαν ψυχρά υλικά, δηλαδή κυβόλιθοι δύο αποχρώσεων, ώχρας και κόκκινου.

Εγκαταστάθηκε ένα νέο σιντριβάνι με επιδαπέδιους πίδακες, έτσι ώστε το νερό να γίνει στοιχείο παιχνιδιού και να προσελκύει όλες τις ηλικίες και παράλληλα να δημιουργείται ένα φιλικό και πιο δροσερό περιβάλλον για τους επισκέπτες, αλλά και να επιτυγχάνεται χαμηλή κατακράτηση ποσοτήτων θερμότητας.

Στον χώρο τοποθετήθηκαν πέργκολες με αναρριχώμενα φυτά, που δημιουργούν κατάλληλα σκιασμένους χώρους, αλλά και καθιστικά που κάνουν πιο άνετη τη διαμονή των επισκεπτών στην ανανεωμένη πλατεία. Κάτω από τις πέργκολες τοποθετήθηκαν μεταλλικά καθιστικά με στοιχεία ξύλου, ενώ κοντά στο νέο σιντριβάνι και στο τμήμα της πλατείας προς την οδό Καλλιρρόης, μπήκαν καθιστικοί πάγκοι από οπλισμένο σκυρόδεμα με ξύλο.

Τέλος, για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία κατασκευάστηκαν ράμπες στα πεζοδρόμια και όδευση τυφλών, που οδηγεί στο εσωτερικό της πλατείας, ενώ τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά τύπου LED.

«Άλλη μια ιστορική πλατεία της πόλης αλλάζει ριζικά όψη. Η πλατεία Αρμενίων γίνεται ξανά κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων του Νέου Κόσμου», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Μια μικρή παρέμβαση, που έχει όμως μεγάλη σημασία, τόσο σε επίπεδο συμβολισμού όσο και ουσίας, για την αρμενική κοινότητα της Αθήνας και όλη τη γειτονιά».

Από τη δική του πλευρά, ο αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης, ανέφερε: «Κάθε γειτονιά της πόλης έχει την προσοχή μας και η πλατεία Αρμενίων αποτελεί ακόμη μία απόδειξη. Η πλατεία ανακατασκευάστηκε πλήρως, ομόρφυνε, έγινε πιο φιλική και ασφαλής, με περισσότερο πράσινο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Ένα αίτημα της γειτονιάς του Νέου Κόσμου και της αρμενικής μας κοινότητας που έγινε πράξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι «Αινιγματικές Παραλλαγές» στο θέατρο Αριστοτέλειον για 21 παραστάσεις

Εκλογές ΑΠΘ: Εξελέγησαν τα εσωτερικά μέλη στο Συμβούλιο Διοίκησης -Πρώτος σε πρώτες ψήφους ο Κυριάκος Αναστασιάδης

ΕΟΔΥ: Συνολικά 143 κρούσματα και 19 θάνατοι από τον ιό Δυτικού Νείλου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top